Rapport

Miltä vaatteet kuulostavat? - Foley-artisti Heikki Kossi loihti äänet Sofia Coppolan elokuvaan

Perjantaina ensi-iltansa saaneen Lumotut-elokuvan foley-äänet on tehty Suomessa. Kokkolalainen foley-artisti Heikki Kossi kertoo ohjaaja Sofia Coppolan olleen erityisen tarkka siitä, miltä erilaiset mekot elokuvassa kuulostavat. Äänitaikuri paljastaa tässä jutussa myös elokuvien äänten erikoisimpia syntytarinoita.

Miltä vaatteet kuulostavat? - Foley-artisti Heikki Kossi loihti äänet Sofia Coppolan elokuvaan
Lattialaudat narahtelevat, kun joku kulkee neiti Farnsworthin tyttökoulun käytävässä. On vuosi 1864, Yhdysvaltoja jakava sisällissota raivoaa neljättä vuotta Virginian osavaltiossa. Suurin osa tytöistä on lähtenyt, mutta talon emäntä ja yksi opettajatar huolehtivat kourallisesta kouluun jääneitä.
Oikein tarkkaan kuuntelemalla voi tunnistaa onko käytävällä kulkija neiti Farnsworth itse, opettajatar Edwina Morrow vai kenties joku tytöistä.
Vihjeitä kävelijän tunnistamiseksi on paljon: askeleet ovat eripainoisia, erilaiset mekot hulmuavat kankaansa laadun mukaisesti. Yhden kulkijan voi tunnistaa kävelykepistä, mutta ei spoilata sen enempää.
Silti kaikki nuo äänet ovat lähtöisin samasta henkilöstä.
Kokkolassa teollisuusalueella sijaitsevan studionsa uumenissa foley-artisti Heikki Kossi vahtaa silmä kovana valkokangasta. Hänellä on yllään samanlainen mekko kuin yhdellä elokuvan tytöistä.
Tytön lähtiessä huoneesta Kossi hulmauttaa helmojaan ja mikrofoni nauhoittaa kankaan kahinan.

 

VIRGINIA, KOKKOLA

Sofia Coppolan Lumotut (The Beguiled, 2017) on yksi vuoden odotetuimmista taide-elokuvista. Trilleri, jonka pääosissa nähdään Nicole KidmanColin Farrell ja Kirsten Dunst toi Coppolalle Cannesin elokuvien parhaan ohjaajan palkinnon toisena naisena festivaalin historiassa.
Harvinaisen herkkätunnelmaisessa trillerissä monet asiat tapahtuvat pinnan alla. Siksi äänet ovat elokuvan onnistumiselle elintärkeitä. 
Lumottujen äänisuunnittelija on Richard Beggs, 75-vuotias Hollywood-veteraani, jonka CV:stä löytyy muun muassa Francis Ford Coppolan Ilmestyskirja Nyt (Apocalypse Now, 1979) ja sen alun unenomaiset helikopteriäänet.

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.