Katalonian aluevaalit – Kolme syytä olettaa, että mikään ei muutu
Kataloniassa mitä merkillisimpien poliittisten käänteiden värittämä syksy huipentuu huomenna 21. joulukuuta järjestettäviin ennenaikaisiin aluevaaleihin. Ratkaiseva kysymys alueen itsenäisyydestä ei näyttäisi vaalien ennakkotietojen perusteella kuitenkaan ratkeavan suuntaan eikä toiseen.
Suvi Ollila
12/20/2017
Katalonian aluevaalit ovat osa Espanjan keskushallituksen määräämiä poikkeustoimia, jotka tulivat voimaan sen jälkeen kun Katalonian alueparlamentti antoi yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen 27. lokakuuta. Kannatuskyselyiden valossa vaalit eivät lupaa ratkaisua Espanjan keskushallituksen ja Katalonian itsehallintoalueen historiallisen vaikeaan tilanteeseen.
Seuraavassa kolme syytä, miksi on syytä olettaa Espanjan demokraattisen historian syvimmän poliittisen kriisin jatkuvan vaalien jälkeenkin.
1- KATALONIAN POLIITTINEN JA SOSIAALINEN KAHTIAJAKAUTUMINEN
Vuosia jatkunut itsenäisyysmielisten ja itsenäisyyttä vastustavien puolueiden kamppailu on jakanut 7,5 miljoonaa katalaania kahteen lähes yhtä suureen, toisiaan jyrkästi vastustavaan leiriin. Oli vaalitulos kumman osapuolen tahansa kannalta voitollinen, noin puolet katalaaneista joutuu nielemään karvaan pettymyksen.
Viime viikolla barcelonalaisessa La Vanguardia -sanomalehdessä ilmestyneen kannatuskyselyn mukaan itsenäisyysmielisiä katalaaneja on arviolta hieman vajaat 50 prosenttia, kun itsenäisyyttä vastustaa noin 44 prosenttia. Itsenäisyysmielisten määrä on pysynyt lähes täsmälleen samana jo vuosia, mutta tämän syksyn tapahtumat ovat luonnollisesti kärjistäneet kahden osapuolen välistä vastakkainasettelua. Poliittiset jakolinjat ulottuvat nyt myös ihmisten yksityiselämään: ihmissuhteita määrittää enenevässä määrin suhtautuminen itsenäisyyskysymykseen.
Suvi Ollila
12/20/2017