Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Armo ja tuomio

Nuori oman elämänsä ja oman ryhmänsä sankari kehuu 16 tunnin työpäivällään ja työsuorituksillaan. Samaan aikaan keski-ikäinen toimitusjohtaja käy terapiassa, kun viiden vuoden salailu on vihdoinkin päättynyt.

Nuori menestyjä ei useinkaan tunne armoa heikompiaan kohtaan. Hänelle oma menestys on oman määrätietoisuuden ja uutteruuden tulosta, johon muut eivät viitsi, vaikka kykenisivät. Menestyksen huumassa hän nimeää yhden jos toisenkin alisuorittajaksi. 
Hurraa! Nuoruus on itsetuntoa ja energiaa. Nuoruuteen liittyvän testosteronin kuuluukin haista pitkälle. Nuoruuteen kuuluu idealismi, usko omaan kaikkivoipaisuuteen, parhaimmillaan jumaluuteen. Ja sellaisiksi me usein menestyjät nostammekin. 
Yli-ihmisiksi
Suuren Suomessa toimivan tehtaan johtaja kertoi minulle toisenlaisesta sankaruudesta. Hän ei puhunut siitä sankarina, vaan paremminkin langenneena. En kuullut hänen puheessaan silti uhriutumista, vaikka luultavasti hän oli sellaisiakin hetkiä kokenut.
Viisi vuotta hänen oli pitänyt johtaa satojen työntekijöiden tehdasta, samalla tietäen, että tehtaalle tulee täysin uudet omistajat ja sitä kautta monta suurta muutosta. Hallitus oli kieltänyt häntä kertomasta asiasta edes johtoryhmälleen. Viisi vuotta hän oli johtanut yritystä tietäen muutoksesta, mutta tehnyt kaiken kuten mikään ei muuttuisi.
Hän ei voinut kertoa tästä lehdissä, somessa eikä edes puolisolleen. Hän olisi tarvinnut tukea, mutta ei voinut edes pyytää psykologin palveluita, koska omien sanojensa mukaan pelkäsi sitä, että ne näkyvät työterveysmenoissa ja sitten tulee muita ongelmia.
Kun muutos konkretisoitui, hän jäi kolmen kuukauden sairauslomalle ja kuntoutui.
Juhlimme menestystä ja juhlimme kuulemma myös epäonnistumista, koska se kasvattaa. Silti en muista, koska epäonnistuessani minulta olisi ensimmäisenä kysytty: "Mitä opit virheestäsi?" Niin se ei vaan mene. Ensiksi sinulta kysytään: "Miksi teit tuon virheen?" Tilanteesta riippuen seuraava reaktio on "Etkö sinä tajunnut sitä riskiä?" tai "Miten sinä voit tehdä tuollaisen virheen?"
Ihmisen heikkouos on pelottavaa, koska se voi tarttua.
Menestykseensä huumaantuneella ei ole armoa heikommilleen. Hän voi näytellä sellaista, mutta en ole vielä kohdannut ns. huipulle noussutta, joka ei ylenkatsoisi heikkoja ihmisiä. Ne vain ovat menestyjän silmissä elämänsä hukanneita. Yksi sun toinenkin menestyjä on ajan kanssa myöntänyt, että huipulla he olivat kusipäitä. Heitä rakastettiin kusipäinä ja he syöttivät sitä kusipäisyyttä lisää. Se on sitä rokkarielämää, jossa hotellihuone pitää hajottaa, sillä jos ei ole hajottanut hotellihuonetta, ei ole riittävän paska ihminen ollakseen suosittu rokkari.
Minä olen itkenyt, kun minua on arvosteltu. Minua on arvostelu pahoista virheistä ja pienistä mokista. Ajan kanssa olen kovettunut, enkä reagoi kaikkeen, mutta kun minua arvostellaan, saatan edelleen katketa. Saatan menettää kaiken kykyni hillitä omaa suruani. Paljastan olevani heikko. Joskus ihan neuvotonkin. 

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.