Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Hei tutkija, kuinka huolissaan Siperian metaanipurkauksista pitäisi olla?

Jo pitkään on puhuttu, että kun ilmastonmuutos vapauttaa Siperian ikiroudan alla muhivat metaanit ilmakehään, ihmiskunnan peli ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on pelattu. Mikä tilanne on nyt?

Tänä keväänä mediassa on jälleen kiertänyt uutisia Siperian metaanitilanteesta. Uutisten mukaan Siperiasta on löytynyt noin 7000 kuplaa, joiden epäillään valmistautuvan räjähtämään ja muodostamaan samanlaisia kraattereita kuin Siperiasta on löytynyt aiemminkin.
Kuplan räjähtäessä ilmakehään vapautuisi metaania, joka on 25 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Metaania, siis maakaasua, on Siperiassa suuria määriä ikiroudan alla.
Onko toivo ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi nyt mennyt?
Ryhmäpäällikkö Tuomas Laurila Ilmatieteen laitokselta on tutkinut Siperian metaanitilannetta vuosia. Hän sanoo, että ilmakehän metaanipitoisuudet ovat tosiaan nousseet voimakkaasti parin viime vuoden aikana, mutta hän ei sano, kuinka huolissaan tästä pitää olla.
”Vuodesta 2007 metaanin määrä ilmakehässä on lisääntynyt. Osa metaanista kulkeutuu Siperiasta.”
 
Ilmastonmuutos voimistuu nopeasti. Esimerkiksi arktinen merijää kutistuu jatkuvasti. 
Valtaosa Siperian metaanipäästöistä tulee laajoilta suoalueilta, joissa metaania muodostuu samalla lailla kuin suomalaisissakin soissa. Ilmaston lämpiäminen lisää soiden päästöjä, koska mikrobiologinen toiminta kiihtyy. 
Siperiassa on järviä, jotka pulppuilevat, kun metaania vapautuu niistä. Samoin Alaskan ikiroudan reunamilta vapautuu metaania, mutta määrää ei tiedetä. Näistä metaanipäästöistä saattaa olla suurempi osa kuin Siperiassa syvältä maaperästä purkautuvaa ikivanhaa metaania. Maaperässä on paljon metaania kaasuna ja puolikiinteänä hydraattina. Ikirouta muodostaa laajoilla alueilla kannen, joka pidättelee maaperän sisäistä kauan sitten muodostunutta metaania.
Maaperä lämpiää vain ylimmässä 20 metrin kerroksessa. Yleensä metaani on tätä syvemmällä, ikiroutakannen alla. Jos ikiroutakansi reikiintyy, metaania voi pulputa ilmakehään tai jopa purkautua samppanjapullon korkin aukeamisen kaltaisena posauksena. Siperian metaanikraattereiden on ajateltu syntyneen näin.
”Räjähdykset ovat toki vaarallisia. Jos tällainen metaanikumpu räjähtää vaikka rakennuksen alla, se saa tuhoa aikaiseksi.”

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.