Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Uppoava arkki

Luonnonkatastrofit aiheuttavat tuhoja, jotka eivät päädy lehtien etusivuille.

Toimittajan kuva

Suvi Auvinen

9/30/2018

Kuva: Jo-Anne McArthurt / WeAnimals
“Kannattaa siirtää auto ylemmäs”, lukee puhelimeeni saapuvassa viestissä. “Ensi yönä voi sataa niin paljon, että katu muuttuu alamäessä joeksi.” Olin sattumalta matkalla Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan läpi, kun hurrikaani Florence lähestyi osavaltiota mereltä. Vaikka myrskyn reuna oli vasta saavuttamassa rannikon, en ole koskaan ennen kokenut sellaista sadetta kuin Charlottessa. Talo ympärilläni humisi ja soi veden voimasta ja auto olisi vaihtanut yöllä paikkaansa, ellen olisi kahlannut pihan läpi siirtämään sitä. Siis todella kahlannut: vartin sateen jälkeen pihalla ei ollut lätäköitä vaan nurmea peitti tasainen kerros vettä. Autoa siirtäessä tuulilasinpyyhkijöitä oli turha pitää päällä, sillä vaikutusta näkyvyyteen niillä ei ole, jos sade on kuin auton olisi ajanut vesiputouksen alle.
Seurasin sadekokemuksen jälkeen hurrikaani Florencea tarkemmin kuin aiempia vastaavia myrskyjä. Luonnonkatastrofien aiheuttamassa tuhossa oli puolia, joista en ollut koskaan ennen kuullut.
Eläintuotanto on merkittävä elinkeino Pohjois-Carolinassa. Erityisen paljon osavaltiossa on sikatiloja, mutta myös kanoja kasvatetaan runsaasti. Osavaltion tehotuotantotiloilla elää kerralla noin 900 miljoonaa eläinyksilöä. Kuten Suomessa, myös Yhdysvalloissa eläintuotannossa eläinyksilöt typistetään omaisuudeksi. Tuotantoeläimiä ei Yhdysvalloissa suojaa luonnonkatastrofien iskiessä mikään laki. Tilallisilla ei ole velvollisuutta yrittää pelastaa tai suojella eläimiään, vaan eläimet voi jättää muun omaisuuden kanssa oman onnensa nojaan. Niin myös tehdään.
Hurrikaani Florencessa ja sitä seuranneissa tulvissa kuoli kolmen osavaltion alueella yhteensä 47 ihmistä. Muille eläimille kävi vielä huonommin. Florencen takia heitteille jätettyjä tuotantoeläimiä kuoli ennennäkemätön määrä: yli 3,4 miljoonaa kanaa ja yli 5500 sikaa. Kuvat seisovassa vedessä kelluvista ruumiista peittäisivät jokaisen lehden etusivun, jos kyseessä eivät olisi siat ja kanat. Muunlajisten eläinten kuolema on kuitenkin normalisoitu niin, etteivät ruumispinot koskaan päädy verkkokalvoillemme, vaikka tuhon skaala on massiivinen.
Pelkästään Sanderson Farms, jolla on useita eläintiloja Florencen reitillä, raportoi tiloilleen kuolleen yli 1,7 miljoonaa kanaa. Tarinassa Nooa keräsi tuhotulvan edessä eläimet arkkiin, joka kellui turvaan aallon tieltä. Eläinsuhdettamme kuvaavasti Sanderson Farms kerää eläimet kyllä arkkiin, mutta jättää ne oman onnensa nojaan. Kun tulvavaroitus annetaan ja ihmiset evakuoidaan katastrofin tieltä jätetään tuotantoeläimet paikoilleen. Kanat hukkuivat sisälle tuotantohalleihin. Peltojen keskellä olevat loputtomat hallit ovat ikkunattomia peltilaatikoita, jotka on lukittu ulkoa. Kun vesi saavuttaa ne, sisällä loukussa odottavat eläimet hukkuvat kuivalla maalla. Veden pinta nousee hitaasti hukuttaen ensin alemmat kerrokset ja saavuttaen vähitellen katon. Yksikään eläin ei halua kuolla. Kanat yrittävät pitää päänsä pinnalla mahdollisimman pitkään, mutta lukitun häkin katto tulee väistämättä vastaan. Lopulta arkista paistaa veden keskeltä enää katto, jolle laskeutuva kyyhky ei kuule jalkojensa alta enää minkäänlaista ääntä.
Tiedotteessaan yritys ilmoittaa “live inventrorynsa” tuhoutuneen ja spekuloi mahdollisilla lisämenetyksillä, mikäli veden vallassa oleville tiloille ei päästä pian ajamaan rehukuljetuksia. 1,7 miljoonaa elämää kirjataan alas tuotantovälineiden hävikkinä. Eläinteollisuudelle eläinyksilöiden henki on yksinkertaista matematiikkaa. Eläinten pelastaminen tulisi kalliiksi. On parempaa bisnestä antaa sikojen ja kanojen hukkua sijoilleen kuin pelastaa näitä, sillä eläimen henki ei ole dollareissa mitattuna arvokas. Saattaa olla myös taloudellisesti järkevämpää antaa eläinten nääntyä nälkään veden keskellä kuin yrittää rehukuljetuksia tulviville alueille.
Ilmakuvat Pohjois-Carolinan eläintiloilta tulvien vallassa ovat pysäyttävä näky. Tiloista ei näy muuta kuin pitkät katot, kaikki muu on veden alla. Siellä täällä kelluu lauttoja ruhoja: kanoja, sikoja, kaloja. Vaikkei eläinten henki kiinnostaisi, aiheuttavat eläintilat ympäristökatastrofien keskellä vakavia vaaroja myös ihmisille. Miljoonat kuolleet ja vedessä kelluvat eläimet ovat valtava terveysriski. Yhdysvaltojen maatalousministeriö kommentoi Florencen jälkeen eläinten nopean poistamisen vesistöistä olevan kriittisen tärkeä tehtävä. Hajoavat ruhot vapauttavat vesiin nesteitä, kaasuja ja myrkyllisiä kemikaaleja. Ne saastuttavat juomavedet ja houkuttelevat paikalle rottia ja kärpäsiä.
Suurimpia vesistöihin liittyviä riskejä ovat alueen hurrikaanien keskellä sikatilojen lietealtaat. Nykyisellään Pohjois-Carolinassa on yli 4000 valtavaa lietesäiliötä, joihin tiloilta ohjataan eläinten virtsa ja ulosteet. Joskus säiliöihin lasketaan myös eläinten veri ja niihin heitetään kuolleita porsaita. Ilman luonnonkatastrofejakin osavaltiossa tapahtuu tehotuotantoon liittyviä onnettomuuksia säännöllisesti. Vuonna 1995 tapahtunut sikatilan lietesäiliön padon murtuminen aiheutti tapahtumahetkellään Yhdysvaltain historian pahimman ympäristöonnettomuuden. New River -joen yläjuoksulle pääsi virtaamaan 117 miljoonaa litraa sianlantaa. Ympäristötuho oli yli kaksi kertaa suurempi kuin surullisenkuuluisassa Exxon Valdesin öljyvuodossa.
Florence aiheutti ennennäkemättömät tulvat, joiden myötä osa lietealtaiden padoista tuhoutui täysin ja suuri osa vaurioitui osin mahdollistaen päästöt vesistöihin. Pelkästään Pohjois-Carolinan Duplinin maakunnassa epäillään muutaman ensimmäisen tulvapäivän aikana lietealtaista vuotaneen yli 27 miljoonaa litraa jätevesiä kahteen läheiseen jokeen. Vesistöjen kuntoa tarkkaileva Waterkeeper Alliance sanoo päästön olevan pahin sitten vuoden 1995 lietesäiliön padon murtumisen. Lietealtaiden vesi saastuttaa vesistöt välittömästi, mikä puolestaan johtaa kalojen joukkotuhoon.
Florence ei ole ensimmäinen luonnonkatastrofi, jossa kuolee tuotantoeläimiä. Hurrikaani Matthewn aikaan vuonna 2016 Pohjois-Carolinassa kuoli hylättynä 1,8 miljoonaa kanaa ja 2800 sikaa. Vuoden 1999 hurrikaani Floydin seurauksena henkensä menetti 2 miljoonaa kalkkunaa, kanaa ja muuta tuotantoeläintä.
Ilmastonmuutoksen maailmassa sään ääri-ilmiöt tulevat lisääntymään kaikilla alueilla. Luonnonkatastrofien keskellä tehoeläintuotanto ei uhkaa vain halleihin taakse jääviä tuotantoeläimiä, vaan kaikkea elämää. Sadeveden mukaan lähtevät autot ovat vasta alkua. Minä ajoin omani kauas Pohjois-Carolinasta ja selvisin lopulta kuivin jaloin. Uutiset alueelta käsittelivät pääasiassa tuhoutunutta omaisuutta ja menetettyjä ihmishenkiä. Tietoa muiden eläinten kohtalosta täytyi etsimällä etsiä. Kummittelemaan mieleen jäivät kuvat uponneiden arkkien katoista. 
 
Kuvamateriaali Florencessa hylätyistä eläimistä on liian järkyttävää jaettavaksi ilman varoituksia. Mikäli Florencen tuhot eläimille ja ympäristölle kiinnostavat, suosittelen seuraavia kuvalähteitä paikanpäältä:
 
Lisää tietoa tehotuotannon vaikutuksista ympäristöön voi lukea esimerkiksi Philip Lymberyn ja Isabel Oakeshottin kirjasta Farmageddon - halvan lihan todellinen hinta (Into, 2018)
Toimittajan kuva

Suvi Auvinen

9/30/2018

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.