Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Sauna-Suomi, osa 17: Uusimaa

Kun kolmekymppiset kaverit huomasivat elämän vieneen eri suuntiin, keksittiin uudeksi siteeksi kuukausittaiset saunaillat. Nyt naiset kokoontuvat löylyyn Kotiharjun saunalle Kallioon. Valokuvaaja Heli Blåfieldin ja toimittaja Ville Blåfieldin Sauna-Suomi-sarjassa on vuorossa Uusimaa.


Kallion Harjutorin nurkalle 1928 avattu Kotiharjun yleinen sauna viettää 90-vuotisjuhliaan arkisesti. Tänäkin tiistaina kertalämmitteisten suurten kiukaiden kuumentamiseen on käytetty motti metrin halkoja. Oven ulkopuolella Harjutorinkadulla istuskelee saunojia pyyhkeet lanteillaan, ykkösoluet kädessä. Kadun toisella puolella asuva mies juoksee saunaan vain pyyhe päällään, reppu selässä.
Ympärillä Helsinki on pimeä ja viluinen, kuten se lokakuisena tiistai-iltana on.
Saunan toisen kerroksen naisten puolella vilvottelupyyhkeistään kuoriutuu viisi naista: kolmekymppiset Sikri, Nanna, Linda, Stina ja Annika. Yläaste- ja lukiovuosilta toisensa tunteva ystäväporukka kokoontuu saunomaan kerran kuukaudessa, tosin nyt takana on useamman kuukauden kesätauko.
"Ennen olimme tiiviisti yhdessä, kämppiksinä tai muuten. Viime vuosina elämät on erkaantuneet eri suuntiin."
Uudeksi siteeksi keksittiin kuukausittaiset saunaillat. "Jo ekalla kerralla päätettiin, että tehdään tästä säännöllistä."


Tällä kertaa Kotiharjun naisten puolen suihkuhuoneessa odottaa yllätys. Odottamatta Sikri törmää ovella äitiinsä, joka on tullut saunomaan oman löylyporukkansa kanssa. Neljän naisen ryhmä on saunonut yhdessä jo 23 vuoden ajan.
"Ekaa kertaa satuttiin samaan paikkaan", Sikri nauraa.
Äiti ilmoittaa, että molempien ryhmien on nyt varottava kiroilemasta. Kohteliaasti äidin ja tyttären porukat ajautuvat eri löylyrytmiin niin, että molemmat saavat puida saunassa rauhassa omat asiansa.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.