Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Mikä populismin tappaisi

Maailman johtaviin populismitutkijoihin kuuluva Cas Mudde kävi Suomessa ja kertoi, mitkä asiat auttavat populismin nousuun.

Helsingin Sanomien Heikki Aittokoski on haastatellut Suomessa vieraillutta, maailman johtaviin populismitutkijoihin kuuluvaa Cas Muddea. Hänen mukaansa populismin asemaa pönkittää useita toisiaan tukevia samanaikaisia asioita. 
Hän on Helsingin Sanomien pyynnöstä koonnut viiden kohdan listan asioista, joilla on erityinen populismia ruokkiva vaikutus. Listaa tutkiessa tulee mieleen, onko mahdollista toimia niin, että populismilta viedään "ilmat pihalle" käyttämällä vastalääkettä? Voidaanko yhteiskunnallinen keskustelu ja politiikan teko muuttaa sellaiseksi, että populistit menettävät parhaat aseensa?
Kommentoin ohessa läpi Mudden Helsingin Sanomien jutussa julkaistun viiden kohdan listaa populismia voimistavista tekijöistä:

"ELIITTI EI KÄSITTELE RIITTÄVÄSTI IHMISILLE TÄRKEITÄ ASIOITA"

Populismin vahvinta ydintä on se, että populisti antaa äänensä niille ihmisille, jotka kokevat yhteiskunnan olevan epäoikeudenmukainen. Helpoin maali kaikille ongelmille ovat hyväosaiset ja heidän kyvyttömyytensä ymmärtää ongelmissa olevien ihmisten arkea. Keskustelu saa erityisiä säröjä, kun hyväosainen lähtee kertomaan ratkaisuehdotuksiaan huono-osaisille. Tästä ehkä tunnetuin esimerkki on entisen pääministerin Harri Holkerin "syökää silakkaa" -heitto. 
Todellisuudessa eliitti on kiinnostunut myös huono-osaisuuden poistamisesta. Keinoista voidaan toki olla montaa mieltä. Hyvänä esimerkkinä tästä on eliittiin kuuluvan Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren budjettiesitys Helsingin taloudellisesti heikommassa asemassa olevien koulualueiden lisärahoitukselle. 
Kyse taitaa olla siitä, että ns. eliitti ei osaa puhua asioista heikommassa asemassa olevien kielellä. Moni hyväkin ratkaisu peittyy usein ylimieliseen lähestymistapaan ja kieleen, joka arjessa tuntuu vieraalta. Jos eliittiin kuuluva sanoo, että tunteesi on väärä tai et tiedä todellisuutta tai mielipiteelläsi ei ole todellisuuspohjaa, käy niin, että eliitti osoittaa ymmärtämättömyyttä, vaikka saattaisi ymmärtääkin perimmäisen ongelman. 

"ELIITIN KOETAAN OLEVAN YHTÄ JA SAMAA PORUKKAA"

Heikosti pärjäävän ihmisen näkökulmasta, eliitti ajaa omaa asiaansa ja eliitillä on yhtenäiset tarpeet sekä tavoitteet. Tähän kohtaan ei ehkä tarvita kuin yksi esimerkki: Vastikään kuollut, Suomen rikkaimpiin kuulunut Niklas Herlin tunnettiin hyvin maanläheisenä ja heikossa asemassa olevien ihmisten puolustajana. Joku saattaa äkkiä sanoa, että hän on poikkeus. Siinä väittäjä on väärässä. Eliitissä on hyvin erilaisia ihmisiä, joista yhteiskuntavastuustaan eniten huolehtivat ovat usein muita hiljaisempia. Ei kannata seurata liiaksi pintakiiltoa, vaan katsoa syvemmälle. 
Tarvitsemme enemmän juttuja niistä, jotka katsovat muuhunkin kuin omaan napaansa.

"IHMISET OVAT IRTAUTUNEET PERINTEISISTÄ RAKENTEISTAAN, KUTEN PUOLUEISTA"

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.