Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Sauna-Suomi, osa 1: Etelä-Karjala

Teetä ja melonia venäläisnaisten perjantaisaunassa Lappeenrannassa, löylykisan polttamaa marmori-ihoa Joutsenossa. Valokuvaaja Heli Blåfieldin ja toimittaja Ville Blåfieldin koko Suomen kiertävä saunasarja alkaa Etelä-Karjalasta.

NAISTEN VUORO LAPPEENRANNASSA: NAURUA, HUUTOA JA LUTRAUSTA


Elena käy Myllysaaren saunassa keskiviikkoisin ja perjantaisin.
Ensimmäinen ajatus on: Ihan kummallinen paikka. Toinen ajatus: Onpa kaunis paikka.
Lappeenrannan Myllysaaren puihin on viritetty köysiratoja, kiipeilyrenkaita ja tikkaita viiden-kymmenen metrin korkeuteen. Jonkinlaisen seikkailupuiston muodostavat telineet on toukokuisena perjantaina suljettu lukoin. Renkaat heiluvat iltatuulessa.
Mutta kiipeilypuiden takana aukeaa postikorttinäkymä Saimaan eteläkärkeen. Vasemmalla pilkottavat Lappeenrannan satama ja linnoitus, edessä ja oikealla näkyy vain sinistä vettä ja vihreää saaristoa.
Niemenkärjestä kantautuu savun tuoksu.


Irina, Valentina, Elena ja Liubov nauttivat löylyjen välissä makkaraa, vesimelonia ja teetä. 
Täällä, Myllysaaren takanurkalla, on lämmennyt kahdenkymmenen vuoden ajan Lappeenrannan kaupungin ylläpitämä Myllysaaren puusauna. Tiistaisin ja torstaisin miehille, keskiviikkoisin ja perjantaisin naisille.
Lähes joka keskiviikko ja perjantai Myllysaareen saapuu myös sama naisporukka: Liubov, Elena, Irina, Valentina ja neljä-viisi muuta.
Mikä ystäviä yhdistää?
”Me olemme kaikki venäläisiä.”
Sekö vain?
”No yksi on ukrainalainen.”
Lappeenrannassa asuu Suomen keskiarvoa enemmän ulkomaiden kansalaisia, lähinnä venäläistaustaisia, joita on Lappeenrannan asukkaista pitkälti toista tuhatta. Myllysaaressa suomalaiset ja venäläiset saunovat hyvässä sovussa.
”Aina joulukuussa on yhteiset pikkujoulut. Silloin saunomme kaikki yhdessä tonttuhatut päässä. Syntymäpäivätkin juhlitaan.”

Liubov löylyssä alalauteella.
 
Nyt Myllysaaren saunan pihassa seisoo kahdeksan polkupyörää. Sisällä pyörii parikymmentä naista. Normaalina perjantai-iltana kuuden euron saunassa saattaa käydä kuusikymmentäkin naista.
”Miehet eivät samalla tavalla lutraa veden kanssa kuin naiset”, sanoo saunan lämmittäjä Helka, joka on emännöinyt Myllysaarta 18 vuoden ajan. Lutraamista on syytä valvoa, sillä kuumavesivaraaja tyhjenee jossain vaiheessa iltaa.
Koivuhaloilla lämmittäminen aloitetaan yhdeltä iltapäivällä. Ensimmäiset saunojat tulevat neljältä. ”Tykkään kun saa itekseen tehdä, ennen kuin asiakkaat tulevat", kuvaa Helka.
”Naisilla pitää alkulämpö olla satanen, ukoilla sataviisitoista.”


"Puhumme kaikki asiat, huudamme, nauramme", kertovat Irina ja Valentina.
Liubov, Elena, Irina ja Valentina ovat tuoneet perjantaisaunaan mukaan omat eväät: vesimelonia, teetä termospullossa, tomaattia ja grillimakkaraa. ”Puhumme kaikki asiat, huudamme, nauramme. Pari tyttöä laulaa.”
Venäläinen saunaperinne, banja, on naisten mukaan samanlainen kuin suomalainen.
”Prosessi on aivan sama. Löyly on sama. Ainoa ero on, että täällä ei saa käyttää vihtaa. Venäjällä se on perusasia”, naiset valittavat.
”Eikä vain koivuvihta, me vihdomme tammella ja katajalla, emmekä istuen vaan lauteella maaten. Mutta täällä se kiellettiin vuosi sitten.”
Niin tosiaan kiellettiin. Vihtomisesta kantautui Helkan koppiin niin kitkerä koivun tuoksu, ettei sitä enää kestänyt.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.