Rapport

Mahdollista journalismi.

Sauna-Suomi, osa 18: Varsinais-Suomi

Turkulaisessa taloyhtiössä saa saunavuoron varata vapaasti, kunhan muistaa, että ensimmäisen vuoron ottaa Reija, viimeisen Niko ja Riikka, ja siinä välissä Jonna ja Ville-Veikko perheineen saunovat kahden vuoron ajan. Valokuvaaja Heli Blåfieldin ja toimittaja Ville Blåfieldin Sauna-Suomi on ehtinyt löylyihin Varsinais-Suomeen.

Sauna-Suomi, osa 18: Varsinais-Suomi


Sata vuotta sitten Turun Läntinen Pitkäkatu tunnettiin kaupungin juutalaisten ja tataarien asuinalueena. Nykyisin kadun varrella pistävät silmään seksikaupat, mutta antiikkikaupan vieressä seisovan porttikongin takana aukeaa toinen maailma: satavuotiaiden puu- ja kivitalojen reunustama idyllinen, asukkailleen rakas pihapiiri. Pihan keskellä seisovaan puuhun on viritetty jouluvalot jo marraskuussa.

Piha on palkittu kunniamaininnalla Turun pihakilpailussa 2011 ja toisella palkinnolla samassa kilpailussa 1998.

Ensimmäisessä kerroksessa entisen leipomon tiloissa asuvat Jonna ja Ville-Veikko poikiensa Joonan ja Jalmarin kanssa. Heidän yläpuolellaan puutalon kahdessa kerroksessa asuu Maila puolisoineen - on asunut jo 40 vuotta.

Pihapiirin uudempia asukkaita ovat Riikka ja Niko, joilla on takanaan vasta pari vuotta tässä pihassa, kadunpuoleisessa talossa.
Jonnan, Ville-Veikon, Joonan ja Jalmarin seinän takana sijaitsee taloyhtiön sauna, joka lämpiää joka perjantai ja lauantai.

Pihan asukkaat väittävät, että saunavuoroja voi varata vapaasti ("se on aika spontaania ja joustavaa"), mutta nopeallakin jututtamisella selviää, että ääneensanomattomia sääntöjä on varauslista täynnä. Reijalla on aina perjantain ensimmäinen vuoro, Riikalla ja Nikolla viimeinen. Jonna ja Ville-Veikko poikineen varaavat suosiolla tuplavuoron.

Maila kertoo, että heillä saunatapoihin kuuluu aina toisen selän peseminen. Riikalla ja Nikolla taas on "sellainen diili, että saunassa ei puhuta työjuttuja". Perjantai- ja lauantai-iltaisin naapurit kohtaavat toisiaan pihalla kylpytakit tai pyyhkeet päällä.

"Juodaan loppukalja aina tuossa pihalla."

Lakatuin puupaneelein verhoiltu sauna on remontoitu nykyasuunsa 1980-luvulla. Yhteisen lölyhuoneen kahdesta nurkasta avautuu omat suihku- ja pukuhuoneet. Laput seinillä pitävät jöötä:

"Pidetään sauna raikkaana! Muistathan siis peseytyä ennen saunaan menoa ja käyttää laudeliinaa. Kiittäen Saunatonttu"

"Ole hyvä ja laita wc-pyttyyn vain wc-paperia, koska jäykempi paperi, kuten esim käsipyyhepaperi tukkii poistoputken (on jouduttu puhdistamaan jo kaksi kertaa lyhyen ajan sisällä). Poistoputki on painunut alaspäin kaarelle vuosien saatossa, joten putken vietto on huonontunut ja näin ollen se tukkeutuu helposti. Samaan poistoputkeen yhtyvät myös yläpuoliset wc-tilat."

"Viimeinen saunoja! Varmistathan että kiuas on pois päältä, saunan ja kylpytilojen ovet jäävät auki, kaikki valot ovat pois päältä (myös ulkovalo)."
Iltakuudelta alkaa Jonnan, Ville-Veikon, Joonan ja Jalmarin tuplavuoro.

Joona on 2-vuotias, Jalmari tokaluokkalainen. "Ne on ollu niin pienestä pitäen saunassa mukana, että tykkäävät kyllä", äiti kertoo.

Löylyssä koko perhe mahtuu yhdessä ylälauteelle. Joona saa tähdätä kauhalla vettä kiukaalle. "Napakymppi!" muu perhe kannustaa löylynheittäjää.

Vilvoitellessa pelataan peliä, jossa jokainen vuorollaan joutuu laulamaan ja tanssimaan muiden edessä. Isän esitys saa iloisimmat aplodit.

Käy kuten usein: tuplavuorokaan ei ihan riitä. Kun Jonna kiirehtii ottamaan vielä yhdet löylyt yksin, seuraavana saunavuorossa oleville naapureille lähetetään tekstari: tässä menee vielä hetki.

Ville-Veikon kuivatessa suihkuhuoneen lattiaa lastalla pojat potkivat pehmeää jalkapalloa pukuhuoneen puolella. Jo taitavaksi pallonkäsittelijäksi osoittautunut Joona on saanut lempinimiä: Marajoona, Jonaldo.

"Joona toiseen suuntaan!" huutaa Jalmari kun Jonaldo tähtää.
Kun perhe on päässyt alta pois, lipsottelevat saunalle kylpytakeissaan ja samanlaisissa flipflopeissaan Riikka ja Niko. Saunajuomana on mukana lonkerot, jotka otetaan mukaan löylyyn.

Sähkökiuas antaa hyvät, kosteat löylyt. Lämpöä saunassa on 70 astetta. Pukuhuoneen puolella lakatulla puulla kehystetty peili huurtuu vesihöyrystä.
"Mä oon ihan naatti", sanoo Riikka löylyjen jälkeen.

"Ennen tuli perjantaina lähdettyä jonnekin ulos, mutta nykyisin jos menee perjantai-iltana saunaan, niin uni tulee kyllä sen jälkeen hyvin kymmeneltä", sanoo Niko.

Riikka ja Niko kuivaavat lastalla suihkuhuoneen lattian, varmistavat, että kiukas on pois päältä, jättävät kylpytilojen ovet auki, sammuttavat valot, myös ulkovalon, ja katoavat pihan kautta omaan rappuunsa.

Porttikongin takana Läntisen Pitkäkadun ilta on vasta alkamassa, mutta portin tällä puolella Turun toiseksi kaunein piha vuosimallia 1998 hiljenee.
Sauna-Suomi-sarjassa vieraillaan löylyissä kaikissa Suomen maakunnissa. Seuraavana vuorossa viimeinen osa, Ahvenanmaa. Sarja ilmestyy kirjana vuonna 2019.

Tilaa uutiskirjeemme

Haluan vastaanottaa luettavaa ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Mahdollista journalismi.

Rapport on journalistinen alusta, jossa lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.