Rapport

Hallituksen ja liittojen yhteenotossa on panoksena niin pienituloisten pärjääminen kuin ammattiyhdistysten asema

Eduskunta käsittelee pian työttömyysturvan leikkauksia. Niiden merkitys on suuri esimerkiksi palvelualalla, jossa yli puolet työsuhteista on epätyypillisiä.

Hallituksen ja liittojen yhteenotossa on panoksena niin pienituloisten pärjääminen kuin ammattiyhdistysten asema

Mikko Ruokonen kuvailee, että mielialat ovat muuttuneet syksyn mittaan epäuskosta kiukuksi, kun suunniteltujen leikkausten vaikutukset ovat alkaneet valjeta. Kuva on otettu Jyväskylässä PAM:in liittokokouksen yhteydessä. Kuva: Hannu Jukola

Aiherahoitettu artikkeli
Iskulauseet kajahtelivat Eduskuntatalon edustalla, kun tuhatkunta ihmistä kokoontui vaatimaan loppua leikkauksille. Lokakuun puolivälissä järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui useita työttömien etujärjestöjä ja ammattiliittoja. Ilmeet olivat vakavia, kertoo Keskon varastolla pääluottamusmiehenä työskentelevä Mikko Ruokonen.
— Ihmiset tulivat sanomaan minullekin, että eivät enää tiedä, miten pärjäävät, hän kuvailee.
Mielenosoitus oli osa protestia, joka on näkynyt syksyn mittaan kaikkialla Suomessa. Uusi hallitus suunnittelee heikennyksiä niin sosiaaliturvaan, työntekijän oikeuksiin kuin liittojen asemaan. Ammattiyhdistykset ovat nousseet laajasti vastarintaan. Mielenilmauksia, ulosmarsseja ja työnseisauksia on järjestetty lukemattomilla työpaikoilla teollisuudesta terveysasemille ja teattereihin. 

Moni pettyi Sipilän neuvottelevan lähestymistavan tuloksiin ja nyt Petteri Orpon hallitus runnoo uudistuksia läpi yksipuolisemmin.

Tutkija Timo Harjuniemi sanoo, että hallituksen linja on kova irtiotto suomalaisen sopimusyhteiskunnan perinteestä. Harjuniemi on Helsingin yliopistossa töskentelevä viestinnän tutkija, joka on paneutunut erityisesti politiikan ja talouden viestintään. Hän taustoittaa konfliktia vertaamalla tilannetta edellisen porvarihallituksen aikaan. 
Tutkija selittää, että Juha Sipilän hallitus viritti talouden tuottavuutta neuvottelemalla kilpailukykysopimuksen etujärjestöjen kanssa. Tuolloin moni pettyi Sipilän neuvottelevan lähestymistavan tuloksiin ja nyt Petteri Orpon hallitus runnoo uudistuksia läpi yksipuolisemmin, miltei ammattiliitoista piittaamatta.

Satojen eurojen leikkauksia

Esimerkiksi Palvelualojen ammattiliitto PAM on katsonut, on että tilanne vaatii perinteisten keinojen lisäksi mainontaa. PAM:in mainoskampanja levittäytyi lokakuussa muun muassa sanomalehtien sivuille, kaduille ja joukkoliikenteeseen. Ilmoituksissa oli lasta pitelevä nuori äiti ja kysymys: Olisiko parempia leikkauskohteita?


Jutun asiasanat:

Ammattiyhdistykset
Sosiaaliturva
Työttömyys
Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.