Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Katalonian aluevaalit – Kolme syytä olettaa, että mikään ei muutu

Kataloniassa mitä merkillisimpien poliittisten käänteiden värittämä syksy huipentuu huomenna 21. joulukuuta järjestettäviin ennenaikaisiin aluevaaleihin. Ratkaiseva kysymys alueen itsenäisyydestä ei näyttäisi vaalien ennakkotietojen perusteella kuitenkaan ratkeavan suuntaan eikä toiseen.

Toimittajan kuva

Suvi Ollila

12/20/2017

Katalonian aluevaalit ovat osa Espanjan keskushallituksen määräämiä poikkeustoimia, jotka tulivat voimaan sen jälkeen kun Katalonian alueparlamentti antoi yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen 27. lokakuuta. Kannatuskyselyiden valossa vaalit eivät lupaa ratkaisua Espanjan keskushallituksen ja Katalonian itsehallintoalueen historiallisen vaikeaan tilanteeseen. 
Seuraavassa kolme syytä, miksi on syytä olettaa Espanjan demokraattisen historian syvimmän poliittisen kriisin jatkuvan vaalien jälkeenkin.
 

1- KATALONIAN POLIITTINEN JA SOSIAALINEN KAHTIAJAKAUTUMINEN

Vuosia jatkunut itsenäisyysmielisten ja itsenäisyyttä vastustavien puolueiden kamppailu on jakanut 7,5 miljoonaa katalaania kahteen lähes yhtä suureen, toisiaan jyrkästi vastustavaan leiriin. Oli vaalitulos kumman osapuolen tahansa kannalta voitollinen, noin puolet katalaaneista joutuu nielemään karvaan pettymyksen.
Viime viikolla barcelonalaisessa La Vanguardia -sanomalehdessä ilmestyneen kannatuskyselyn mukaan itsenäisyysmielisiä katalaaneja on arviolta hieman vajaat 50 prosenttia, kun itsenäisyyttä vastustaa noin 44 prosenttia. Itsenäisyysmielisten määrä on pysynyt lähes täsmälleen samana jo vuosia, mutta tämän syksyn tapahtumat ovat luonnollisesti kärjistäneet kahden osapuolen välistä vastakkainasettelua. Poliittiset jakolinjat ulottuvat nyt myös ihmisten yksityiselämään: ihmissuhteita määrittää enenevässä määrin suhtautuminen itsenäisyyskysymykseen.
Itsenäisyysmieliset puolueet eivät ole tähän mennessä pystyneet esittämään selvää suunitelmaa siitä, kuinka Katalonian irtautuminen Espanjasta toteutettaisiin. Onkin siis merkillepantavaa, kuinka suuren kannatuksen ne ovat silti onnistuneet saamaan osakseen.
Yksi selitys menestykseen on itsenäisyyspuolueiden hyvin onnistunut tyytymättömyyden tunteen kanavoiminen itsenäistymisprojektiin: totta ja tarua on osattu sekoittaa voimaannuttavan tarinan aikaansaamiseksi. Samaan aikaan Kataloniasta ja laajemmin Espanjasta on puuttunut varteenotettava vastavoima, joka olisi osannut kertoa vaihtoehtoista tarinaa. Tuloksena on yksipuolinen itsenäistymiskampanja, joka on riipinyt railon paitsi Espanjan keskusjohtoisen valtion alueelle, myös katalonialaisten keskuuteen.
 

2- TULEVAN ALUEHALLITUKSEN TALOUS JA TOIMINTAKYKY VAAKALAUDALLA

Torstain aluevaaleissa vastakkainasettelu on ennen kaikkea itsenäisyysmielisten ja itsenäisyyshanketta vastustavien puolueiden välillä. Vaalikampanjan aikana puolueiden retoriikka ei ole huomattavasti lientynyt, eikä kumpikaan osapuoli näyttäisi olevan aiempaa valmiimpi kompromisseihin.
Toimittajan kuva

Suvi Ollila

12/20/2017

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.