Rapport

VASTAA RAPPORT-KYSELYYN – VOITA MUSEOKORTTI! >

Viisi hämmentävää väitettä Egyptin historiasta

Minua kiinnostavat kivet - ja siksi luen päivittäin jotain maailman muinaisista kivirakennelmista. En saa tarpeekseni niiden hämmästelystä. Tänä keväänä matkustin ensimmäistä kertaa Egyptiin ja näin Gizan pyramidit omin silmin. Sain matkaltani enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Viisi hämmentävää väitettä Egyptin historiasta
Ensimmäistä näkyä en unohda. Saavuimme myöhään yöllä Kairoon. Tämä sykkivä metropoli on koti 16 miljoonalle ihmiselle. Kiidimme taksilla hotelliin Gizan kaupunginosassa ja rojahdimme saman tien sänkyyn. Aamulla avasin silmäni ja katsoin ulos hotellin ikkunasta. Edessäni jökötti Gizan suuri pyramidi. Se nousi majesteetillisesti 140 metrin korkeuteen. Näky on sanalla sanoen uskomaton. Miten tuollainen on voitu rakentaa?
Kysymys lienee useimpien Egyptin matkaajien huulilla. Vastauksia etsiessä huomaa nopeasti, miten kaikkien tuntemat faktat muinaisesta Egyptistä eivät olekaan aivan yksiselitteisiä. Egyptin historian tieteellinen tutkimus on vuosisatoja ollut egyptologien yksinoikeus. Viime vuosikymmeninä egyptologian ulkopuolelta on noussut voimakas joukko eri alojen asiantuntijoita ja itsenäisiä tutkijoita. He kyseenalaistavat egyptologian kiveen kirjoitetut totuudet ja käyttävät sosiaalista mediaa julkaisualustanaan. Ja ei, en tarkoita Ancient Aliens -jengiä, jotka uskovat pyramidien rakentajien olleen muukalaisia ulkoavaruudesta.
Kyse on tutkijoista, jotka perustelevat näkemyksensä hyvin. He väittävät egyptogian olevan kuin mammuttifossiili: tieteenala, joka on kykenemätön uudistumaan ja näkemään 1800-luvulla vakiintuneiden näkemysten vanhentuneen. Kirjailija Graham Hancockin ja kuuluisan egyptologin Zahi Hawassin videoitu yhteenotto osoittaa, että tämä väite ei ole aivan tuulesta temmattu.
Egyptologian kaltainen ihmistiede ei tapahdu vakuumissa. Poliittiset virtaukset ja tiedostetut sekä tiedostamattomat käsitykset ohjaavat aina historiasta tehtäviä päätelmiä. Pidämme vaistomaisesti muinaisia egyptiläisiä vahvan hierarkkisessa yhteiskunnassa eläneinä taikauskoisina hölmöinä. Historian oppikirjoista tiedämme, että heitä ohjasivat lapselliset uskonnolliset päämäärät. Ja sen, että muinaisessa Egyptissä ei ollut uskonnosta itsenäistä tieteellistä ajattelua. Näistä lähtökohdista meillä on tapana selittää niin pyramidien rakentaminen kuin taiteelliseen ilmaisukin. Mutta voimmeko todella arvioida muinaisen Egyptin kulttuuria samoilla standardeilla kuin omaamme?
Olen huomannut, miten kivistä kiinnostuneita itsenäisiä tutkijoita ohjaa ennen muuta halu ymmärtää egyptiläisten ajattelua. Miksi he asettivat jopa 2,5 miljoonaa kiveä täsmälliseen geometriseen muotoon rakentaakseen Khufun pyramidin? Niin täsmälliseen, että se on tarkemmassa linjassa maapallon todelliseen pohjoiseen nähden kuin moderneimmat observatoriomme? Miksi vastaavia rakennelmia on pystytetty vuosituhansien ajan kaikkialle maailmaan – muun muassa Etelä-Amerikkaan ja Kiinaan?
John Anthony West on egyptologienkin arvostama itsenäinen tutkija. West tunnetaan mittavan työnsä lisäksi sarkastisesta huumoristaan. Hän aloittaa usein luentonsa vitsillä: Egypti on kuin seksi. Voit lukea kaiken siitä. Kuvien katsominen saattaa totisesti olla hyödyllistä. Mutta ennen kuin näet muinaiset Egyptin rakennelmat itse, et tiedä niistä mitään.
Vitsi naurattaa minua joka kerta. Totta tosiaan, omakohtaisen kokemuksen hankkiminen sai minutkin miettimään uudelleen vakiintuneita käsityksiäni. Tutustuessani tarkemmin yrityksiin selittää muinaista Egyptiä huomasin, että monet omaksumistani väitteistä on kumottu jo aikaa sitten jopa egyptologien toimesta.
Tässä viisi näkemystä, joista Egyptin historiasta kiistelevät tahot ovat erimielisiä. Itselleni Egyptin historian suuri kuva on vielä hahmottamatta. Tutustuttuani eri tahojen näkemykseen, koen näiden väitteiden olevan kaikista vaikeimpia sulattaa. Mitä mieltä sinä olet?
 

Pyramidin juuressa lokoilevat kamelit ovat tuttu näky jo 1700-luvun postikorteista.

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.