Rapport

VASTAA RAPPORT-KYSELYYN – VOITA MUSEOKORTTI! >

Homo optimus

Suomalaisen yhteiskunnan ihanneihminen on jotakin aivan muuta kuin keskimääräinen suomalainen.

Homo optimus
Suomalaisen yhteiskunnan standardiksi on asetettu ihanneihminen, joka on 30 -vuotias koulutettu heteromies, vaikka keskimääräinen suomalainen on 42 -vuotias työssä käyvä mies tai nainen.
Kolmekymmentävuotias mies on elämänsä huipulla. Hän on yleensä opiskelunsa päättänyt ja erinomaisen hinta-laatusuhteen omaava työntekijä. Hän on myös kaikkein optimaalisimmassa iässä mahdollisimman monen synnytysikäisen naisen kumppaniksi tai hoidoksi, jos lapset eivät kiinnosta. Kolmekymmentävuotias on myös yleensä terve ja hänestä paistaa monella muullakin tavoin tulevaisuus ja hyvä esimerkki.
Mitä tahansa mietimme, käytämme vertailun perustasona 30 -vuotiasta miestä. Se mihin hän pystyy ja mitä hän jaksaa. Ja ollaksemme vielä tarkempia. Käytämme standardina sitä, mihin uskomme sen ikäisen miehen jaksavan. Nuorissa ikäluokissa kun on esimerkiksi kasvava ryhmä fyysisesti heikkokuntoisia.
Viimeiset vuodet maassamme on puhuttu tasa-arvosta monella eri tavalla. Kaikkein pahimmaksi tasa-arvon jarruksi on asetettu noin 50 -vuotiaat setämiehet, joihin itsekin kuulun. Me olemme kaiken tasa-arvon pahin este. Irstaita sovinisteja, parhaat vuotensa ohittaneita tulevia eläkevaareja.
Niin kauan kuin suuret ikäluokat olivat työelämässä, politiikan perusta oli suurissa ikäluokissa. Siis siinä ryhmässä, joita oli eniten. Heidän lapsilleen rakennettiin päivähoito, jotta heidän työpanoksensa saatiin täysipainoisena käyttöön. Heidän aikanaan työpaikkojen määrä oli lähes jatkuvassa kasvussa ja heidän aikanaan kehittyi myös nykyinen eläkejärjestelmä.
Nykyisten 40 -vuotiaiden työurat ovat olleet katkonaisempia, eläkejärjestelmää on heikennetty, päivähoito ja terveydenhoito ovat heidän aikanaan joutuneet kriisiin ja koulutustakin kohtaan on kasvavaa arvostelua.
Heikennykset on tehty siksi, koska suomalaisen yhteiskunnan standardi, 30 -vuotias mies pystyy selviytymään tuostakin. Hänellä kun ei keskimäärin ole lapsia eikä hän sairastele ja hän on työelämässä. Ajattelemme, että 30 -vuotias mies on se esikuva, johon kaikkien tulee pystyä.
Suomalainen yhteiskunta tarvitsisi uuden esikuvan. Ilman uutta esikuvaa jatkamme samalla tiellä, millä olemme tulleet tähän päivään. Kutistamme hyvän elämän edellytyksiä juuri niiltä, joita meillä on eniten. Meidän tulee käydä keskustelua siitä, miksi 30 -vuotias mies ei suinkaan ole paras mahdollinen esimerkki parhaasta mahdollisesta työntekijästä. Meidän tulee keskustella siitä, miksi 30 -vuotiaan lapsettoman miehen kaipaamien päivähoitopaikkojen määrä ei kerro mitään kokonaistarpeesta. Meidän tulee keskustella siitä, miksi sosiaali- ja terveyspalveuiden parempi panostus keskimääräiseen suomalaiseen on investointi, eikä kulu. 
Ylipäätään meidän tulee ymmärtää, että meidän yhteiskuntaa optimoidaan usein aivan väärästä päästä. Sieltä, missä määrälliset resurssit ovat kaikkein suurimmat. 

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.