Sauna-Suomi, osa 11: Pohjanmaa
Heli Blåfield
4/30/2018
Jääkylmästä Pohjanlahdesta nousee mies vesi mustasta parrasta ja pitkistä hiuksista tippuen.
Mahdi, 32, muutti Vaasaan Iranin Mašhadista viisi vuotta sitten. Hänet toi Pohjanmaalle Vaasan yliopiston teknillisten tieteiden tohtoriohjelma, jossa voi tehdä väitöskirjansa energiateknologiasta. Omassa tohtoritutkimuksessaan hän tutkii aurinkoenergiaa.
Ensikosketus Suomeen ja pohjalaiseen mielenmaisemaan ei ollut iranilaiselle helppo. Eläväiseen miljoonakaupunkiin (Mašhad on Iranin toiseksi suurin kaupunki Teheranin jälkeen) tottunut mies tunsi itsensä yksinäiseksi; suomalaisporukoihin ei tuntunut pääsevän sisään. "Olin jumissa." Sitten Mahdi löysi saunan.
"On kaksi asiaa, jotka tekevät suomalaisista avoimia: sauna ja alkoholi. Ihmiset ovat aivan erilaisia käytyään saunassa tai juotuaan alkoholia. Tämä voi kuulostaa kliseeltä, mutta oma kokemukseni on, että jos haluaa ymmärtää suomalaisia, kannattaa mennä saunaan."
Portiksi suomalaiseen kulttuuriin muodostui tämä Vaasan Pingviinit -avantouintiseuran rantasauna Vaasan Hietasaaressa. Suihkuton sähkösauna lämpeää viikon jokaisena päivänä. Mahdi käy saunomassa pari-kolme kertaa viikossa.
Iranissa on oma saunatraditionsa. Mahdin mukaan haaroja on kaksi: kostea hamam-tyyppinen höyrysauna ja kuiva, suomalaisen saunan lämpötilaan nouseva mutta löylytön. "Sauna itsessään ei siis ollut minulle sokki", Mahdi sanoo.
Sen sijaan iloinen yllätys oli tämä suomalainen konsepti - kuuma mutta kostea, kuin iranilaisen saunan molemmat puolet yhdistävä löyly. Myös se, miten yleistä ja arkista saunominen Suomessa on, teki vaikutuksen.
"Suomalaisella voi olla pieni asunto, mutta hän on varmasti leikannut olohuoneestaan tai keittiöstään pari neliötä jotta saa oman saunan. Se kertoo, miten tärkeä sauna suomalaisille on."
Mahdille löylyt ovat myös kuva suomalaisesta yhteiskunnasta.
"Kun istun saunassa alasti, en näe mitään itseni ja toisten välillä. Ei titteleitä, ei sukupuolia. Saunassa ollaan täydellisen tasa-arvoisia."
Vaasan Pingviinien lauteilla tosin istutaan uimapuvuissa, sillä yhdistyksen jäsenet käyvät täällä sekasaunassa. Satasen vuosimaksulla saa käydä saunomassa niin paljon kuin nahka kestää. Torstai-iltojen viimeinen tunti on kuulemma varattu - tai vallattu - todella kuumien löylyjen heittäjille.
Huhtikuisena keskiviikkoiltana lauteilla ja avannossa pyörii pari-kolmekymmentä saunojaa. Jään reuna pakenee jo avannolta, mutta näköjään jää kestää vielä miehen painon. Mahdi hyppää jäisestä vedestä ylös jään reunalle ja heittäytyy ilta-aurinkoon makaamaan.
Suomalaiset avantouimarit seuraavat näytöstä saunan terassilta.
"Suomalaisen saunan löylyissä ovat hienoa aallot. Kuumuus ja kosteus nousevat humahduksena ja sitten haihtuvat, kunnes otetaan taas uusi aalto", Mahdi kuvaa lauteilla venytellessään.
"Vihta tuntui ensimmäisellä kerralla oudolta, mutta siitäkin olen oppinut pitämään. Kun minua isketään vihdalla, se on kuin muistutus, herätys: Olen elossa!"
Mahdi suunnittelee vievänsä suomalaisen saunakulttuurin takaisin kotiinsa Iraniin, ihan fyysisen saunan muodossa. Kaikkea Pohjanmaan-vuosista ei kuitenkaan voi toiseen kulttuuriin kuljettaa.
"Vaasassa olen päässyt lähemmäs itseäni, sillä täällä saa olla rauhassa. Jos sanoisin Iranissa siskolleni, että tänään haluaisin olla itsekseni, hän pitäisi minua hulluna. Mutta täällä niin voi sanoa jopa puolisolleen."
"Kiireisessä ympäristössä jää huomaamatta myös jotain itsestään. Täällä ihmisillä on paljon omaa tilaa, ja se mahdollistaa rauhoittumisen ja itseen keskittymisen."
Parin tunnin kuluttua Mahdi on saunonut ja uinut tarpeekseen. Hän kokoaa hiuksensa nutturalle ja vetää pukuhuoneen nurkassa Fred Perryn pusakan päälleen. Voi olla, että jossain päin Vaasaa vielä nostetaan saunan päälle malja - tänään on Mahdin syntymäpäivä.
Sauna-Suomi-sarjassa vieraillaan löylyissä kaikissa Suomen maakunnissa. Seuraavana vuorossa Pohjois-Karjala. Sarja ilmestyy kirjana vuonna 2019.
Heli Blåfield
4/30/2018