Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Puoluelehtien karsiminen jättää julkisuuden kaupalliselle medialle

Säästösyyt vaihtuivat perusteluiksi tarkoituksenmukaisuudesta eikä puoluelehdistä käyty avointa strategista keskustelua, kirjoittaa toimittaja Niko Peltokangas.

Vihreiden päätös lopettaa Vihreä Lanka -lehden rahoittaminen veti mielen matalaksi naapuripuolueessakin. Puoluelehtiä ei tarvita perinteiden vuoksi, vaan monipuolistamaan tämän hetken julkisuutta ja tuomaan esiin ajatuksia ja aatteita, jotka eivät välttämättä ole kaupallisen median intresseissä.
Puolueen sisäistä keskustelua Vihreän Langan roolista on käyty kuulemma pitkään. Vallalla olevan ajattelun mukaan lehti on ollut jäsenten keskustelufoorumi, jota ei enää tarvita, sillä keskustelu on siirtynyt muualle. On turhaa huudella vieraisiin puolueisiin, mutta ihmeen helposti Vihreä Liitto lakkauttaa ilmastoasioita hyvin tuntevan ja niitä popularisoivan toimituksen. Sellaisia ei kyllä Suomessa liikaa ole.
***
Journalismin yksipuolistumisen lisäksi tapaus surettaa, koska se muistuttaa oman lehteni tilanteesta. Vasemmiston puoluehallitus tyrmäsi syyskuussa aikakauslehti Kansan Tahdon anomuksen päästä takaisin puolueen viestintätuen piiriin. Keskeinen perustelu oli, että puolueella on tarkoituksenmukaista olla vain yksi äänenkannattaja, joka on viikottain ilmestyvä Kansan Uutiset.
Olen idealistisesti ajatellut, ettei puoluelehtien onnistumista mitata jäsenmäärillä vaan tarkastelemalla yhteiskunnallista hegemoniaa ja moniäänisyyttä.
Eniten minua vaivaa asian epäanalyyttinen käsittely. Kun Kansan Tahdon noin 170 000 euron vuosituki poistettiin vuoden 2015 jälkeen, syynä oli puolueen vaalitappio ja vuosien aikana kertynyt alijäämä. (Nyt haettiin 60 000 euron vuosittaista tukea.) Silloin tai nyt puolueen roolista journalismin rahoittajana ei käyty puoluehallitusta laajempaa keskustelua.
Säästösyyt muuttuivat neljän vuoden aikana tarkoituksenmukaisuussyiksi; kaikkien puolueiden lakkautettua tukensa muille kuin pää-äänenkannattajilleen yhden lehden tukemisesta tuli itsestäänselvyys, josta ei taidettu käydä oikeaa strategista keskustelua missään puolueessa.
Kansan Tahdon tuen palauttamisesta on tehty aloite marraskuussa kokoontuvalle puoluekokoukselle. Toiveissani on, että siellä tämä arvo- ja strategiakeskustelu jollain tavalla käydään. Vihreän Langan kohtalo on jo kiihdyttänyt aiheesta käytävää keskustelua vasemmiston jäsenten keskuudessa.
***
Viime päivinä on monta kertaa sanottu, ettei journalismin rahoittaminen ole osa puolueen ydintehtävää. Samaa perustelua käytetään kaikissa järjestöissä, kun rahaa halutaan siirtää journalismista kampanjointiin ja mainostamiseen.
Tätä ajatusmallia kyseenalaistin aiemmin lainaten Tribuneen aiheesta kirjoittanutta Wendy Liuta. Hän näkee journalismin osana yhteiskunnan perusinfrastruktuuria, jota kannattaa rahoittaa siinä, missä sairaaloita ja kouluja. En oikein tiedä, missä näin ajateltaisiin, jos edes vasemmistolaiset eivät näe journalismin kustantamista koko liikkeen etujen mukaisena.
Puoluelehdet eivät kuulemma palvele enää puolueiden tavoitteita kannattajien tavoittamisessa. En tiedä, onko tämä ajatus ollut voimissaan pitkäänkin, sillä itse olen idealistisesti ajatellut, ettei puoluelehtien onnistumista mitata jäsenmäärillä vaan tarkastelemalla yhteiskunnallista hegemoniaa ja moniäänisyyttä.
Olen ihaillut sitä, että puolueet katsovat kampanjaonnistumisten yli ja osallistuvat lehtiä tukemalla yhteisen julkisuuden luomiseen. Nyt julkisuus jää entistä enemmän mainosrahoitteisten toimitusten muokattavaksi.
Puoluelehtien tukemista on arvosteltu myös kotiin postitettavan paperilehden vanhanaikaisuudesta. Tämä kuulostaa lähinnä tekosyyltä, sillä journalismista kiinnostunut rahoittaja voi varmasti ohjata lehtiä karsimaan paino- ja postikulujaan. Ja niinhän lehtitukia karsivat puolueet nyt tekevät – rahat vain siirtyvät lehtien sijaan puolueiden verkkoviestintään.
Kirjoittaja on vapaa toimittaja ja Kansan Tahto Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Linkki sidonnaisuuksiin on profiilisivulla.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.