Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Pelokkaista tulee rohkeita - oletko valmis?

Sillä hetkellä kun nössöstä tulee rohkea, moni ihmissuhde menee uusiksi. Sillä hetkellä kun kansa ei pelkää johtajaansa, moni diktatuuri kaatuu.

Jokaisen vallanhaluisen kumppanin pahin painajainen on se, kun tahdoton puoliso ryhtyy ajattelemaan omilla aivoillaan ja sanoo ajatuksensa ääneen. Jokaisen vallanhaluisen johtajan pahin pelko on se, että hänen johdettavansa ryhtyvät ajattelemaan yksilöllisesti, sillä yksilöllinen ajattelu siirtää valtaa pois omista käsistä.
Jokainen yhteiskunta joutuu kriisiin, jos sen kansalaisista tulee liian yksilöllisesti ajattelevia. Mikä tahansa koti, työyhteisö, demokratia tai diktatuuri kaatuu, jos omilla aivoilla ajattelevasta tulee niin rohkea, että hän lähtee toteuttamaan omia ajatuksiaan seurauksia pelkäämättä, eikä yhteisö ole siihen valmis.
Tämä on Sivupolkuja -artikkelisarjani viimeinen osa. Kerron siitä, kuka oikeasti pelkää eniten ja mitä ihmiselle ja ihmiskunnalle voi tapahtua, kun pelko korvataan rohkeudella.
Vaikka olen työläisperheestä, niin sain silti hyvän kotikasvatuksen. Välillä se oli minulle jopa rasite. Minulta odotettiin asioita. Tai ainakin minulle tuli sellainen tunne. En ole tyttö ja sain koulussa muitakin numeroita kuin kymppejä, mutta osaan samaistua kympin tyttöihin. Minulle on tuttua se ajattelu, että menestyminen elämässä tulee olemalla kuuliainen ja ahkera.
Se on väärä ohje!
Menestys tulee, jos on yleensäkään tullakseen, vain sillä, että on rehellinen itselleen ja muille ja uskaltaa tutustua itseensä, tunnistaa mistä asioista aidosti nauttii ja ymmärtää mihin aidosti haluaa päästä. 
Ymmärtäminen on kaiken perusta. Sen lisäksi tarvitaan tekoja.
Noin vuosi sitten kirjoitin Uuteen Suomeen blogin Pelolla lannistettu kansa. Siitä tuli yksi luetuimmista blogeistani. Reilu viikko sitten julkaisin täällä Rapportissa kolumnin Sivupolut tekivät elämästä kauniin. Ihmiset lähestyivät minua sanomalla, että oli rohkeaa kertoa siitä, että elämä ei ole mennyt suoraviivaisesti. 
Rohkeus ja pelko puhuttavat. 
 
Itselleni rohkeus on sitä, että toimii niin kuin tahtoo. Silti minuun vaikuttaa lapsena annettu kasvatus. Sen ydin on siinä, että oman halun toteuttaminen ei saa vahingoittaa toisia. 

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.