Mahdollista journalismi.

Toimittajat

Anna Tommola

Anna Tommola

Olen helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija. Kirjoitan laajasti ihmisistä ja ilmiöistä, terveydestä, psykologiasta, kasvatuksesta ja tieteestä. Kuulun yhteiskunnalliseen viestintään ja journalismiin erikoistuneeseen Noon Kollektiiviin ja päätoimitan kestävän elämäntavan aikakauslehti Huilia. Olen toiminut freelancerina vuodesta 2013. Asiakkaitani ovat muun muassa Helsingin Sanomat, Meidän Perhe, Vauva, Kauneus & Terveys sekä Yhteishyvä. Aiemmin olen työskennellyt Pohjalaisessa, Helsingin Sanomissa, Vihreässä Langassa ja Meidän Perheessä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteiden maisteri. Lisäksi olen käynyt Kriittisen korkeakoulun kaksivuotisen kirjoittajakoulun. Olen kirjoittanut novellikokoelman Seitsemäs käsiala ja muita kertomuksia (WSOY 2011) sekä yhdessä Sanna Häkkilän kanssa tietokirjan Rauhoita ja rohkaise – apua lapsen stressitilanteisiin (Nemo 2017).

Anne Salminen

Anne Salminen

Olen Pirkanmaalla asuva, Helsingin yliopistolta yleisestä kirjallisuustieteestä filosofian maisteriksi valmistunut kirjoittaja, jonka uteliaisuus tunnistaa harvoin rajoja. Sydämeni lokeroissa erityisen lämpimät paikat on varattu ihmisille, taiteelle, tieteelle, luonnolle ja kaikelle sellaiselle, joka yllättää. Hämmästyn usein, ja iloitsen, jos onnistun jakamaan ihmetyksen ilon lukijoille. Olen työskennellyt muun muassa uutistoimittajana ja kulttuurituottajan sijaisena Kainuun Sanomissa. Juttujani on julkaistu myös esimerkiksi Lännen Median osakaslehdissä. Tällä hetkellä työskentelen digituottajana seutulehti UutisOivassa. Minua paljon mielenkiintoisempia ovat ihmiset ja ilmiöt, joista olen saanut kirjoittaa. Hyppää siis ihmeessä tästä esittelytekstistä artikkelien pariin.

Elina Venesmäki

Elina Venesmäki

Olen helsinkiläinen toimittaja ja olen keskittynyt ympäristöaiheisiin. Olen ollut pääasiasssa kirjoittava ja editoiva freetoimittaja vuodesta 2006 asti, ja kirjoitan nyt muun muassa Ylen verkkosivuille ja Suomen Kuvalehteen. Olen päätoimittanut Huili- ja Tulva-lehtiä. Olen ollut työsuhteessa esimerkiksi STT:n ulkomaantoimituksessa ja Ylioppilaslehdessä. Tällä hetkellä olen mukana Tampereen yliopiston sovittelujournalismi-tutkimuksessa ja olen ollut kirjoittamassa laajempaa julkaisua muun muassa kehitysjärjestö Kehykselle. Olen myös moderoinut keskusteluja metsästä ja ilmastolle hyvistä energiaratkaisuista Debattibaari-palvelussa. Koko freeurani ajan olen käsitellyt ympäristöaiheita eri lehdissä, ja olen tottunut etsimään niistä juttujen tilaajia ja erilaisia lukijakuntia kiinnostavia kulmia. Olen kirjoittanut esimerkiksi kaksisuuntaisesta kaukolämpöverkosta, sähkön varastoinnista (HS), ilmastonmuokkauksesta (SK), hiilikuplasta (Image) ja kuudennesta sukupuuttoaallosta (HS).

Elisa Helenius

Elisa Helenius

Olen helsinkiläinen vapaa toimittaja ja kulttuurin suurkuluttaja. Pidän Sateenkaarenmaalari-nimistä kulttuuriblogia. Olen valmistunut filosofian maisteriksi yleisestä kirjallisuustieteestä Helsingin yliopistosta ja medianomiksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa. Rapportiin kirjoitan arvioita ennen kaikkea ensi-iltaelokuvista ja musiikkifestivaaleista.

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Vuoden tiedetoimittaja 2015. Avustanut vakituisesti Helsingin Sanomia, Tiede-lehteä ja Hyvä Terveys-lehteä.

Janne Sundqvist

Janne Sundqvist

Olen helsinkiläinen elokuviin ja tv-draamaan erikoistunut kulttuuritoimittaja. En karsasta viihdettä enkä pelkää taidetta. Tympeiden lokerointien sijaan yritän nähdä pintaa syvemmälle ja ymmärtää, mistä asioissa oikeasti on kyse. Tätä ymmärrystä haluan jakaa lukijoille hyvin kirjoitettuina, informatiivisina ja viihdyttävinä juttuina. Työskentelen freelancerina Rapportin lisäksi mm. Yle Uutisille, KulttuuriCocktailille ja Kultakuumeelle.

Jeanette Björkqvist

Jeanette Björkqvist

Helsinkiläinen uutis- ja featuretoimittaja, Mediakunnan jäsen. Aloitin freelancerina vuonna 2016, jolloin tein yhteistyötä mm Svenska Yle Spotlightin, ruotsalaisen Re:publicin ja Long Playn kanssa. Ennen sitä työskentelin 17 vuotta uutis- ja featuretoimittajana Hufvudstadsbladetissa. Olen myös tehnyt usean vuoden ajan yhteistyötä mm Svenska dagbladetin ja Sydsvenskanin kanssa. Vahingossa on tullut myös kirjoitettua kaksi näytelmää: toinen käsitteli ihmiskauppaa Suomessa (Svenska teatern 2014) ja toinen perheväkivaltaa (Lilla teatern 2017). Perjantaisin istun Svenska Ylen Eftersnack-ohjelmassa kommentoimassa viikon tapahtumia yhdessä Magnus Londenin kanssa. Varsinaisia työnäytteitä, laajempi cv, sekä tietoa vuosien varrella myönnetyistä palkinnoista löytyy osoitteessa jeanettebjorkqvist.com. Pääasiassa julkaisen täällä materiaalia på svenska.

Joonas Vaarala

Joonas Vaarala

Olen Itä-Lapissa varttunut Helsinkiläinen yrittäjä ja retkeilijä. Vuosikaudet maailmaa kiertäneenä olen oppinut arvostamaan Suomen puhdasta ilmaa, vettä ja luontoa. Minua kiehtovat villit luontoympäristöt, erämaat, syrjäiset kolkat ja alkuperäiskansat. Isännöin Havuhattu -podcastia yhdessä Otto Kronqvistin kanssa. Lisäksi kirjoitan Lapista, retkeilystä ja luonnosta.

Kirsi Haapamatti

Kirsi Haapamatti

Olen Seinäjoella asuva vapaa toimittaja. Viestinnän freelanceriutta on takanani nyt kymmenen vuotta. Ennen freeuraani työskentelin aikakauslehdissä ja viestintätehtävissä Helsingissä. Uskon kirjoitetun sanan voimaan ja tenhoon niin kovasti, että vapaa-ajallani kirjoitan tietokirjoja ja romaanikäsikirjoitusta. Kiinnostun erityisesti maatalous-, maaseutu- ja ympäristöaiheista, yrittäjyydestä ja muuttuvasta työelämästä sekä henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnista.

Marja Heinonen

Marja Heinonen

Kirjoittaja, ajattelija ja yrittäjä. Koulutukseltani olen valtiotieteen tohtori. Olen kirjoittanut paljon: olin Kauppalehdessä taloustoimittajana kymmenen vuotta ja sen jälkeen kirjoittanut freenä mm. Helsingin Sanomiin, Suomen kuvalehteen, AVEK-lehteen ja nyt säännöllisesti Aamulehteen. Olen kirjoittanut/toimittanut viisi kirjaa, joista tuorein “Ole tässä hetkessä. Arjen läsnäolon taito” ilmestyi vuodenvaihteessa. Muut kirjat ovat käsitelleet mediaa, skolioosia ja digitaalista lukutaitoa. Muusta tekemisestä muutama hajaotto: Olin Yleisradion uutis- ja ajankohtaistoiminnan kehityspäällikkönä 3.5 vuotta, olen johtanut Treen yliopiston hypermedialaboratoriota ja vetänyt MINDTREK-tietoyhteiskuntatapahtumaa. Nyt asun Treella, mutta olen pitänyt majaani Helsingissä, Pariisissa ja New Yorkissa. Nykyisin käyn usein Berliinissä ja Nancyssa, koska tyttäreni asuvat ulkomailla. Myös näistä paikoista tarttuu matkaani juttuja. Kirjoitan Rapportiin kovistakin aiheista inhimillisellä otteella: taloudesta, tieteestä, vastuullisuudesta, teknologiasta, ihmisistä, luonnosta, elämästä. Sekä juttuja että kolumneja. Tämän kevään aloitan sarjalla “Suurenmoisia ihmisiä” & “Great People” ja tuon tuulahduksia maailmalta.

Marjatta Sihvonen

Marjatta Sihvonen

Olen tiedetoimittaja, kääntäjä, viestinnän opettaja ja biologi. Vien juttujeni lukijat matkalle tutkimukseen katsomaan, millaisia menneisyyksiä ja tulevaisuuksia tutkijoiden tieto meille avaa. Toivon että juttuni veisivät meitä pienin askelin kohti moniäänistä keskustelua, yhteiskuntaa, jossa kaikkia tieteen tuottamia teknologioita ei oteta annettuina vaan käytetään viisaasti. Rapportissa haluan tuoda esiin tieteen kehityskulkuja - mihin tieto meitä vie ja miksi. Kerron taustoja ja puntaroin mahdollisuuksia. Teen siis tiedejournalismia, jolle ei tulosruuduissa löydy kylliksi tilaa. Erityiskykyni on kyltymätön kiinnostus kaikkeen: epigenetiikkaan, perunoiden kasvatukseen, meriarkeologiaan, maaperäeliöihin ja tietysti kultasadepuiden hoitoon.

Markus Kuokkanen

Markus Kuokkanen

Riiassa asuva freelance-toimittaja. Työmaana Baltian maat ja Suomi.

Martta Kaukonen

Martta Kaukonen

Olen 40-vuotias helsinkiläinen elokuvakriitikko. Olen kirjoittanut elokuvakritiikkiä pian 20 vuotta esimerkiksi Annaan, MeNaisiin, Seuraan, Turun Sanomiin ja Tv-maailmaan. Koulutukseltani olen filosofian maisteri. Olen valmistunut Turun yliopiston elokuva- ja tv-tieteen laitokselta. Tällä hetkellä kirjoitan televisiossa esitettävien elokuvien arviot Hesariin ja Nyt-liitteeseen. W:llä alkavat suosikkiohjaani ovat John Waters ja Billy Wilder. Rapportiin aion kirjoittaa elämyksellistä ja asiantuntevaa elokuvakritiikkiä.

Meri Eskola

Meri Eskola

Työskennellyt toimitussihteerin, päätoimittajan, tuottajan, toimituksen esimiehen ja uutispäällikön työtehtävissä vuodesta 1997 Otavamediassa, Aller Julkaisuissa, A-lehdissä, Sanoma Magazinesissa sekä AlmaMediassa. Vuodesta 2009 toiminut kirjoittavana toimittajana, toimitussihteerin sekä tuottajan sijaisena oman yrityksen Written Portraits & Landscapes nimissä. Asiakkaina mm. verkkolehti Yhteishyvä Live, aikakauslehdet Apu, Suomen Kuvalehti, Viva, Kotivinkki, Kotiliesi, Cosmopolitan, Tulva ja Hymy, Kespron ja Alma360:n asiakaslehdet, mm. VR:n, Hartwallin, OP-Pohjolan, Helenin, Saarioisten ja Neste Oilin lehdet sekä Journalisti. Lyhyempiä asiakassuhteita konsulttiyhtiö Thinking Busineksen, Helsingin Vasemmistoliiton, mainostoimisto Bob The Robotin sekä Tapanilan urheilukeskuksen kanssa. Apuun, Yhteishyvään ja Neste Oilin verkkosivuille olen tehnyt videoita, muun muassa presidentti Martti Ahtisaaren haastattelun. Vuonna 2011 haastattelin kirjailijoita esiintymislavalla Kirjamessuilla, Taiteiden Yössä sekä Oulunkylän kirjastossa. Olen toimittanut kolme tietokirjaa (Hymyssä suin! Otavamedia 2011, Kaupungin kaunein tyttö – Miss Suomet 1930–2007, Yhtyneet Kuvalehdet 2007 sekä Helsingin helmi – Helsingfors pärlä – The Pearl Of Helsinki, Helsingin tuomiokirkko 1852–2002, Kustannus Oy Projektilehti 2002) sekä julkaissut proosatekstin kokoelmassa Hullu akka! – Kertomuksia naiseuden pimeältä puolelta, Like 2010. Opetin Espoon työväenopistossa kurssia “Journalismin perusteet” lukuvuosina 2012–14, osallistuin Naistoimittajat Ry:n opetusmatkoille Afganistaniin 2010 ja Somalimaahan 2011 ja luennoin viihdejournalismista Helsingin evankelisen opiston Medialinjalle 2011–14.

Mitro Härkönen

Mitro Härkönen

Niko Peltokangas

Niko Peltokangas

Olen toimittaja ja elämysten keräilijä. Kirjoitan Rapportissa journalismista, mediasta ja poliittisesta viestinnästä. Kirjoitan lisäksi Kansan Tahtoon sekä Jehovan todistajia käsittelevään blogiini. Olen kirjoitanut media-aiheista Kansan Uutisten blogiin ja toimittanut podcasteja. Yritän välillä päästä ulos pakohuoneista, joskus istun lätkäkatsomossa ja joka viikko matkustan Raahesta Helsinkiin tai toisin päin. Ennen tein politiikkaa työssä ja vapaalla. Toimin Yleisen Lehtimiesliiton puheenjohtajana. Muut sidonnaisuuteni voit tarkistaa täältä. Juttujen jakamisen lisäksi arvostan kommentteja ja ideoita! Osoitteeni on niko@peltokangas.fi.

Noora Vaarala

Noora Vaarala

Olen oululais-kittiläläinen vapaa toimittaja Helsingissä. Kirjoitan, editoin ja puhun elääkseni. Teen esimerkiksi kirjakritiikkejä Aamulehteen ja muihin Alma Median maakuntalehtiin, kulttuuri- ja politiikkajuttuja STT:lle ja henkilökuvia A-lehdille. Rapportissa aion käsitellä lempiaiheitani: ihmisiä ja kirjoja. Haastattelen jännittäviä tyyppejä ja annan lukuvinkkejä. Minulla on paljon mielipiteitä, joten luvassa on myös kolumneja. Rakastan kielitiedettä, David Bowieta ja lumilautailua.

Otto Kronqvist

Otto Kronqvist

Olen Oulussa kasvanut ja sittemmin helsinkiläistynyt yrittäjä, viestinnän ammattilainen ja vapaa toimittaja. Vuosien varrella juttujani on ilmestynyt muun muassa Suomen Luonnossa ja Ylioppilaslehdessä. Kirjoitan erityisen mielelläni luonnosta, kulttuurista ja hyvinvoinnista. Opiskelin käytännöllistä filosofiaa ja poliittista historiaa Helsingin yliopistossa, mutta akatemia ei täysin tyydyttänyt tiedonjanoani. Niinpä tein valmistumisen jälkeen useita etsintämatkoja, pääasiassa Etelä- ja Kaakkois-Aasiaan. Intiassa törmäsin joogaan ja päätin kouluttautua joogaohjaajaksi. Muutama vuosi sitten olin mukana perustamassa Kalasatamaan Shakta Joogakoulua, jonka parissa arki tälläkin hetkellä pyörii.

Pasi Sillanpää

Pasi Sillanpää

Olen toiminut yrittäjänä ja freelance journalistina vuodesta 2011. Olen kirjoittanut sekä riippumattomia artikkeleita että yritysten viestintää. Tunnen hyvin yhteiskunnallisia aiheita, kestävän kehityksen kysymyksiä ja nuorten työelämäasenteita. Lapsuuteni elin Nokialla ja Tampereella, viimeiset lähes 20 vuotta pääkaupunkiseudulla. Liikkeenjohdon konsultti 2002 - Taloussanomien vakituinen johtamisen kolumnisti 2006 Toimitusjohtaja 2009-2010 ja 2010-2013 Freelancerina kirjoittanut mm: Calcus kustannus noin 50 artikkelia (pääasiassa yritysvastuu) Kauppalehden ja HS liitteisiin noin 100 artikkelia 2014-2015

Saana Katila

Saana Katila

Olen toimittaja sekä esikoiskirjailija, joka suhtautuu intohimoisesti kirjoittamiseen ja journalismiin. Rapportissa julkaisen ensisijaisesti syventäviä artikkeleita yhteiskunnallisesti merkittävistä aiheista sekä hyvin taustoitettuja näkökulmakirjoituksia. Juttujen aihepiiriä ei ole ennalta rajattu: ajan ilmiöitä, taloutta, politiikkaa ja luontoteemoja, asioita, jotka vaikuttavat meidän kaikkien elämään. Lisäksi olen valtavan kiinnostunut todennäköisesti toteutuvista tulevaisuudenkuvista. Journalistinen tavoitteeni on kunnianhimoinen: syventää ja laajentaa julkista keskustelua. Aloitin toimittajan työt 2000-luvun alussa. Vuosina 2008–2016 työskentelin Yle Uutisissa, etenkin uutissuunnittelussa. Lisäksi olen kirjoittanut yhteiskunnallisia artikkeleilta omalle Minimahti-sivustolleni. Jatkossa julkaisen nk. Minimahti-artikkelit täällä Rapportissa. Toimittajan työtäni voi seurata Minimahti-sivun kautta Facebookissa. Esikoisromaanini Maanalaiset tanssivat aamuisin ilmestyi Kosmoksen julkaisemana toukokuussa 2017. Kirjailijasivuni löytyy osoitteesta saanakatila.fi.

Simo Raittila

Simo Raittila

Olen helsinkiläinen free-toimittaja ja yhteiskuntatieteilijä. Olen kirjoittanut eri lehtiin satunnaisesti vuodesta 2010. Tätä ennen opettelin journalismia Pääkaupunkiseudun Nuorten Ääni -toimituksessa. Juttujani on julkaistu esim. Helsingin Sanomissa, Yliopistolehdessä ja Ylioppilaslehdessä. Päätoimitin kolmen vuoden ajan Vihreiden nuorten Rönsy-lehteä, ja olen yhä mukana Euroopan vihreiden nuorten Ecosprinter-lehdessä.

Sini Silvan

Sini Silvan

Teen asioita myönteisen kautta, silti terävällä kynällä. Minua kiinnostavat erityisesti ihmiset ja ihmiseen liittyvä tiede olipa kyseessä ruumis, mieli tai tapa toimia. Terveysaiheisten juttujen tekeminen Akuuttiin TV1:lle on ollut minun lääkikseni, reseptejä en silti kirjoita, pysyn omassa osaamisessani. Tärkeää on, ettei juttujen lukija nukahda. Kuuntelen mielelläni ihmisiä ja teen heidän näköisiään juttuja. Innostun silti jopa säteilyturvallisuudesta, laakereista ja kompressoreista. Olen turkulainen freelancertoimittaja, filosofian maisteri, metsätalousinsinööri, tiede- ja terveystoimittaja, Turun Journalistiyhdistyksen puheenjohtaja ja juoksija. Aloitin työt ihan äskettäin – kesätoimittajana vuonna 1991. Edelleen olen yhtä innoissani, vaikka olen tehnyt varmasti tuhansia haastatteluja. Juoksen kovaa, mielellään myös numerolappu rinnassa, mutta en yksin. Juoksu on sosiaalinen harrastus. Instagramissa kuviani löytää nimellä sinisilvan, facessa tavoittaa nimellä Sini Silvan, juoksublogini löytyy osoitteella Sininmatkaan.wordpress.com

Sonja Karlsson

Sonja Karlsson

Olen freelancetoimittaja, tiedeviestinnän maisteri ja vielä hetken aikaa aate- ja oppihistorian opiskelija. Väitän kaikille olevani turkulainen, vaikka oikeasti asun Liedossa. Kirjoitan pääasiassa historiasta. Juttujani on julkaistu mm. Kalevassa ja oululaisessa paikallismedia Kaupunnissa. Työskentelen osuuskunta Lilithin kautta.

Suvi Auvinen

Suvi Auvinen

Olen toimittaja, kirjailija, aktivisti ja yrittäjä. Nainen, joka ajattelee työkseen. Työssäni käsittelen monenlaisia muutoksia: yhteiskunnallisia, kulttuurisia, sosiaalisia. Rapportissa käsittelen yhteiskunnan eläinkuvan ja ruokakulttuurin muutosta. Millaista on olla eläin yhteiskunnassamme? Millaisessa muutoksessa on se, mitä ja miten syömme? Aiheesta kertova tietokirjani Lihan loppu ilmestyy syksyllä 2019 Kustannusosakeyhtiö Kosmokselta. Freelancerina minulla ei ole kotimaata. Freelancerina en halua kotimaata. Freelancerina kotimaani on koko maailma.

Suvi Ollila

Suvi Ollila

Olen freelance-toimittaja, kirjoittaja ja lukija. Sisällöntuotannon sekatyöläinen. Kahvin suurkuluttaja, kirppishaukka, koukussa kaikkeen kauniiseen. Juureni ovat vahvasti Helsingissä, vaikka viimeiset kaksitoista vuotta kotini onkin ollut Madridissa. Koulutukseltani olen valtiotieteiden maisteri. Olen kirjoittanut lehtijuttuja mm. STT:lle, Kansan Uutisiin, Iltalehteen, Liberoon ja Kuvittaja-lehteen. Rapportissa aion jatkaa minua kiinnostavien aiheiden käsittelyä. Luvassa ainakin yhteiskuntaa, politiikkaa, sosiaalista eriarvoisuutta, kestävää kuluttamista ja ympäristönsuojelua koskevia juttuja. Myös kaikenlaisten rajapintojen ja rosojen tutkiminen kiinnostaa.

Tarmo Poussu

Tarmo Poussu

Rakastuin elokuviin 12-vuotiaana, kun pujahdin katsomaan valkokankaalla Alfred Hitchcockin Psykon. Sen jälkeen olen viettänyt elokuvateatterien hämärässä kymmeniätuhansia tunteja. Ammattimaisena elokuvakriitikkona ja -toimittajana olen työskennellyt yli 30 vuotta. Nykyisiä julkaisukanaviani ovat Apu-lehti, Ilta-Sanomat ja Episodi - aiempia mm. Helsingin Sanomat, Katso-lehti ja Filmihullu. Olen arvioinut ensi-iltaelokuvia myös TV1:n aamu-tv:n Tähtihetki-ohjelmassa. Vuoden freelance-toimittajaksi minut valittiin 2014. Rapportiin kirjoitan arvioita taiteellisesti ansiokkaista ensi-iltaelokuvista, leffafestarien huipuista sekä tv-ohjelmiston tapauksista. Tarkoitukseni on kertoa, mitkä elokuvat ovat juuri nyt eniten aikasi arvoisia. Aloitan myös kirjoitussarjan elokuvahistorian vähemmän tunnetuista ja aliarvostetuista helmistä.

Tiia Rantanen

Tiia Rantanen

Olen helsingintamperelainen freelancer-toimittaja, bloggaaja, podcastaaja ja televisioentusiasti. Kirjoitan pääasiassa kaupunkijulkaisuihin sekä nuorten- ja naistenlehtiin, yleensä viihteestä, kaupunkikulttuurista, ajankohtaisista ilmiöistä, ihmissuhteista ja ravintoloista. Asiakkaitani ovat muun muassa City, Trendi, Elle, Cosmopolitan ja Demi. Mua lemmitkö vielä, Kustaa? on epäjournalistinen höpönlöpön-sketsiblogini Lilyssä. Lisäksi teen uusia ilmiöitä ruotivaa Kuulitsä?-podcastia ystäväni Lasse Olkinuoran kanssa.

Tina Hagnäs

Tina Hagnäs

Olen kirjoittava toimittaja jo lähes 30 vuoden kokemuksella. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteilijä, ja olen suorittanut myös kasvatus- ja oikeustieteen opintoja. Journalistina toivon olevani edelleen vapaan tiedonvälityksen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan asialla. Freelancerina olen työskennellyt vuodesta 2003 alkaen. Sanoma- ja aikakauslehtien lisäksi tärkeimmät toimeksiantajani ovat järjestöjä (Supli, Punainen Risti), seurakuntia (Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Espoon seurakunta, Raision seurakunta). Työsuhteisena toimittajana olen työskennellyt maakuntalehdessä sekä viimeksi ulkosuomalaisen viikkolehden toimituspäällikkönä. Lisäksi olen tehnyt viestintäalan töitä useissa viestintätoimistoissa (mm. Conexio, Edita Press). Olen myös ollut mukana kansainvälisissä viestintäalan hankkeissa ja toiminut viestintäkouluttajana. Koulutukseni ja kokemukseni pohjalta tunnen parhaiten kulttuuri-, koulutus-, perhe- ja kasvatusasioita, hallinnollisia kuvioita, sosiaali- ja järjestöalan kysymyksiä sekä ikääntymiseen liittyviä teemoja. Ulkosuomalaisen näkökulmaan olen perehtynyt Kanadasta että Espanjasta käsin.

Utu Förbom

Utu Förbom

Olen helsinkiläinen vapaa toimittaja ja tietokirjailija. Yli 20 vuoden monisyisellä urallani olen muun muassa laatinut lehtijuttuja, toimittanut julkaisuja, vääntänyt kolumneja, vetänyt radion keskusteluohjelmaa ja kirjoittanut kaksi tietokirjaa. Välillä olen raatanut EU-projektin kimpussa valtion virastossa, työskennellyt kulttuurisihteerinä, hoitanut lasta kotona tai ajanut taksia. Aina olen kuitenkin kirjoittanut ja etenkin muodostanut mielipiteitä ympäröivästä todellisuudesta. Jo vuosien ajan olen seurannut, analysoinut, käsitellyt ja kritisoinut suomalaista ja eurooppalaista pakolaispolitiikkaa. Kirjani Väki, valta ja virasto (Into 2014) on toistaiseksi ainoa kokonaisanalyysi siitä, miten suomalainen turvapaikkakäytäntö on muodostunut juuri sellaiseksi kuin se nyt on. Ymmärrän myös laajemmin ihmisoikeuskysymyksiä, sillä toimin vuosina 2008–2015 Amnestyn Suomen osaston puheenjohtajana. Väitän, että olen yksi parhaimmin pakolaiskysymyksiin perehtyneistä toimittajista Suomessa. Olen myös kouluttanut kollegojani turvapaikka- ja pakolaiskysymysten käsittelyssä. Rapportissa haluan paneutua juttuaiheisiin, joita on olennaista käsitellä mutta joihin tavanomainen uutis- tai aikakausmedia ei tartu. Kirjoitan reportaaseja, esseitä, henkilöjuttuja ja kolumneja ja olen kiinnostunut laajentamaan repertuaariani myös podcasteihin. Jo pitkään harrastuksenani on ollut yhteiskunnallinen huolestuminen, ja olenkin harjaantunut siinä jo varsin taitavaksi. Suhteeni journalismiin on samanlainen kuin demokratiaan: se on typerintä ja hyödyttömintä, mitä ihmiskunta on kuunaan keksinyt, mutta ilman sitä olisimme hukassa.

Vanessa Riki

Vanessa Riki

Kertovaa valokuvaa ja videota - sisältö edellä Olen helsinkiläinen freelancer valokuvaaja ja kuvajournalisti, joka pitää tarinoista ja aiheisiin syventymisestä. Asioista kertominen kuvan kielellä on mahtava haaste. Toimin pääasiassa pääkaupunkiseudulla, mutta myös muualla Suomessa ja ulkomailla. Kuvaan lehtiin, julkaisuihin, mainoksiin ja kirjoihin. Kuvieni kohteina ovat ihminen, sosiaalinen ja rakennettu yhteiskunta, ympäristö, kulttuuri, lifestyle, hyvinvointi ja luonto. Olen aiemmalta koulutukseltani DI ja toiminut yli 10 vuotta yhdyskunta- ja ympäristötekniikan alalla. Ympäristöasioissa minulla on paljon taustatietoa yhdyskuntatekniikkaan, veteen, jätehuoltoon, kestävään kehitykseen, ilmastonmuutokseen sekä kehitysyhteistyöhön liittyvissä asioissa. Olen työskennellyt myös ulkomailla. Vahvuuteni on kykyni lähestyä epäröimättä ja ystävällisesti kaikenlaisia ihmisiä, ja tuottaa yhteistyössä inhimillistä ja kertovaa kuvaa. Jälkeni on rouheaa ja elämänmakuista. Kuvistani et löydä jäykkää pönötystä. Toimeksiantajiani ovat muun muuassa Helsingin Sanomat, Aller, Otavamedia, OtavamediaOma, Sanoma Magazines, Sanoma Media Finland, Ympäristölehti, Etelä-Suomen Sanomat erilaiset yritykset ja yksityisasiakkaat Kotisivuni löytyy osoitteesta www.vanessariki.com

Ville Koivuniemi

Ville Koivuniemi

Olen oululainen copywriter, ja työskentelen Mainonnan Työmaalla monenlaisen tekstisuunnittelun parissa. Aiemmalta työhistorialtani olen toimittaja, jota kiinnostaa erityisesti yhteiskuntaan, tieteeseen ja politiikkaan kytkeytyvät aiheet. Koulutukseltani olen filosofian maisteri Oulun yliopiston tiedeviestinnän maisteriohjelmasta sekä journalismiin erikoistunut medianomi Oulun ammattikorkeakoulusta. Vapaana toimittajana työskentelen Mediakunnan kautta. Freelance-toimittajana asiakkaitani ovat olleet mm. Acatiimi, Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjä -lehti, Kale!, Kaleva, STT ja Oulun ylioppilaslehti. Työsuhteisena toimittajana olen työskennellyt pätkiä Lännen Median uutis- ja teematoimittajana, Kalevan uutis- ja urheilutoimittajana sekä STT:n Oulun aluetoimittajana. Vuosina 2011–2015 toimin Oulun ylioppilaslehden päätoimittajana. Tällä hetkellä kirjoitan Rapportin lisäksi Kalevalle vanhemmuuteen liittyvää blogia.

Mahdollista journalismi.

Rapport on journalistinen alusta, jossa lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.