Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Trumpin vaarallisin vihollinen näytti kyntensä – viisi syytä pelätä Robert Muelleriä

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin vaalikampanjan Venäjä-kytköksiä tutkiva erikoistutkija Robert Mueller osoitti maanantaina, miten vaarallinen vihollinen hän Trumpille ja tämän hallinnolle on. Mikäli Trumpin kampanjalla ja Venäjällä tosiaan oli salaliitto, kaikilla siihen osallisilla on nyt viisi painavaa syytä pelätä Muelleriä.

Toimittajan kuva

Maria Annala

10/31/2017

1. Hän on hyvä hankkimaan tietoa
Muellerin maanantaina nostamat talousrikossyytteet Trumpin entistä kampanjapäällikköä Paul Manafortia ja tämän yhteistyökumppania Rick Gatesia vastaan ja tämän maanantaina julkistama syyte Trumpin kampanjassa ulkopoliittisena neuvonantajana toiminutta George Papadopoulosta vastaan osoittavat, että Mueller on onnistunut lyhyessä ajassa hankkimaan paljon tutkinnan kannalta merkittävää tietoa.
 
2. Hän osaa pitää salaisuuden
Washingtonin sydän sykkii vuotojen ja juorujen tahdissa, eikä mikään tunnu pysyvän siellä salassa. Mueller oli kuitenkin onnistunut värväämään Papadopouloksen auttamaan tutkinnassa ilman, että ulkopuolisilla oli yhteistyöstä aavistustakaan. Papadopoulos oli kerännyt Muellerille todistusaineistoa jopa kolmen kuukauden ajan paljastumatta, ja tieto hänen värväämisestään paljastettiin maailmalle täsmälleen Muellerin haluamalla hetkellä.
Mueller paljasti maanantaina kädestään vain tarkoin valitut kortit. Kukaan ei tiedä, kuinka monta ässää hänellä yhä on hihassaan. Siksi hän on pelottava vastustaja kaikille, jotka toivovat pääsevänsä valheiden avulla tutkinnasta kuin koira veräjästä. Liittovaltion poliisille valehteleminen on äärimmäisen huono strategia, jos kiinni jäämisestä on pienintäkään vaaraa.
 
3. Hän on taitava strategi
Maanantain uutispäivä tanssittiin kokonaan Muellerin määräämässä tahdissa. Ensin hän julkisti syytteet, jotka hän on nostanut talousrikoksista. Hieman myöhemmin hän paljasti, että Papadopoulosta vastaan oli jo aiemmin nostettu syyte, ja että tämä on suostunut yhteistyöhön viranomaisten kanssa saadakseen lievemmän tuomion.
Paljastusten ajoitus oli selvästi suunniteltu huolella viestimään, että maanantain syytteet ovat vasta alkua. Mueller käytti Papadopoulosta esimerkkinä siitä, miten hän aikoo toimia: syytetyille luvataan armoa, jos he auttavat tutkijoita isompien kalojen jäljille. Manafortille ja Gatesille tarjotaan taatusti taatusti mahdollisuutta auttaa itseään paljastamalla muita, mikä on hyvin pelottava ajatus kaikkien niiden kannalta, joiden laittomista toimista kaksikolla on tietoa.
Manafortiin ja Gatesiin keskittyminen oli hyvä veto, sillä Washingtonissa oli yleisesti tiedossa, ettei heillä ollut puhtaita jauhoja pussissaan. Lisäksi heillä on todennäköisesti hallussaan paljon tutkinnan kannalta kiinnostavaa tietoa. Manafort pääsi kampanjapäällikkönä toimiessaan syvälle Trumpin sisäpiiriin, ja Gates puolestaan oli mukana Trumpin joukoissa aina virkaanastujaisiin saakka.
Toimittajan kuva

Maria Annala

10/31/2017

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.