Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Kahdeksan paahtavaa tuntia Porissa, osa 1 – vihreät ja demarit

Toimittaja Niko Peltokangas istui SuomiAreenassa kahdeksan puoluetuntia, jotka eduskuntapuolueet siis saavat käyttää ihan mihin haluavat. Maanantaina 16.7. Porin Raatihuoneen puistossa hikoilivat vihreät ja sosialidemokraatit.

VIHREÄT: VAALITEEMAT PAKKOTOISTOLLA

Vihreiden kohtalona on tällä kertaa aloittaa puoluetunnit maanantaina, kun suurin osa SuomiAreena-kävijöistä vielä pohtii lähtemistä. Tämä maanantai on vielä erityisen huono mediapäivä kotimaan poliitikoille, sillä Putin ja Trump tapaavat Helsingissä samaan aikaan.
Puolueen sotureita on kuitenkin pari kourallista paikalla. Muutama uskaltautuu istumaan varsinaisen katsomon paahteeseen, mutta suurin osa katsojista etsii viilennystä sivumpaa puiden varjosta. Istun hetken keskikatsomon pitkällä penkillä ja nousen ottamaan kuvia. Penkkiin jää useampi kuin yksi hikiläikkä.
Puheenjohtaja Touko Aalto kiertää taitavasti kysymyksen mahdollisista kynnyskysymyksistä seuraavaan hallitukseen menemiselle.
Tunnin haastatteluista vastaa toimittaja Jari Hanska. Vihreän kansanedustajan avustajana ja vihreän presidenttiehdokkaan kampanjatiimissä toiminut Hanska on taitava ammattilainen, joka kysyy uudestaan, kun ei meinaa saada kunnollista vastausta. Puolueen puheenjohtaja Touko Aalto nimittäin kiertää lähes yhtä taitavasti kysymyksen mahdollisista kynnyskysymyksistä seuraavaan hallitukseen menemiselle. Kysymys toisensa jälkeen palaa Vihreiden kolmeen vaaliteemaan, joita Aalto hokee lopulta koko Porin-viikon ajan niin ahkerasti, että jäiväthän nuo minullekin mieleen.
Vihreän puoluetunnin aihevalinta on sillä tavalla tyypillinen, että yleensä puolueet puhuvat omista pääteemoistaan, kun tilaisuuden saavat. Toki ilmastopolitiikan soisi olevan kaikkien puolueiden pääteema.
Keskustelussa on mukana myös puoluetunneilta tuttu konsepti, jossa oiotaan väärinkäsityksiä ja korjataan vääriä mielikuvia. Vihreät ei kuulemma esimerkiksi halua syyllistää yksilöitä kulutusvalinnoistaan. Puhujavalinnoissa pelataan niin ikään varman päälle: ääneen pääsevät vihreät kansanedustajat ja puoluejohdon jäsenet.
Mielenkiintoisinta keskustelua käydään tunnin loppupuolella talous- ja ympäristö-/ilmastopolitiikan suhteesta. Kirjaan muistiin, että ympäristövaikutus on olennainen mittari ja sillä on sivuvaikutuksia talouteen. Tuotantoa pitäisi vihertää ja sen uskotaan vaikuttavan positiivisesti talouteen, joka kaikesta päätelleen on markkinatalous. Kaikkein kalleimmaksi tulee kuitenkin ilmastonmuutos.
Jossain vaiheessa kylkeeni liimautuu paikalliselta vaikuttava viiksekäs ihminen kamera kaulassaan. Hän haluaa kovasti kommentoida lavalla sanottua esimerkiksi avohakkuista. Yritän olla ruokkimatta hänen keskusteluintoaan, mutta saan vielä kuulla faktoja Saharan metsittämisestä.

DEMARIT: "RENTOA" JUTUSTELUA

Sosialidemokraatit käyttää oman tuntinsa niin ikään vaalipuheisiin. Puoluesihteeri Antton Rönnholmin innostuneesti kompastellen vetämä tunti jakaantuu kolmeen osioon, joissa haastateltavat ja aiheet vaihtuvat. Keskustelu etenee kivasti puolueväen kesken, vaikka välillä heitetään yleisöllekin kysymyksiä tyyliin ”kuka isistä on käyttänyt liikaa aikaa lastensa kanssa”.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.