Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Sauna-Suomi, osa 18: Varsinais-Suomi

Turkulaisessa taloyhtiössä saa saunavuoron varata vapaasti, kunhan muistaa, että ensimmäisen vuoron ottaa Reija, viimeisen Niko ja Riikka, ja siinä välissä Jonna ja Ville-Veikko perheineen saunovat kahden vuoron ajan. Valokuvaaja Heli Blåfieldin ja toimittaja Ville Blåfieldin Sauna-Suomi on ehtinyt löylyihin Varsinais-Suomeen.


Sata vuotta sitten Turun Läntinen Pitkäkatu tunnettiin kaupungin juutalaisten ja tataarien asuinalueena. Nykyisin kadun varrella pistävät silmään seksikaupat, mutta antiikkikaupan vieressä seisovan porttikongin takana aukeaa toinen maailma: satavuotiaiden puu- ja kivitalojen reunustama idyllinen, asukkailleen rakas pihapiiri. Pihan keskellä seisovaan puuhun on viritetty jouluvalot jo marraskuussa.
Piha on palkittu kunniamaininnalla Turun pihakilpailussa 2011 ja toisella palkinnolla samassa kilpailussa 1998.
Ensimmäisessä kerroksessa entisen leipomon tiloissa asuvat Jonna ja Ville-Veikko poikiensa Joonan ja Jalmarin kanssa. Heidän yläpuolellaan puutalon kahdessa kerroksessa asuu Maila puolisoineen - on asunut jo 40 vuotta.
Pihapiirin uudempia asukkaita ovat Riikka ja Niko, joilla on takanaan vasta pari vuotta tässä pihassa, kadunpuoleisessa talossa.


Jonnan, Ville-Veikon, Joonan ja Jalmarin seinän takana sijaitsee taloyhtiön sauna, joka lämpiää joka perjantai ja lauantai.
Pihan asukkaat väittävät, että saunavuoroja voi varata vapaasti ("se on aika spontaania ja joustavaa"), mutta nopeallakin jututtamisella selviää, että ääneensanomattomia sääntöjä on varauslista täynnä. Reijalla on aina perjantain ensimmäinen vuoro, Riikalla ja Nikolla viimeinen. Jonna ja Ville-Veikko poikineen varaavat suosiolla tuplavuoron.
Maila kertoo, että heillä saunatapoihin kuuluu aina toisen selän peseminen. Riikalla ja Nikolla taas on "sellainen diili, että saunassa ei puhuta työjuttuja". Perjantai- ja lauantai-iltaisin naapurit kohtaavat toisiaan pihalla kylpytakit tai pyyhkeet päällä.
"Juodaan loppukalja aina tuossa pihalla."

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.