Kun poikkeuksesta tuli pääsääntö
Pasi Sillanpää
3/11/2018
Australialainen lentoyhtiö Qantas on jakanut henkilöstölleen oppaan, jossa kielletään käyttämästä epäsopivia sanoja kuten vaimo ja aviomies. Perusteluna esitetään se, että se tukee olettamusta siitä, kuinka ihmiset olisivat aina heteroseksuaalisessa ihmissuhteessa. Kieltoa perustellaan myös sillä, että kyseisten sanojen käyttö saattaa luokata erityisesti seksuaalivähemmistöjä.
Kiellettyjen termien listalle kuuluvat myös esimerkiksi "äiti ja isä" koska ne voivat aiheuttaa syrjäytymisen tunnetta samaa sukupuolta oleville tai yksinhuoltajaperheille.
Edellä mainittujen sanojen tilalla saa kuitenkin käyttää sanoja vanhempi tai partneri.
Jopa Australiassa tämä ohjeistus aiheutti kommentteja.
Yhteiskuntamme on aikojen saatossa ollut jopa julma valtavirrasta poikkeaville ihmisille. Vammaisuus, erilainen ulkomäkö, väärä uskonto tai ideologia, homoseksuaalisuus tai syntymämaa ovat voineet leimata ihmisen synkällä tavalla. Elämä on voinut olla suurtakin kärsimystä vain siksi, että ennakkoasenteet ovat estäneet näkemästä ihmistä yksittäisen ominaisuuden tai ajatuksen takaa.
Mutta nyt asia on kääntymässä päälaelleen.
Mediassa esiintyy yhä useammin esimerkiksi termi miesoletettu tai naisoletettu. Näillä yritetään välttää sitä virhettä, että miehen näköistä henkilöä sanotaan mieheksi. Hänhän voi olla myös muunsukupuolinen, eli nainen tai jotakin miehen ja naisen väliltä.
Eli yelisess keskustelussa pyritään välttämään sitä, että ihminen loukkaantuu siitä, kuinka hänen sukupuolensa arvioidaan sen mukaan, miltä hän näyttää.
Onko siis niin, että tulevaisuuden yhteiskunnassa kaikki erot ihmisten väliltä pyritään eliminoimaan sillä, että kielessä ei saa olla miään sukupuolittunutta?
Mihin se loputa johtaa, vai olemmeko jo nähneet huipun?
Kielletäänkö Tinderissä erilliset mies ja naisprofiilit? Onko siellä sen jälkeen vain miesoletettuja ja naisoletettuja vai onko siellä vain henkilöitä?
Saako kaupassa tulevaisuudessa myydä enää naisten ja miesten vaatteita? Pitääkö naistenvaateosaston nimi muuttaa hameosastoksi? Kielletäänkö naistenlehdet?
Minä ainakin loukkaantuisin, jos kolmen lapsen isänä minua pidettäisiin vain miesoletettuna. Olisko minulla silloin oikeus vaatia oikaisua, jos minusta käytettäisiin termiä, josta en pidä?
Vitsit sikseen. Meillä on meneillään muutos, jossa vähemmistöjen loukkaamisen pelossa enemmistö hyväksyy vähemmistöjen kulttuurillisia ajatuksia korvaamaan vallitsevaa. Onko se tavoitteena? Eikö monien vähemmistöjen perinteinen ajattelutapa (osin toki pakon sanelemana) ole ollut se, että annetaan kaikkien kukkien kukkia? Eli sallitaan monimuotoisuus.
Entä miten meidän tulee suhtautua kulttuureihin, joissa on meitä vahvempi mies/ naissukupuoli -asetelma? Pitääkö meidän vaatia heiltä samaa? Ei sukupuolia eikä mitään mikä voi leimata mihinkään?
Meillä on kaksi vaihtoehtoa. Joko lähdemme siitä, että poistamme kielestämme kaiken, joka luo mielikuvan jostakin vähänkään loukkaantumisen vaaraa aiheuttavasta. Tai sitten sallimme kielessämme myös vanhoja ilmaisuja, jotka määrittelevät, mutta joiden perimmäinen tarkoitus ei ole loukata ketään.
Epäilen vahvasti, että sellaista kieltä emme koskaan saa aikaiseksi, josta ainakin joku ei loukkaantuisi.
Pasi Sillanpää
3/11/2018