Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Times New Woman – Naistenpäivä suuri voitto Espanjan feministiliikkeille

Kansainvälisenä naistenpäivänä lähes kuusi miljoonaa kansalaista osallistui maan ensimmäiseen feministiseen lakkoon ja sadat tuhannet marssivat suurissa kaupungeissa tasa-arvon puolesta.

Toimittajan kuva

Suvi Ollila

3/13/2018

Maaliskuun 8. päivä 2018 jää Espanjan historiaan päivänä, jona lähes kuusi miljoonaa kansalaista osallistui maan ensimmäiseen feministiseen lakkoon ja sadat tuhannet marssivat suurissa kaupungeissa tasa-arvon puolesta. Ainoastaan Madridissa mielenosoittajia arvioidaan olleen jopa puoli miljoonaa.
Kansainvälisenä naistenpäivänä ammattiliitot ja feministiset järjestöt halusivat kiinnittää lakon avulla huomiota naisten oikeuksiin ja vaativat todellista sukupuolten välistä tasa-arvoa. Feministinen lakko oli Espanjassa ensimmäinen laatuaan ja sen nauttima kannatus yllätti kaikki ennakko-odotukset. Asiasta uutisoitiin laajalti myös kansainvälisessä mediassa
Espanjalaiselle feminismille naistenpäivän liikehdintä ja sen saama valtava mediahuomio on suuri voitto. Aiemmin vähätellyt tai kokonaan vaietut teemat, kuten miesten ja naisten väliset palkkaerot, lasikattoilmiö, seksuaalinen ahdistelu tai äitiyden ja työelämän vaikea yhteensovittaminen ovatkin yhtäkkiä saaneet paitsi tiedotusvälineiden, myös poliitikkojen jakamattoman huomion osakseen. 
Rohkeimmat tulkitsijat ovat verranneet Espanjan tämän vuoden naistenpäivän tapahtumia vuosien 2010–2013 Arabikevääseen, jolloin miljoonat vaativat demokraattisia uudistuksia ja oikeuksia Lähi-Idässä. Niin tai näin, naistenpäivän massiiviset protestit ovat kiistaton merkki muutoksesta espanjalaisten suhtautumisessa naisten asemaan ja oikeuksiin.
 
Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että naistenpäivän sensaatiomainen osallistujamäärä on pitkällisen kehityskulun tulos. Espanjassa naiset ovat monella tapaa unohtuneet politiikan keskiöstä ja samalla maata koetellut historiallisen raju talouslama vaikutti eniten juuri naisiin. Naisvaltaisten alojen palkoista leikattiin tuolloin eniten ja moni sosiaalietuuksiin kohdistunut leikkaus vaikutti juuri naisten asemaan. 
Työelämä on Espanjassa naisten kannalta hyvin epätasa-arvoista. Miehet saavat keskimäärin 19 prosenttia parempaa palkkaa ja sijoittuvat parempiin tehtäviin, monella työpaikalla naiset joutuvat seksuaalisen ahdistelun kohteeksi, lasikattoilmiö jarruttaa naisten urakehitystä ja lasten saaminen johtaa monesti työpaikan menettämiseen.
Naiset kohtaavat tietysti monenlaista epätasa-arvoa myös vapaa-ajallaan. Eniten lienee Espanjassa viime aikoina puhuttanut naisten kokema seksuaalinen väkivalta sekä kuolemaan johtaneet väkivallanteot. Pelkästään vuonna 2017 99 naista murhattiin Espanjassa nykyisen tai entisen kumppaninsa toimesta. 
Moni asiantuntija pitää myös nykyisen hallituksen passiivista otetta tasa-arvokysymyksiin yhtenä syynä viime torstain valtaviin osallistujamääriin. Jos vielä tammikuun lopussa pääministeri Mariano Rajoy oli sitä mieltä, että naisten ja miesten väliset palkka-erot eivät kuulu hallituksen asialistalle lainkaan, viime viikon tapahtumat pakottavat oikestopuoleetkin arvioimaan kantaansa uudestaan.
Sekä hallitseva oikeistolainen Kansanpuolue (Partido Popular), että keskustaoikeistolainen Ciudadanos vastustivat ensin feminististä lakkoa ja suunniteltuja protesteja, mutta joutuivat pyörtämään kantansa valtavan osallistujamäärän selvittyä. Siinä missä sosialistipuolue (PSOE) epäröi tukensa antamista, vasemmistopuolueet Podemos ja Yhtynyt Vasemmisto (Izquierda Unida) ovat alusta asti seisoneet lakon ja muiden naistenpäivän protestien takana. 
Viime päivinä Espanjassa on saatu seurata poliittista farssia, jossa oikeistopuolueiden jäsenet esiintyvät nyt feministisinä esitaistelijoina vastustettuaan ensin lakkoa julkisesti. Poliittisella opportunismilla on selvästi maassa kuitenkin tilaus, sillä kannatuskyselyjen perusteella eniten ääniä kahmisivat edelleen oikeistopuolueet.
 
Historiallisen naistenpäivän jälkeen oleellinen kysymys kuuluu: kuinka vaadittuja oikeuksia ja tasa-arvoa pystytään käytännössä edistämään? Vastuu lankeaa paitsi poliitikoille, myös yrityksille, ammattiyhdistyksille, viihde- ja media-alalle, kouluille, yliopistoille ja tiedemaailmalle. Muiden muassa. 
Viime torstai on kuitenkin tässä taistelussa tärkeä virstanpylväs. Miljoonat espanjalaisnaiset ikään, ammattiin tai asemaan katsomatta näyttivät koko maailmalle, että aika on Espanjassa ajamassa patriarkaalisten, naisia alistavien käytäntöjen ohi. Vihdoinkin.
 
 
Lähteet: CCOO, El País, El Público, eldiario.com
Toimittajan kuva

Suvi Ollila

3/13/2018

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.