Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Verotietojen salailu kostautumassa Trumpille uudella tavalla

Toimittajan kuva

Maria Annala

9/30/2017

Kun Donald Trump voitti Yhdysvaltojen presidentinvaalit, vaikutti siltä, että hän oli päässyt verotietojensa salailusta kuin koira veräjästä. Trump oli kymmeniin vuosiin ensimmäinen suuren puolueen presidenttiehdokas, joka oli kieltäytynyt julkaisemasta verotietojaan, mutta äänestäjät olivat silti valinneet hänet presidentiksi.
Trump taisi tuumata, että asia oli sillä selvä – ja hetken näytti, että hän olisi oikeassa. Keskustelu presidentin varallisuudesta, omaisuudesta ja kytköksistä jäi pitkäksi aikaa muiden kohujen jalkoihin, ja salattuihin veroilmoituksiin viitattiin uutisissa enää korkeintaan sivulauseessa.
Nyt keskustelu presidentin veroista on kuitenkin taas yltymässä, ja se saattaa syksyn kuluessa saada ennennäkemättömiä kierroksia.
 
Verot ovat Yhdysvaltojen politiikassa yksi syksyn kuumimmista puheenaiheista, sillä republikaanit haluavat uudistaa verotusjärjestelmää ja laskea veroja. Uudistuksen vastustajat epäilevät, että verojen alennukset hyödyttäisivät eniten rikkaita ja kasvattaisivat entisestään Yhdysvaltojen rajuja tuloeroja.
Trumpin mukaan näin ei ole. Uuden veromallin esittelytilaisuudessa hän sanoi, että verouudistus ei hyödytä varakkaita, joilla on hyvät suhdeverkostot.
”Se ei ole hyväksy minulle itselleni, uskokaa pois”, hän vakuutti.
Uskon asiaksi se jääkin – ainakin niin kauan kun presidentti pitää verotietonsa salassa. Ja niin kauan kun se on uskon asia, siitä on täysin mahdotonta käydä kylmän järkipitoista keskustelua, jota verouudistuksen läpi vieminen vaatisi.
Trumpin vastustajat ovat varmoja, että hän on junaillut verouudistukseen mukaan itseään ja lähipiiriään hyödyttäviä kohtia. Opposition suosimat tiedotusvälineet kuten New York Times ovat jo julkaisseet arvioita, joiden mukaan pelkästään perintöveroa koskeva uudistus voisi keventää Trumpin lasten veroja yli miljardilla dollarilla (yli 800 miljoonalla eurolla).
Trumpin kannattajat puolestaan uskovat presidenttiinsä vankkumattomasti, eikä todisteiden puuttuessa mikään voi horjuttaa heidän uskoaan.
 
Toimittajan kuva

Maria Annala

9/30/2017

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.