Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Sistersin veljekset miehen mallia etsimässä

Eurooppalaisten ohjaajien Hollywood-debyytit ovat liian usein tarpeettomia uusintaversioita tai kompromissien latistamia tusinatuotteita. Ranskalaisen Jacques Audiardin Yhdysvalloissa ohjaama Sistersin veljekset on toista maata. Se on väkevä ja syvästi persoonallinen western, jossa ohjaajan mieliteemat ja amerikkalaisen lajityypin perinteet paiskaavat kättä.

Toimittajan kuva

Tarmo Poussu

3/28/2019

Ranskan johtaviin nykyohjaajiin lukeutuva Audiard tunnetaan Suomessakin vahvoista ja palkituista elokuvistaan Kun sydän lakkaa lyömästä (2005), Profeetta (2009), Luihin ja ytimiin (2012) sekä Dheepan (2015). Niiden kaikkien päähenkilöt ovat joko rikosten maailmaan ajautuvia tai väkivaltaisesta menneisyydestään irti pyristeleviä miehiä. Ranskan Scorseseksikin kutsuttu Audiard tutkii elokuvissaan maskuliinisuuden olemusta ja miehen kriisiä.
Sistersin veljekset alkaa kuvalla täydellisestä pimeydestä, jota hetken kuluttua valaisevat yössä välähtävät revolverien suuliekit. Sistersin veljekset, Eli (John C. Reilly) ja Charlie (Joaquin Phoenix) ovat työssään. Kommodoriksi kutsutun liikemiehen värväämät palkkatappajat ovat jäljittäneet etsimänsä miehet - ja tuloksena on kasa ruumiita.
Jo alkujaksossa Audiard tekee selväksi, ettei veljesten toiminnassa ole mitään sankarillista. Haavoittuneet uhrinsa he lopettavat lähilaukauksella päähän. Verisen työnsä tehtyään he poistuvat paikalta vailla tunnonvaivoja - harmitellen vain tulipalossa menehtyneitä hevosiaan.
Heti perään veljekset saavat pomoltaan uuden tehtävän. Heidän on tapettava muuan varkaaksi väitetty Hermann Warm, jonka kannoille on jo lähetetty ammattimainen jäljittäjä John Morris (Jake Gyllenhaal). Tehtävässä on ilmiselvästi jotain hämärää, mutta luvattu palkkio on hyvä.
Elokuvan perinteisesti käynnistyvä tarina kulkeutuu pian yllättäville sivupoluille. Verkkaisesti etenevän takaa-ajonsa varrella veljekset pohdiskelevat oman elämänsä suuntaa. Hyväluontoisempi Eli kuljettaa mukanaan nimettömäksi jäävän naisen lahjoittamaa punaista shaalia, jonka hän yöksi taittelee huolella päänsä aluseksi nuuhkien sen tuoksua. Charlie kiusaa häntä moisesta heikkouden osoituksesta, mutta tuntuu salaa kateelliselta. Oudon koskettavassa kohtauksessa Eli taivasalla yöpyessään nuuhkii shaalia ja masturboi.
Veljesten ohella elokuva seuraa jäljittäjä Morrisin ja tämän jo saavuttaman Warmin (Riz Ahmed) vaiheita. Varkaaksi väitetty Warm osoittautuu kemistiksi, keksijäksi ja poliittiseksi idealistiksi, joka haluaisi perustaa riistosta ja väkivallasta vapaan ihanneyhteiskunnan. Sen hän rahoittaisi kehittämällään seerumilla, jonka avulla kullan huuhtomisesta pitäisi tulla lastenleikkiä. Ensin hänen pitäisi vain päästä testaamaan seerumiaan Kalifornian kultakentille.
Ennen pitkää Sistersin veljesten, Morrisin ja Warmin tiet kohtaavat, mutta seurauksena ei ole lännenelokuvien tyypillinen välienselvittely, vaan jotain aivan muuta.

Elokuvan päähenkilöt ovat kaikki julman maan kasvatteja, mutta heistä kukin vastaa ympäristönsä haasteeseen eri tavoin. Väkivaltaisen isänsä nuorena tappanut Charlie on nelikosta ainoana omaksunut ympäristönsä miehelle tarjoamat ihanteet kyselemättä. Hänelle miehen mitta on kyvyssä käyttää asetta ja naisen tehtävä on tuottaa miehelle tyydytystä. Aina kaupunkiin saapuessaan hän nollaa tajuntansa viinalla ja maksetulla seksillä.
Isoveli Eli on alkujaan ajautunut palkkatappajaksi suojellakseen pikkuveljeään. Hän haaveilee avioliitosta ja oman kaupan perustamisesta. Hän on myös kiinnostunut kaupassa näkemistään uusista tuotteista, kuten hammasharjasta, jonka hän ostaa välittömästi, vaikka sen käyttö osoittautuukin hankalaksi. Eli osaa myös tuntea aitoa rakkautta naista kohtaan. Se käy ilmi hellyttävän koomisessa kohtauksessa, jossa hän pyytää prostituoitua esittämään hänelle shaalin lahjoittanutta naista.
Oppaana ja jäljittäjänä ammattikseen toimiva Morris puolestaan vieroksuu väkivaltaa ja turvautuu siihen vain pakon edessä. Ehkä sitä itsekään tiedostamatta hän jäljittää myös uutta elämäntapaa, vaihtoehtoista miehen mallia. Sellaisen hän löytää Warmista, joka nimensä mukaisesti tarjoaa hänelle lämmintä ystävyyttä sekä uskoa parempaan maailmaan. Pienen hetken ajan elokuva antaa aavistaa, että Morrisin ja Warmin välille saattaisi kehittyä jopa homoseksuaalinen rakkaussuhde (Morrisia esittää sentään Brokeback Mountainista muistettava Jake Gyllenhaal!).
Maailma ei kuitenkaan ole valmis Warmin kaltaiselle idealistille sen enempää kuin luonto on valmis hänen kehittämälleen seerumille, joka käytössä osoittautuu hyytäväksi varoitukseksi alkavan teollistumisen mukanaan tuomista tuhoista. Näin Audiard ujuttaa elokuvaansa myös yllättävän ekologisen teeman.

Miehen mallia Audiard peilaa myös elokuvan harvojen naisten kautta. Elin rakastettu, josta näemme vain hänen lahjoittamansa shaalin, edustaa miehen idealisoimaa, epärealistista rakkautta. Elokuvan ensimmäinen kuvassa näkyvä nainen on Mayfield-nimistä kaupunkia hallitseva kapakan ja bordellin omistaja, joka näyttää mieheltä ja toimii kuin mies. Toisenlaista naisen selviytymismallia edustaa Elin huoneeseensa kutsuma prostituoitu, joka häkeltyy miehen osoittamasta hellyydestä niin paljon, että pakenee paikalta. Pelkkään hyväksikäyttöön tottunut nainen ei pysty murtamaan tunteidensa ympärille rakentamaansa suojamuuria.
Elokuvan neljäs ja viimeinen nainen on vasta loppukohtauksessa näyttäytyvä Sistersin veljesten äiti, joka miehensä kuoltua ja poikiensa paettua on elänyt yksin pienellä maatilallaan. Kaikesta huolimatta hän on säilyttänyt kykynsä rakastaa ja huolehtia lähimmistään.
Sistersin veljesten sukunimi ei suinkaan sattumalta viittaa siskoksiin. Kenties koko heidän uransa palkkatappajina on pelkkää pyristelyä irti feminiinisen sukunimen aiheuttamasta häpeästä. Sillä elokuvan brutaalia maailmaa määrittää jyrkkä kuilu väkivaltaisten miesten ja alistettujen naisten välillä.
Kun maailman murjomat Sistersin veljekset lopussa palaavat äitinsä hoiviin, elokuvan edeltävä brutaalisuus vaihtuu rauhaisaan sovinnollisuuteen. Kenties miesten ei sittenkään ole vielä myöhäistä muuttua. Yönmustan avauskuvansa vastapainoksi Audiardin elokuva päättyy keskipäivän raukeaan valoon.
 
Sistersin veljekset
Ennakkonäytös to 28.3. Season Film Festivalilla, Bio Rex klo 20.45.
Ensi-ilta: 29.3.
Pääosissa: John C. Reilly, Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed
Kesto: 121 min
Ikäraja 16
Toimittajan kuva

Tarmo Poussu

3/28/2019

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.