Rapport

Mahdollista journalismi.

Viisi hämmentävää väitettä Egyptin historiasta

Minua kiinnostavat kivet - ja siksi luen päivittäin jotain maailman muinaisista kivirakennelmista. En saa tarpeekseni niiden hämmästelystä. Tänä keväänä matkustin ensimmäistä kertaa Egyptiin ja näin Gizan pyramidit omin silmin. Sain matkaltani enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

Viisi hämmentävää väitettä Egyptin historiasta
Ensimmäistä näkyä en unohda. Saavuimme myöhään yöllä Kairoon. Tämä sykkivä metropoli on koti 16 miljoonalle ihmiselle. Kiidimme taksilla hotelliin Gizan kaupunginosassa ja rojahdimme saman tien sänkyyn. Aamulla avasin silmäni ja katsoin ulos hotellin ikkunasta. Edessäni jökötti Gizan suuri pyramidi. Se nousi majesteetillisesti 140 metrin korkeuteen. Näky on sanalla sanoen uskomaton. Miten tuollainen on voitu rakentaa?
Kysymys lienee useimpien Egyptin matkaajien huulilla. Vastauksia etsiessä huomaa nopeasti, miten kaikkien tuntemat faktat muinaisesta Egyptistä eivät olekaan aivan yksiselitteisiä. Egyptin historian tieteellinen tutkimus on vuosisatoja ollut egyptologien yksinoikeus. Viime vuosikymmeninä egyptologian ulkopuolelta on noussut voimakas joukko eri alojen asiantuntijoita ja itsenäisiä tutkijoita. He kyseenalaistavat egyptologian kiveen kirjoitetut totuudet ja käyttävät sosiaalista mediaa julkaisualustanaan. Ja ei, en tarkoita Ancient Aliens -jengiä, jotka uskovat pyramidien rakentajien olleen muukalaisia ulkoavaruudesta.
Kyse on tutkijoista, jotka perustelevat näkemyksensä hyvin. He väittävät egyptogian olevan kuin mammuttifossiili: tieteenala, joka on kykenemätön uudistumaan ja näkemään 1800-luvulla vakiintuneiden näkemysten vanhentuneen. Kirjailija Graham Hancockin ja kuuluisan egyptologin Zahi Hawassin videoitu yhteenotto osoittaa, että tämä väite ei ole aivan tuulesta temmattu.
Egyptologian kaltainen ihmistiede ei tapahdu vakuumissa. Poliittiset virtaukset ja tiedostetut sekä tiedostamattomat käsitykset ohjaavat aina historiasta tehtäviä päätelmiä. Pidämme vaistomaisesti muinaisia egyptiläisiä vahvan hierarkkisessa yhteiskunnassa eläneinä taikauskoisina hölmöinä. Historian oppikirjoista tiedämme, että heitä ohjasivat lapselliset uskonnolliset päämäärät. Ja sen, että muinaisessa Egyptissä ei ollut uskonnosta itsenäistä tieteellistä ajattelua. Näistä lähtökohdista meillä on tapana selittää niin pyramidien rakentaminen kuin taiteelliseen ilmaisukin. Mutta voimmeko todella arvioida muinaisen Egyptin kulttuuria samoilla standardeilla kuin omaamme?
Olen huomannut, miten kivistä kiinnostuneita itsenäisiä tutkijoita ohjaa ennen muuta halu ymmärtää egyptiläisten ajattelua. Miksi he asettivat jopa 2,5 miljoonaa kiveä täsmälliseen geometriseen muotoon rakentaakseen Khufun pyramidin? Niin täsmälliseen, että se on tarkemmassa linjassa maapallon todelliseen pohjoiseen nähden kuin moderneimmat observatoriomme? Miksi vastaavia rakennelmia on pystytetty vuosituhansien ajan kaikkialle maailmaan – muun muassa Etelä-Amerikkaan ja Kiinaan?
John Anthony West on egyptologienkin arvostama itsenäinen tutkija. West tunnetaan mittavan työnsä lisäksi sarkastisesta huumoristaan. Hän aloittaa usein luentonsa vitsillä: Egypti on kuin seksi. Voit lukea kaiken siitä. Kuvien katsominen saattaa totisesti olla hyödyllistä. Mutta ennen kuin näet muinaiset Egyptin rakennelmat itse, et tiedä niistä mitään.
Vitsi naurattaa minua joka kerta. Totta tosiaan, omakohtaisen kokemuksen hankkiminen sai minutkin miettimään uudelleen vakiintuneita käsityksiäni. Tutustuessani tarkemmin yrityksiin selittää muinaista Egyptiä huomasin, että monet omaksumistani väitteistä on kumottu jo aikaa sitten jopa egyptologien toimesta.
Tässä viisi näkemystä, joista Egyptin historiasta kiistelevät tahot ovat erimielisiä. Itselleni Egyptin historian suuri kuva on vielä hahmottamatta. Tutustuttuani eri tahojen näkemykseen, koen näiden väitteiden olevan kaikista vaikeimpia sulattaa. Mitä mieltä sinä olet?
 

Pyramidin juuressa lokoilevat kamelit ovat tuttu näky jo 1700-luvun postikorteista.
 

1. ORJAT RAKENSIVAT PYRAMIDIT

Tämä näkemys on tuttu ala-asteen historiankirjasta. Hikoilevat orjat vaipoissaan vetävät kymmenien tonnien painoisia kivilohkareita paikoilleen armottomien työnjohtajien heiluttaessa ruoskaansa.
Myytti meni murskaksi, kun 1990-luvun alussa pyramidien kupeesta löytyi joukko työläisten hautoja. Haudat paljastivat heidän olleen varsin arvostettuja työläisiä, jotka haudattiin kunniapaikalle pyramidien viereen.
Myytin takana on kreikkalainen historioitsija Herodotus, joka mahdollisesti vieraili Egyptissä noin 450 ennen ajanlaskun alkua. Herodotus on ollut historiallisesti tärkein lähde muinaisen Egyptin suhteen. Sittemmin tämän myyttisen historioitsijan väitteiden paikkaansapitävyyttä on alettu epäillä.
Viimeisen sadan vuoden aikana lukuisat Hollywood-elokuvat ovat ruokkineet myyttiä pyramideja rakentavista orjista. Myös Egyptissä vuonna 1977 vieraillut Israelin pääministeri Menachem Begin väitti orjuutettujen juutalaisten rakentaneen pyramidit.
 

Khufun pyramidin rakennuspalikat painavat enimmillään kymmeniä tonneja.
 

2. SUURI PYRAMIDI RAKENNETTIIN 20 VUODESSA

Useimmat egyptologit uskovat, että Gizan suuri pyramidi, eli niin sanottu Khufun pyramidi, rakennettiin 20 vuodessa. Tämän väitteen on niin ikään alun perin lausunut Herodotus.
Khufun pyramidin rakentaminen 20 vuodessa kuulostaa hämmästyttävältä saavutukselta. Pyramidissa on noin 2,5 miljoonaa kalkkikiveä, joiden keskipaino on 2,5 tonnia. Suurimmat kivet painavat jopa 50 tonnia, mikä vastaa noin neljääkymmentä keskikokoista henkilöautoa. Nämä käsittämättömän kokoiset kivet louhittiin Assuanista, noin 900 kilometrin päästä. Sen jälkeen kivet asetettiin nojaamaan toisiinsa pyramidin sisällä olevan Kuninkaan kammion kattoon. Kammion kivet on aseteltu niin tarkasti, että vielä tänäkään päivänä kivien välistä ei saisi mahtumaan edes paperiarkkia.
Jos tähän teoriaan on uskominen, yksi monen tonnin painoinen kivi louhittiin, kuljetettiin ja asetettiin täsmällisellä tarkkuudella paikalleen joka kolmas minuutti. Egyptologitkaan eivät ole varmoja siitä, miten tämä käytännössä tehtiin. He uskovat, että egyptiläisillä oli käytössään vain köysiä ja yksinkertaisia, kuparisia työkaluja.
Khufun pyramidin suunnittelussa mitään ei ole jätetty sattuman varaan. Täsmällisen arkkitehtuurinsa vuoksi maailman suurin pyramidi on pysynyt pystyssä yli 4500 vuotta. Jotkut arkkitehdit ovat sitä mieltä, että Khufun pyramidin rakentaminen olisi vaikeaa  tai jopa mahdotonta edes nykyajan teknologialla.
 

Dahshurin kalteva pyramidi sijaitsee noin 40 kilometrin päässä Kairosta
 

3. PYRAMIDIT RAKENNETTIIN KÄYTTÄEN YKSINKERTAISIA TYÖKALUJA

Tämän väitteen tueksi egyptologeilla on tapana muistuttaa, että Egyptistä ei ole löytynyt rautatyökaluja tai muutakaan aikakaudelle epätyypillisiä rakennusvälineitä. Niinpä jokainen kiviblokki - myös pyramidien kammioiden monikymmentonniset rakennuspalikat – louhittiin ja viimeisteltiin käyttäen vain vasaraa ja kivistä tai kuparista talttaa.
Christopher Dunn on insinööri, jolla on pitkä tausta erilaisten teollisuuskoneiden suunnittelussa. Dunnin tutkimusten mukaan jopa sadan tonnin painoisen, täysin saumattomasti yhteen asetetun sarkofagin tekeminen vasaralla ja taltalla on mahdotonta. Kiven työstäminen olisi äärimmäisen vaikeaa ja kallista jopa nykyaikaisilla timanttiporilla.
Dunn ei voinut selvityksessään todeta muuta kuin, että kivien saumattomuus ja työn tarkkuus viittaa jonkinlaisen voimatyökalun käyttöön.
 

Dahsurin Punainen pyramidi kohoaa yli sadan metrin korkeuteen.
 

4. PYRAMIDIT RAKENNETTIIN HAUDOIKSI

Tämä on myös tuttu väite koulukirjoista. Ajatuksen taustalla on käsitys, jonka mukaan faaraot rakensivat pyramidit haudoikseen varmistaakseen paikkansa tuonelassa. Harva tietää, että Gizan pyramideista ei ole koskaan löytynyt yhtäkään muumiota. Khufun pyramidista löytynyt sarkofagi – kuten kaikki muutkin pyramidista löytyneet rakennelmat – oli löydettäessä tyhjä. Pyramidien sarkofagit eivät myöskään rakenteeltaan muistuta lainkaan tunnettuja, muumioita sisältäviä sarkofageja.
Miksi rakentaa 2,5 miljoonan jättimäisen kiven kokoinen hautakivi? Moni sanoo, että Faaraot halusivat vain mahtailla egollaan, mutta tässä teoriassa on suuri puute. Pyramidissa ei ole lainkaan kirjoituksia. Egyptiläisten jättämissä teksteissä kerrotan, miten he syntyivät, kuolivat, elivät, juhlivat, lauloivat, peseytyivät, harrastivat seksiä, rakastivat lemmikkejään, sotivat, matkustivat kauas ja hoitivat sairaitaan. Luulisi että mahtailun äärimmäisyyksiin vienyt faarao olisi muistanut kirjoituttaa pyramidiin edes nimensä?
 

Faarao Thutmosis kolmatta esittävä patsas on esillä Luxorin museossa.

5. SUUREN PYRAMIDIN RAKENSI FAARAO KHUFU 

Kuten todettu, ei ole aivan selvää, rakensiko Khufu - tunnetummalta nimeltään Kheops - suuren pyramidin 20 vuodessa kuten väitetään. Todellisuudessa jopa tieto siitä, että Khufu oli suuren pyramidin rakennuttaja, on hyvin heikolla pohjalla.
Ei liene yllätys, että myös tämän väitteen takana on alunperin Herodotus. Nykyään egyptologit perustavat väitteensä mieluummin pyramidin sisältä löytyvää kartussiin, joka paljastaa Khufun liittyneen pyramidin rakentamiseen.
Tämä kuuluisa merkintä löytyi pienestä kammiosta, joka sijaitsee kuuluisan Kuninkaan kammion katon yläpuolella. Kammioita on yhteensä viisi ja niistä alin löydettiin jo vuonna 1765. Neljä ylempää kammiota löysi kenraalimajuri Richard Howard Vyse, joka vuonna 1837 räjäytti tiensä pyramidien sisään dynamiittia käyttäen.
Vierailtuani Gizan pyramidien kammioissa hämmästyin ensimmäisenä niiden seinien tyhjyyttä. Seinillä ei ollut yhtään taideteosta, kirjoitusta tai kuvaa. Kuin olisin ryöminyt koneen sisälle! Täsmälleen 180 vuotta sitten kenraalimajuri Vyse oli samaisessa kammiossa hurjan paineen alla. Vyse ei ollut löytänyt kammioista mitään mainittavaa ja brittiläiset rahoittajat alkoivat hermostua. Painetta lisäsi entisestään hänen suurimman kilpailijansa Giovanni Belzonin jatkuvat, huikeat löydöt Gizan laaksossa.
Yhtäkkiä Vyse ilmoitti valtavasta läpimurrosta. Pienestä kammiosta - jonne päästäkseen täytyy murtaa seinä ja ryömiä sisään - löytyi pyramidin oletetun rakentajan Khufun kartussi. ”Olemme vihdoin saaneet varmuuden pyramidin rakentajasta!”, Vyse ilmoitti.
Vysen löytöjä on sittemmin pohdittu kriittisesti. Itsenäisten tutkijoiden huomio kiinnittyi ensimmäisenä siihen tosiasiaan, että Khufu-kirjoitus on löytynyt vain Vysen löytämästä kammiosta. Miksi vuonna 1765 löydetyssä kammiossa ei ole kirjoituksia? Miten voi olla, että näin sensaatiomainen löytö tapahtui juuri Vysen epätoivoisimpana hetkenä? Miksi kirjoitusten maali on samaa punamultamaalia, jota saattoi tuohon aikaan ostaa jokaiselta Egyptin torilta? Miksi kartussi vaikuttaa sisältävän saman kirjoitusvirheen kuin Vysen käyttämä opaskirja?
Kenties tärkein kysymys liittyy kartussin tyyliin. Semi-hieraattinen tyyli otettiin käyttöön vasta 1000 vuotta Khufun kuoleman jälkeen. Miten on mahdollista, että kartussi kirjoitettiin tällä tyylillä? Voisiko olla, että Vyse vain halusi tempullaan todistaa Herodotuksen väitteen oikeaksi ja pelastaa oman nahkansa? 
Khufun nimi vilahtaa silloin tällöin myyttisissä teksteissä. Ainut kolmiulotteinen kuvaus faarao Khufusta on noin 7,5 senttimetrin korkuinen patsas, joka löytyi vuonna 1902 romahtaneesta temppelistä Abydoksesta, Etelä-Egyptistä.

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport on journalistinen alusta, jossa lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.