Vuoden vihaisin Hollywood-elokuva kurkistaa vallan kulissien taakse
Tarmo Poussu
1/25/2019
Dick Cheney saattaa olla kaikista Yhdysvaltain lähihistorian suurista vallankäyttäjistä ulkoisesti värittömin. Karismaattista kansanjohtajaa hänestä ei olisi koskaan voinut tulla. Sen sijaan hänestä tuli kulissien takana valtaa kahmiva ja sitä häikäilemättä käyttävä varjovaikuttaja, jota yleisesti pidetään kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimpana Yhdysvaltojen varapresidenttinä.
Adam McKayn kirjoittama ja ohjaama elokuva väittää Cheneyn olleen Bush nuoremman presidenttikaudella (2001-09) Yhdysvaltojen todellinen hallitsija. Hän oli päävastuullinen Yhdysvaltojen hyökkäyksestä niin Afganistaniin kuin Irakiin. Hän juonitteli lakimieslakeijoidensa avulla Yhdysvallat terrorismin vastaisen sodan verukkeella kiertämään Geneven sopimusta, säilömään terroriepäillyt Guantánamo Bayn vankileirille sekä käyttämään vankeihin kidutusmenetelmiä, jotka nimettiin "tehostetuksi kuulusteluksi".
Näiden kohtalokkaiden ja koko maailmaan vaikuttaneiden toimien lisäksi elokuva syytää Cheneyn niskaan pökerryttävän määrän muitakin syytöksiä äärioikeiston noususta valeuutisten ja terroristijärjestö Isisin syntyyn. Tiivistahtisen ja kaleidoskooppimaisesti aikatasojen välillä hyppivän elokuvan kyydissä alkaa väkisinkin ihmetellä, miten yksi ihminen voisi elämässään noin paljon pahaa saadakaan aikaan.
Alkuteksteissään McKayn elokuva väittää itseironisesti, että kaikki siinä esitetyt asiat ovat totta - tai ainakin niin totta kuin maailman salamyhkäisimmästä vallankäyttäjästä kertova elokuva ylipäänsä voi olla. "Ainakin me piruvie yritimme", elokuvan alkukaneetti päättyy. Oli kuinka oli, poliittinen tasapuolisuus ei selvästikään ole ollut elokuvan tekijöiden tähtäimessä.
Kertoakseen kuolemanvakavista asioista Vice - vallan oikeat kasvot on varsin viihdyttävä ja usein hävyttömän hauska elokuva. McKay leikkii kekseliäästi elokuvakerronnan keinoilla, kuten hän teki edellisessäkin ohjaustyössään, finanssikriisin taustoja valottavassa draamakomediassa The Big Short (2015). Tällä kertaa hän käyttää esimerkiksi dokumenttielokuvista tuttua ulkopuolisen kertojan ääntä tavalla, joka ensin herättää hämmennystä ja lopulta paljastuu absurdiksi vitsiksi.
Elokuvansa keskivaiheille McKay sijoittaa yllättävän valelopetuksen. Cheneyn poliittinen ura näyttää olevan ohi. Valkokankaalle ilmestyvät päähenkilöiden myöhemmistä vaiheista kertovat tekstit. Tunteellisen musiikin soidessa lopputekstit alkavat vyöryä kankaalle, kunnes ne keskeyttää leikkaus lähikuvaan Cheneyn kotona soivasta puhelimesta. Langanpäässä on presidenttiehdokkuutta tavoittelevan George W. Bushin avustaja. Loppu onkin historiaa.
Heti perään tulee elokuvan toinen herkkupala. Cheney pohtii yöllä sängyssä vaimonsa (Amy Adams) kanssa seuraavaa poliittista siirtoaan. Koska elokuvan tekijöillä ei ole tietoa intiimin keskustelun sisällöstä, he korvaavat sen Shakespearen kuningasnäytelmien tyyliä mukailevalla dialogilla vallan houkutuksesta.
Vicen kahdeksasta Oscar-ehdokkuudesta kolme meni sen näyttelijöille. Christian Balen häkellyttävä muodonmuutos Dick Cheneyksi on toki merkittävältä osalta elokuvan Oscar-ehdokkuudella huomioidun maskeerausryhmän ansiota, mutta myös Balen kehonkieli ja äänenkäyttö tavoittavat tarkasti esikuvansa maneerit. Näyttelijän tutut kasvonpiirteet peittyvät taidokkaan maskin alle kuten Cheneyn ilmeetön ulkokuori toimi hänen todelliset tunteensa piilottavana panssarina.
Yhtä vakuuttava on Amy Adams Cheneyn älykkäänä ja kunnianhimoisena vaimona, joka piiskasi juopottelevasta ja opintonsa keskeyttäneestä hulttiomiehestä määrätietoisen poliittisen pyrkyrin. Kolmannen näyttelijäehdokkuuden sai Sam Rockwell roolistaan George W. Bushina, joka näyttäytyy elokuvassa täydellisenä pellenä: marionettihallitsijana, jonka jokaista liikettä Cheney jäätävän tarkasti kontrolloi.
Elokuvan loput Oscar-ehdokkuudet tulivat parhaan elokuvan, ohjauksen, alkuperäiskäsikirjoituksen ja leikkauksen kategorioissa. Niistä viimeksimainitussa sillä lienee parhaat mahdollisuudet voittoon.
Vihaisena, analyyttisena ja ajankohtaisena poliittisena puheenvuorona Vice - vallan oikeat kasvot on piristävä poikkeus nykypäivän usein hampaattomassa Hollywood-tuotannossa. Vielä parempi elokuva se olisi, mikäli sen käsikirjoittaja-ohjaajalla olisi ollut halua tai kykyä tunkeutua päähenkilönsä pään sisälle ja sielun syövereihin. Nyt Cheney näyttäytyy omassa elämäkerrassaan sieluttomana pyrkyrinä, jonka perimmäiset motiivit jäävät arvailujen varaan.
Vice - vallan oikeat kasvot
Ensi-ilta: 25.1. 2019
Ohjaus ja käsikirjoitus: Adam McKay
Pääosissa: Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell
Kesto: 133 min
Tarmo Poussu
1/25/2019