Mikä Rapport on?

Rapport on journalistinen alusta, jossa lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat. Vuonna 2023 Rapportista julkaistaan kokonaan uudistunut versio.

Visiomme on rakentaa skaalautuva alusta ja ekosysteemi journalismille. Näin mahdollistamme riippumattoman sisällöntuotannon taloudellisesti kannattavasti.

Syksyllä 2022 rakennamme Rapportin paluuta. Työstämme erilaisia malleja ja ratkaisuja: ensimmäisenä näistä edistämme aiherahoitettua journalismia.

Aiherahoitettu journalismi tarkoittaa sitä, että ammattitoimittaja tekee riippumatonta sisältöä tilaajan haluamasta aiheesta. Tilaaja määrittelee aiheen, toimittaja päättää näkökulman. Rapport toimii palomuurina toimittajan ja tilaajan välillä. Tuloksena on riippumatonta, uskottavaa ja puhuttelevaa journalismia.

Rapportin taustalla on monipuolinen, osaava ja sitoutunut tekijätiimi. Meitä motivoi missiomme syventää ymmärrystä maailmasta.

Voitto mediainnovaatiokilpailusta, satoja toteutuneita juttuja

Tarinamme alkoi vuonna 2013, jolloin journalismin joukkorahoituspalvelu Rapport julkaistiin. Mukaan innostui heti noin 40 toimittajaa.

Alkuperäisessä mallissa toimittajat esittivät juttuideoita, joille kerättiin rahoitus suurelta yleisöltä. Näin toteutettiin kymmeniä laadukkaita, keskustelua ja kiinnostusta herättäneitä joukkorahoitettuja artikkeleita.

Rapport voitti liikenne- ja viestintäministeriön Mediainnovaatiokilpailun vuonna 2014 sekä saimme TEKES-rahoitusta palvelun kehittämiseen. Rahoituksen jälkeen palvelu sai uuden muodon kuukausirahoitteisena. Onpa toiminnastamme tehty jopa pro gradu-tutkielma.

Rapportin kautta on rahoitettu ja julkaistu journalismia jo yhdeksän vuoden ajan.

Toiminta on ollut ajoittain aktiivisempaa, toisinaan tekemistä on ylläpidetty hiljaisemmalla liekillä. Tuotteliain julkaisijamme on palkittu tiedejournalisti Jani Kaaro, jonka oivaltavat tiedekolumnit ovat keränneet laajan lukijakunnan. Yhteensä uudella tavalla rahoitettuja juttuja syntynyt Rapportin kautta jo satoja.

Vuonna 2023 Rapport tekee paluun. Seuraa @rapportfi Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja Linkedinissa.