Rapport

Metsäretkellä läpi elämän. Rakkaus metsään antaa luvan myös käyttää puita.

Metsäekologi ja luonnonsuojelija Eveliina Asikainen on suojelussaan hämmästyttävän käytännöllinen. Suomalainen metsäpolitiikka voisi kulkea hänen jalanjäljissään.

Avatar

Sini Silvan

8/26/2017

Metsäretkellä läpi elämän. Rakkaus metsään antaa luvan myös käyttää puita.
Vanhat luokkakaverit muistavat yhä Eveliina Asikaisen huolen happosateista. Ilman biologian opettaja Marja Kiljusta hän ei ehkä olisi päätynyt opiskelemaan biologiaa, eikä olisi Sastamalassa vihreä kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen, johdonmukainen luonnonsuojelija. Silti sama nainen onkin kouluttamassa luonnonsuojelijoiden karsastamien metsäyhtiöiden tulevia työntekijöitä,  metsäalan ammattilaisia, metsätalousinsinöörejä. Miten tässä näin pääsi käymään? Luonnonsuojelija ei olekaan metsäalan ammattilaisten kanssa vastakkaisissa poteroissa. Mitä metsä Eveliina Asikaiselle merkitsee
 –Ihan tuollaisen pienen ja helpon kysymyksen esitit, hän nauraa.
 Hän muistelee lapsuusmetsää kodin vieressä. Siellä leikittiin kaikkea, kuten eläinten
hautajaisia.  Metsä oli oikeastaan pieni rinne, jossa oli ehkä eniten mäntyä. Erityisesti siellä oli iso kivi, joka toimi milloin missäkin roolissa, myös kirkkona. Sisaruksilla oli metsikössä omat asumukset.
 –Ne eivät ehkä olleet majojakaan, mutta jokaisella oli oma paikka. Lapsuudessa metsä oli paikka, jossa oli vapaus tehdä eri juttuja oman kodin ympärillä. Sinne ei aikuisen katse yltänyt.
 Metsästä myös poimittiin marjoja ja sieniä, siellä tehtiin hommia, eikä kaikki aina ollut pelkästään huvia.
 –Teinivuosinakin tein sitä, että läksin itsekseni metsään kävelemään ja olemaan. Se oli jonkinlainen ajattelun ja mielen tasaamisen paikka.

Nyt mielen tasaamisen vaikutus tiedetään ja tunnustetaan tieteellisten tutkimustenkin valossa: kymmenen minuuttia metsässä laskee verenpainetta ja tasoittaa pulssia, parissakymmenessä minuutissa mieliala kohoaa, tunnissa tarkkaavaisuus paranee, ja parissa tunnissa elimistön puolustuskyky nousee. (Forest & Medicine tutkimus, Metsäntutkimuslaitos)

SAVOLAISSETIEN OPETTAMA

Eveliina Asikainen kertoo, että hänelle on aina ollut selvää, että metsästä hankittiin myös elantoa. Se ei ollut suojelukohde. Kun omalla kotitilalla tehtiin sukupolvenvaihdosta, hänellä ei ollut halua määritellä, millä tavalla veli metsää jatkossa hoitaa.
Avatar

Sini Silvan

8/26/2017

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.