Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Julianne Moore loistaa rakkautta etsivänä Gloria Bellinä

Chileläisen Sebastián Lelion Yhdysvalloissa ohjaama ja Julianne Mooren tähdittämä Gloria Bell on harvinainen elokuva. Ei pelkästään siksi, että se kertoo keski-ikäisen naisen elämästä rehellisesti ja empaattisesti. Vaan myös siksi, että se on tunnetun ja palkitun elokuvan uusintaversio, joka ylittää edeltäjänsä.

Toimittajan kuva

Tarmo Poussu

3/7/2019

Kuusi vuotta sitten Lelio saavutti kansainvälistä huomiota Chilessä ohjaamallaan Gloria-elokuvalla, joka nähtiin myös Suomessa rajoitetussa teatterilevityksessä sekä sittemmin Yle Teemalla. Välissä kuluneina vuosina hän on ohjannut vielä kaksi vahvaa naiskuvausta. Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin viime vuonna voittanut Fantastinen nainen kertoo transseksuaalista Santiago de Chilessä ja Lontooseen sijoittuva Tottelemattomuus kielletystä lesborakkaudesta ortodoksijuutalaisessa yhteisössä.
Nyt Lelio on ohjannut Hollywoodissa uusintaversion läpimurtotyöstään. Yleensä tällaiset hankkeet johtavat enemmän tai vähemmän katastrofaalisiin tuloksiin. Ei tällä kertaa. Lelio on siirtänyt Glorian tapahtumat lähes sellaisenaan Santiago de Chilestä Los Angelesiin. Mutta hän ei ole silotellut, sentimentalisoinut tai muutenkaan hollywoodisoinut elokuvaansa.

Julianne Mooren esittämä Gloria Bell on kymmenisen vuotta sitten eronnut ja yhä sinkkuna elävä toimistotyöntekijä ja kahden aikuisen lapsen äiti. Hän pärjää työssään, mutta ei elättele turhia unelmia uransa suhteen. Hän rakastaa lapsiaan ja haluaisi olla enemmän läsnä näiden elämässä, mutta ymmärtää, etteivät he enää tarvitse häntä kuten ennen. Hän kaipaa rakkautta, mutta uuden elämänkumppanin löytäminen lähes kuusikymppisenä ei ole helppoa.
Tanssia ja diskomusiikkia rakastava Gloria viettää usein iltojaan varttuneiden sinkkujen suosimissa yökerhoissa. Eräänä iltana hän tutustuu sympaattiseen, sensitiiviseen ja vuotta aiemmin eronneeseen Arnoldiin (John Turturro), jolla on myös kaksi aikuista lasta. Voisiko hän olla se, josta Gloria on unelmoinut?
Julianne Moore on läsnä elokuvan lähes jokaisessa kuvassa eikä hänen roolityössään ole yhtään väärää painotusta tai epäuskottavaa elettä. Hänen luonteva, rohkeasti heittäytyvä ja tunnetiloja äärimmäisen herkästi tulkitseva tulkintansa saa katsojan kokemaan Glorian jokaisen mielenliikahduksen tavalla, johon vain kaikkein lahjakkaimmat näyttelijät voivat optimaalisissa olosuhteissa yltää.
Yhtä loistokasta työtä tekee John Turturro sisäisten ristiriitojensa repimänä Arnoldina, joka rakastaa Gloriaa aidosti, mutta päätyy silti satuttamaan tämän tunteita yhä uudestaan. Arnold ei pysty päästämään irti jo aikuisista, mutta yhä isästään riippuvaisista tyttäristään, jotka terrorisoivat häntä alituisilla vaatimuksillaan.

Lelion alkuperäisen Gloria-elokuvan tarina oli niin universaali, että sen voisi pienin muutoksin sovittaa mihin tahansa kehittyneeseen teollisuusmaahan. Gloria Bellin erot edeltäjäänsä eivät johdu niinkään kulttuurieroista kuin näyttelijävalinnoista ja Lelion kypsymisestä taiteilijana. Gloriassa hän katseli päähenkilöään läheltä, mutta sittenkin ulkopuolisena. Gloria Bellissä tuntuu kuin hän olisi rakentanut kotinsa päähenkilön sieluun.
Vaikka Gloria Bell on edeltäjäänsä lyhyempi elokuva, sen tarinaa on rikastettu pienin, mutta merkittävin yksityiskohdin. Glorian suhteet lapsiinsa ja ex-mieheensä saavat enemmän huomiota. Hänen asuntoonsa naapurista toistuvasti livahtava kissa on uusi, tarinaa täydentävä elementti. Turturron esittämä Arnold piirtyy sekä sympaattisempana että traagisempana hahmona kuin alkuperäisen Glorian miesystävä.
Glorian kuuntelemalla musiikilla oli tuntuva rooli jo alkuperäisessä Gloria-elokuvassa, mutta Gloria Bellissä sen osuutta on vielä kasvatettu. Ajoittain Lelio antaa vanhojen pop- ja diskohittien - Paul McCartneyn No More Lonely Nights, Gilbert O'Sullivanin Alone Again (Naturally) ja Bonnie Tylerin Total Eclipse of the Heart - kommentoida Glorian tuntemuksia jopa vitsikkään suorasukaisesti. Hienoinen huumori värittää muutenkin Lelion kerrontaa enemmän kuin alkuperäisessä Gloriassa.
Lelion uutuus on älykäs ja hauska, koskettava ja tarkkanäköinen, tyylikäs ja teeskentelemätön elokuva keski-ikäisen naisen elämästä, tunteista ja unelmista.
 
Gloria Bell
Ensi-ilta: 8.3.
Ohjaus: Sebastián Lelio
Pääosissa: Julianne Moore, John Turturro
Kesto: 102 min
Ikäraja 12
Toimittajan kuva

Tarmo Poussu

3/7/2019

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.