Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Kun poikkeuksesta tuli pääsääntö

Olemme siirtyneet yhteiskuntaan, jossa entistä valtavirtaa siirretään marginaaliin

Australialainen lentoyhtiö Qantas on jakanut henkilöstölleen oppaan, jossa kielletään käyttämästä epäsopivia sanoja kuten vaimo ja aviomies. Perusteluna esitetään se, että se tukee olettamusta siitä, kuinka ihmiset olisivat aina heteroseksuaalisessa ihmissuhteessa. Kieltoa perustellaan myös sillä, että kyseisten sanojen käyttö saattaa luokata erityisesti seksuaalivähemmistöjä.
Kiellettyjen termien listalle kuuluvat myös esimerkiksi "äiti ja isä" koska ne voivat aiheuttaa syrjäytymisen tunnetta samaa sukupuolta oleville tai yksinhuoltajaperheille.
Edellä mainittujen sanojen tilalla saa kuitenkin käyttää sanoja vanhempi tai partneri.
Jopa Australiassa tämä ohjeistus aiheutti kommentteja.
Yhteiskuntamme on aikojen saatossa ollut jopa julma valtavirrasta poikkeaville ihmisille. Vammaisuus, erilainen ulkomäkö, väärä uskonto tai ideologia, homoseksuaalisuus tai syntymämaa ovat voineet leimata ihmisen synkällä tavalla. Elämä on voinut olla suurtakin kärsimystä vain siksi, että ennakkoasenteet ovat estäneet näkemästä ihmistä yksittäisen ominaisuuden tai ajatuksen takaa.
Mutta nyt asia on kääntymässä päälaelleen.
Mediassa esiintyy yhä useammin esimerkiksi termi miesoletettu tai naisoletettu. Näillä yritetään välttää sitä virhettä, että miehen näköistä henkilöä sanotaan mieheksi. Hänhän voi olla myös muunsukupuolinen, eli nainen tai jotakin miehen ja naisen väliltä. 
Eli yelisess keskustelussa pyritään välttämään sitä, että ihminen loukkaantuu siitä, kuinka hänen sukupuolensa arvioidaan sen mukaan, miltä hän näyttää.
Onko siis niin, että tulevaisuuden yhteiskunnassa kaikki erot ihmisten väliltä pyritään eliminoimaan sillä, että kielessä ei saa olla miään sukupuolittunutta?
Mihin se loputa johtaa, vai olemmeko jo nähneet huipun?
Kielletäänkö Tinderissä erilliset mies ja naisprofiilit? Onko siellä sen jälkeen vain miesoletettuja ja naisoletettuja vai onko siellä vain henkilöitä?

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.