Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Jättiputkista eroon 15 vuodessa

Haitalliset vieraslajit valtaavat alaa, mutta sinnikkäällä työllä niistä voi päästä eroon.

Kuva: Siiri Nyrhilä (SLL)

Jättiputkien tuhoaminen on pitkälti lapiohommaa.
– Lapioon kannattaa tarttua etenkin silloin, kun torjuttavia yksilöitä on vain muutamia tai muutamia kymmeniä.
Näin sanoo Katarina Pessa, joka on Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -hankkeen maastotöiden koordinaattori. Pääosa hankkeen rahoituksesta tulee EU:lta LIFE-rahastosta. Hanke on kestänyt viisi vuotta ja se päättyy tänä vuonna. Sen tarkoituksena on ollut lisätä kansalaisten tietoisuutta vieraslajeista, sekä torjua haitallisia vieraslajeja, jollainen esimerkiksi jättiputki on.
Nopeasti leviävät ja elintilaa valtaavat vieraslajit edistävät luontokatoa – eli luonnon monimuotoisuuden hupenemista. Hallitusten välisen luonnon monimuotoisuuspaneelin IPBES:in viime viikolla julkaistun raportin mukaan vieraslajit ovat olleet merkittävä tekijä jopa 60 prosentissa tiedossa olevista lajisukupuutoista
Suomessa yksi haitallinen laji on kurtturuusu, joka leviää voimakkaasti ja vie elintilaa muilta lajeilta.
Jättiputkia hankkeessa on torjuttu Varsinais-Suomessa – lisäksi osana projektia on järjestetty jättipalsamitalkoita ja keltamajankaalin torjuntaa useassa muussa maakunnassa. Myös vieraslajeista viestintä on ollut keskeinen osa hanketta.

Torjuntamenetelmiä useita

Torjuntamenetelmä kannattaa valita sen mukaan, missä kasveja on ja paljonko niitä kasvaa
– Jos kasvusto on tiheä ja laaja, sen voi kaivamisen sijaan myös niittää ja sen jälkeen peittää valoa läpäisemättömälä katekankaalla, sanoo Lotta Hollmén hankkeesta.
Leviämisen voi estää myös poistamalla kukinnot heti, kun siemenet ovat kehittyneet täyteen mittaansa, mutta eivät vielä ole ehtineet varista maahan. Jättiputkien torjunta vaatii vuosien työn, sillä niide siemenet voivat säilyä maaperässä jopa 10 vuotta itämiskykyisinä.
Jättiputki on tuotu Suomeen alunperin puutarhakasviksi, mistä se on päässyt leviämään lähiluontoon. Vieraslajeja tulee Suomeen jatkossa varmasti yhä enemmän, koska ilmasto lämpiää niille entistä sopivammaksi.
Haitalliset jättiputket ovat kotoisin Kaukasiasta ja Lähi-idästä. Suomessa yleisin jättiputki, kaukasianjättiputki, on peräisin Länsi-Kaukasukselta.
– Jättiputki ei ole kovin kranttu kasvupaikan suhteen, minkä vuoksi siihen törmää milloin missäkin. Aivan umpimetsästä emme ole sitä löytäneet, Pessa kertoo.
Jättiputkista on aina tärkeää ilmoittaa havainto laji.fi-palveluun tai iNaturalist-sovellukseen. Lain mukaan vieraslajihaittojen ehkäisystä lopulta vastaa maanomistaja.

Myrkyttäminen usein huono idea

Torjunta-aineita ei yleensä kannata käyttää, koska ne voivat olla haitaksi esimerkiksi pölyttäjille. Lisäksi jättiputket kasvavat usein lähellä asutusta tai vesistöjä, Katarina Pessa sanoo.
Jättiputkien kanssa kannattaa olla varovainen. Niihin ei kannata koskea paljain käsin kasvinesteen aiheuttaman palovammariskin vuoksi.
Kansallinen tavoite on päästä kokonaan eroon haitallisista jättiputkista vuoteen 2038 mennessä. Jättiputki on koko EU:ssa haitalliseksi säädetty vieraslaji, eikä sitä ei saa tuoda, pitää, kasvattaa, istuttaa, kylvää tai muulla tavoin päästää ympäristöön. Kiinteistön omistajalla on lain mukaan velvollisuus ehkäistä jättiputken ja muidenkin kansallisella tai EU:n vieraslajilistalla olevien vieraslajien aiheuttamat haitat.

Jutun asiasanat:

vieraslaji
torjunta
ilmastonmuutos

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.