Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Asennetutkimus: Suomalaisista 82 prosenttia rajoittaisi ulkomaista omistusta kaivoshankkeissa

Toimittajan kuva

Saana Katila

1/26/2018

Suomen harjoittama kaivospolitiikka on lähes vastakkaista kansalaisten käsityksille hyvästä kaivospolitiikasta. Suomalaiset kannattavat kotimaista omistusta sekä tiukempaa ympäristövalvontaa ja kaivosverotusta, selviää Jyväskylän yliopiston kyselytutkimuksesta.
Suomalaiset pitävät kallioperän mineraaliesiintymiä kansallisomaisuutena: kaivannaisia olisi hyödynnettävä siten, että ne tuottaisivat kansakunnalle mahdollisimman paljon hyvää mahdollisimman vähin haitoin. Näkemystensä perusteella suomalaiset ovat resurssinationalisteja, tai näkökulmasta riippuen, resurssiviisaita, tai molempia.
Peräti 82 prosenttia suomalaisista katsoo, että ulkomaista omistusta pitäisi rajoittaa kotimaan kaivoshankkeissa. Vain joka kymmenes vastustaa rajoituksia.
– Tässä on vahva kansalaismielipide, jonka mukaan oman maan luonnonvarat pitäisi pitää hyvinkin tiukasti omissa käsissä. Samaan aikaan yhteiskuntapolitiikkaa on viety uusliberalistiseen suuntaan. Voisi olla paikallaan arvioida uudelleen kansallista strategiaa, sanoo tutkimusta luotsannut sosiologian professori Tapio Litmanen.
Suomalaisten kaivosasenteita selvitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012. Tuolloin noin 90 prosenttia ilmoitti kannattavansa kotimaisen omistuksen turvaamista kaivosalalla nykyistä paremmin. Ajatuksen torjui vain 3,5 prosenttia vastaajista. Osallistujilta kysyttiin myös näkemystä kaivosalalla toimivan valtionyhtiön perustamisesta. Noin kaksi kolmannesta asettui valtionyhtiön kannalle, kun kielteisesti suhtautui joka kymmenes.
 
RESURSSIVIISAUS ON VALTAVIRTAASuomalaisten tyytymättömyys kaivostoiminnan omistuskuvioihin kummunnee osin valtausperiaatteesta. Kaivoslain mukaan alueen valtaaja saa etuoikeuden malmien hyödyntämiseen, ja kaivosluvan myötä malmio siirtyy kaivosyhtiön omistukseen.
Toimittajan kuva

Saana Katila

1/26/2018

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.