Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Sauna-Suomi, osa 11: Pohjanmaa

Vaasassa Hietasaaren rantasaunan avannolla on yksi vakiokävijä, jolle sauna on kurkistus vieraaseen kulttuuriin. Iranilainen Mahdi on täällä rakastunut suomalaiseen saunaan ja mielenmaisemaan. Valokuvaaja Heli Blåfieldin ja toimittaja Ville Blåfieldin Sauna-Suomi-sarjassa on vuorossa Pohjanmaa.Jääkylmästä Pohjanlahdesta nousee mies vesi mustasta parrasta ja pitkistä hiuksista tippuen.
Mahdi, 32, muutti Vaasaan Iranin Mašhadista viisi vuotta sitten. Hänet toi Pohjanmaalle Vaasan yliopiston teknillisten tieteiden tohtoriohjelma, jossa voi tehdä väitöskirjansa energiateknologiasta. Omassa tohtoritutkimuksessaan hän tutkii aurinkoenergiaa.
Ensikosketus Suomeen ja pohjalaiseen mielenmaisemaan ei ollut iranilaiselle helppo. Eläväiseen miljoonakaupunkiin (Mašhad on Iranin toiseksi suurin kaupunki Teheranin jälkeen) tottunut mies tunsi itsensä yksinäiseksi; suomalaisporukoihin ei tuntunut pääsevän sisään. "Olin jumissa." Sitten Mahdi löysi saunan.
"On kaksi asiaa, jotka tekevät suomalaisista avoimia: sauna ja alkoholi. Ihmiset ovat aivan erilaisia käytyään saunassa tai juotuaan alkoholia. Tämä voi kuulostaa kliseeltä, mutta oma kokemukseni on, että jos haluaa ymmärtää suomalaisia, kannattaa mennä saunaan."


Portiksi suomalaiseen kulttuuriin muodostui tämä Vaasan Pingviinit -avantouintiseuran rantasauna Vaasan Hietasaaressa. Suihkuton sähkösauna lämpeää viikon jokaisena päivänä. Mahdi käy saunomassa pari-kolme kertaa viikossa.
Iranissa on oma saunatraditionsa. Mahdin mukaan haaroja on kaksi: kostea hamam-tyyppinen höyrysauna ja kuiva, suomalaisen saunan lämpötilaan nouseva mutta löylytön. "Sauna itsessään ei siis ollut minulle sokki", Mahdi sanoo.
Sen sijaan iloinen yllätys oli tämä suomalainen konsepti - kuuma mutta kostea, kuin iranilaisen saunan molemmat puolet yhdistävä löyly. Myös se, miten yleistä ja arkista saunominen Suomessa on, teki vaikutuksen.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.