Lihansyönti uhkaa luonnon monimuotoisuutta
Suvi Auvinen
5/23/2019
Maailma tuntuu täyttyvän toinen toistaan lohduttomammista raporteista. IPCC:n ilmastoraportti oli ensimmäinen kollektiivisesti kauhistuttanut tieteellinen julkaisu maailman tämänhetkisestä tilasta. Viimeiseksi se ei kuitenkaan jäänyt. Kirjainyhdistelmät vyöryvät uhkaavina horisointista ja kaikilla niillä tuntuu olevan samaa asiaa: ei kyllä hyvin kuulkaa mene tämä homma. Toukokuussa kansainvälinen luontopaneeli IPBES julkaisi raportin luonnon monimuotoisuudesta. Uutiset noudattelivat lopun aikojen linjaa: monimuotoisuus on romahtanut maailmanlaajuisesti. Jopa miljoona lajia uhkaa kuolla sukupuuttoon. Edes muusta luonnosta itsensä mahdollisimman tehokkaasti eristänyt ihminen ei ole turvassa. Tänään Tilastokeskus kertoi Suomen nettopäästöjen laskemisen sijaan nousseen. Sen sijaan hiilinielut ovat maassa pienentyneet roimasti.
Lämpenevän ilmaston ja kuolevan luonnon keskellä tulee helposti voimaton ja toivoton olo. Mitä yksi ihminen voi tehdä maailman pelastamiseksi?
Vaikka sekä ilmaston lämpenemisen että luonnon monimuotoisuuden tuhoutumisen torjumisessa päävastuu on yhteiskunnilla, myös yksilö voi toimia. Sitran julkaisema 1,5 asteen elämäntavat kertoo esimerkiksi vegaaniseen ruokavalioon siirtymisen olevan yksilön käytössä olevista keinoista tehokkaimpia, jos halutaan hillitä ilmaston lämpenemistä. Lihansyönnin vähentäminen tai kasvissyönti eivät ole ihmelääkkeitä, jotka auttavat mihin tahansa. Moneen maailman tuhoa ennustavaan tulevaisuusvisioon sillä voi kuitenkin vaikuttaa tehokkaasti. Lihansyönnin vaikutuksista ilmaston lämpenemiseen on puhuttu paljon. Vähemmän on puhuttu siitä, kuinka lihansyönti vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden tuhoon.
Suvi Auvinen
5/23/2019