Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Sauna-Suomi, osa 14: Pohjois-Savo

Savolaisen kesäteatterin näyttelijät pakkautuvat esityksen jälkeen pieneen pihasaunaan, jonka ohjaaja Rauni Mollberg rakennutti nuorisoseuran teatteriryhmän ensi-iltakaronkkaan 57 vuotta sitten. Valokuvaaja Heli Blåfieldin ja toimittaja Ville Blåfieldin Sauna-Suomi-sarjassa on vuorossa Pohjois-Savo.Parikymmentä kilometriä Kuopiosta etelään seisoo tien varressa Vehmasmäen nuorisoseuran keltainen talo nimeltään Valoharju. Talon nurkalta lähtee mutkitteleva hiekkatie joen rantaan, josta kantautuu huutoja, naurua, ja lopulta aplodit. Tammenrannan kesäteatterin kahdestoista esitys tämän kesän produktiosta Kaunis myllärin vaimo päättyy iltayhdeksältä.
Kun parisataapäinen yleisö on purkautunut hiekkatietä takaisin autoilleen, näyttelijät jäävät keräämään rooliasunsa ja rekvisiittansa kulisseista. Pormestarin roolin tehnyt Tommi pistää näyttämöllä tupakaksi vaaleanpunaisissa boksereissa.
Tässä jokirannassa on esitetty kesäteatteria 21 kesänä, ja nuorisoseuran talon salissa talvisin jo vuosikymmeniä ennen sitä. Edelleen teatterin kantaviin voimiin kuuluva Kati, nyt 73, muistelee, miten oli teini-ikäisenä mukana Rauni Mollbergin 1961 ohjaamassa näytelmässä. Ohjaajalegenda asui silloin Kuopiossa ja kiersi ohjaamassa myös paikallisia harrastajateattereita.
Juuri vuoden 1961 produktion aikaan Valoharjun takapihalle rakennettiin Mollbergin käskystä sauna. "Hän vaati, että ensi-iltasauna pitää olla."


Tänään nuorisoseurantalon talonmies (ja kesäteatterin lavasteiden rakentaja) Tuomo lämmittää saunan kesäteatterin näyttelijöille. Ja vaikkei Kati tänä vuonna olekaan näyttämöllä, hyppää myös hän mukaan löylyihin.
"Se on viiden hengen sauna. Miten te kaikki sovitte sinne", Tuomo ihmettelee kun teatteriryhmä riisuu vaatteitaan pieneen eteiseen. "Sylikkäin!" kuuluu saunasta.
Harrastajateatteri on värikäs porukka. Ikähaitari venyy 12-vuotiaasta seitsemänkymppiseen - tosin saunalle jää nuorimpana tänä keväänä 18 vuotta täyttänyt Patrik. "Meidän maskotti."

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.