Rohkea tilaa nyt remontin — viisas tietää miten se tehdään fiksusti
Pasi Sillanpää
5/17/2024
Talouden avainlukujen tarkistamisella sekä pätevyyksien ja sertifikaattien varmennuksella saa melko luotettavan kuvan rakennusalan yrityksen vakaudesta.
Korjausrakentamisen tarpeessa oleva taloyhtiö tai yksityishenkilö on tällä hetkellä tukalassa tilanteessa. Isojakin rakennusyhtiöitä kaatuu, ja mieleen hiipii pelko oman remonttiprojektin kohtalosta, mikäli sellaisen uskaltaa tilata.
Kuitenkaan korjausrakentamista ei voi myöskään loputtomiin lykätä.
Olin itse rakennusalalla, kun 1990 -luvun lama alkoi. Muistan tapauksen, jossa eläkeikää lähellä oleva opettajapariskunta aikoi rakentaa itselleen eläkepäiviksi uuden kodin. Tarvittava rahoitus oli kokonaisuudessaan tilillä.
“Emme uskalla rakentaa, kun ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan”, oli heidän johtopäätöksensä. Talo jäi rakentamatta.
Nykypäivänä olemme jälleen tilanteessa, jossa moni remontti jää toteuttamatta paitsi korkeiden korkojen, myös rakennusyhtiöiden epävarman tilanteen vuoksi.
Rakennusyhtiöiden kyky tuottaa hyvää laatua ja pystyä hoitamaan urakka loppuun asti herättää epäilyksiä.
Konkursseja on mahdotonta ennustaa aukottomasti, mutta onneksi muutamalla kohtalaisen yksinkertaisella keinolla on mahdollista erottaa yritykset, joilla on parhaat edellytykset viedä urakka korkealla laadulla loppuun asti.
Katsotaan lyhyesti kahta tärkeää keinoa: yrityksen talouslukuihin perehtymistä ja yritykselle myönnettyjä pätevyyksiä ja sertifikaatteja.
Kassavirtaennusteisiin erikoistunut liikkeenjohdon konsultti Riku Lehtinen sanoo, että vahvat yhtiöt on melko helppo tunnistaa suoraan niiden taloustiedoista.
Pelkästään katsomalla julkisesti saatavilla olevia tilinpäätöstietoja pääsee hyvään alkuun. Esimerkiksi Asiakastiedon proff.fi -palvelussa pääsee tarkastelemaan yrityksen viimeisen kolmen vuoden liiketoiminnan avainlukuja.
Lukujen arviointia ja tulkintaa helpottaa omavaraisuusasteesta, maksuvalmiudesta ja liikevoitosta näytettävät helposti ymmärrettävät luokitukset niiden optimaalisesta tasosta.
Toisinaan luvut ovat yli vuoden vanhoja. Joskus se johtuu vain siitä, että viimeistä tilinpäätöstä ei ole vielä tehty tai toimitettu kaupparekisteriin. Jos lähihistoriankaan tilinpäätöksiä ei löydy rekisteristä, kannattaa yrityksen kanssa toimimista harkita hyvin kriittisesti.
Jos tilinpäätöksiä ei löydy rekisteristä, kannattaa yrityksen kanssa toimimista harkita hyvin kriittisesti.
Jos yrityksen tilinpäätöstiedot puuttuvat julkisista rekistereistä, niitä voi myös pyytää suoraan yrityksen edustajalta. Henkilöyhtiöiden ja toiminimien luvut on pakko pyytää itse, sillä nämä eivät näy julkisessa rekisterissä lainkaan.
Tilinpäätöstietojen tarkastelemiseen Lehtisellä on muutama yksinkertainen vinkki.
– Tuloslaskelmien alimpia rivejä ei ole syytä tuijottaa liikaa. Oman pääoman positiivisuus on hyvä merkki, samoin kuin se, jos velkaa on alle puolet taseen loppusummasta. Kannattaa myös tarkistaa, että taseen loppusumma ole kasvanut nopeammassa tahdissa kuin liikevaihto.
– Samoin kannattaa tarkistaa, että vaihto-omaisuusvarastot ja saamiset eivät ole kasvaneet voimakkaasti aivan viime vuosina. Näiden voimakas kasvu ei ole järkevästi toimivan firman tunnusmerkki
Toinen asia, joka on syytä aina tarkistaa on yritykselle myönnetyt pätevyydet. Rakentamisen Laatu RALA ry:n ylläpitämä yritys- ja referenssihaku on hyvä lähde.
Haun avulla löytyy paitsi RALA-pätevyyden ja -sertifikaatin saaneet yritykset, myös tietoja näiden aiemmista projekteista, kuten tehdystä työstä ja projektien kestosta.
– Pätevyyden vaatiminen remonttiyritykseltä on hyvä keino varmistaa urakalle parhaat lähtökohdat. Sen saamiseksi yrityksen tulee toimittaa tilintarkastetut taloustiedot kolmelta edelliseltä tilikaudelta ja todentaa, että se täyttää tilaajavastuulain vaatimukset ja sen vastuuvakuutukset ovat kunnossa, kertoo viestintäpäällikkö Sanna Nyström.
Taloustiedot vaaditaan ja julkaistaan myös henkilö- ja toiminimiyrityksiltä poiketen useista muista julkisista lähteistä. Lisäksi yrityksen osaaminen varmennetaan asiakasreferensseillä. Yrityksen toimintaa myös seurataan säännöllisesti ja pätevyys pitää uudistaa vuosittain.
– Kaikki nämä tiedot on vapaasti tutkittavissa RALA:n verkkosivujen yrityshaussa.
Näillä kahdella keinolla, talouden avainlukujen tarkistamisella ja pätevyyksien ja sertifikaattien varmennuksella, saa jo melko hyvän kuvan yrityksen vakaudesta.
Vakaalla yrityksellä on myös jatkuvasti useita asiakkaita.
Synkästä julkisesta keskustelusta huolimatta yrityksen taustojen tarkistaminen on helpompaa kuin koskaan. Näitä viisaasti hyödyntämällä korjausrakentaminen sujuu ja mielenrauha säilyy projektin aikana.
Remontin tilaajan tarkistuslista
- Tarkista yrityksen taloustiedot julkisista rekistereistä
- Jos tietoja ei löydy julkisista lähteistä, pyydä ne myyjältä
- Kysy referenssejä vastaavista töistä
- Tarkista RALA-pätevyydet
Tämä juttu on Aiherahoitettu artikkeli. Jutun tilaaja on Rakentamisen Laatu RALA ry.
Rapportin Aiherahoitetussa artikkelissa tilaaja tuo toimittajan haluamansa aiheen äärelle. Toimittaja kirjoittaa jutun itsenäisesti.
Jutun asiasanat:
rakennusala
korjausrakentaminen
remontointi
Pasi Sillanpää
5/17/2024