Nyt se on nähty – lakko, joka kelpasi mediallekin
Niko Peltokangas
4/26/2018
Uusmaalaisten päiväkotien henkilökuntaa marssi keskiviikkona ulos työpaikoiltaan vastalauseena hallituksen esittämällä varhaiskasvatuslain uudistukselle. Eduskuntatalon edessä puhuivat ammattijärjestöjen puheenjohtajat ja päiväkotien varhaiskasvattajat, väki huusi ja heilutti paperisia räikkiään.
”Jos haluatte laatua, lain täytyy kaatua!” rallattivat mielenosoittajat, jotka eivät hyväksy korkeakoulutetun henkilökunnan osuuden korottamista eivätkä yliopistosta valmistuneiden lastentarhanopettajien nostamista ammattikorkeakoulutettujen sosionomien yläpuolelle.
Meininki muistutti pääpiirteissään helmikuun alussa Senaatintorilla pidettyä aktiivimallin vastaista mielenosoitusta. Molemmissa oli kyse poliittisesta mielenilmauksesta eikä niinkään palkkavaatimuksista tai paremmista työehdoista. Mielenosoitukset pyrkivät vaikuttamaan hallitukseen ja eduskuntaan työnantajien sijaan.
Yksi merkittävä ero mielenosoituksissa kuitenkin oli. Media suhtautui niihin hyvin eri tavoilla.
Siinä missä Ääni työttömälle -mielenosoituksen alla maalailtiin kaaosta ja syytettiin sitä vasemmistopuolueiden vaalitempuksi, varhaiskasvattajien ulosmarssista uutisoitiin hyvin neutraaliin sävyyn. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kokosi ”yhteen keskeiset faktat, jotka auttavat ymmärtämään, mistä ulosmarssissa on kyse”. Aktiivimallin vastustajien argumentit peittyivät mediassa puolestaan kaaokseen ja kansanedustajille buuamiseen.
AY-LIIKE EI NÄYTÄ PÄIVÄKOTITÄDILTÄ
Median reaktioista syntyy kaksi johtopäätöstä: Ammattiyhdistysliikkeen odotetaan olevan itsekäs. Lisäksi sukupuoli näkyy tässäkin asiassa.
Lastenhoitajat ja lastentarhanopettajat vaativat oikeutta itselleen. Hoitajat pelkäävät työpaikkojensa puolesta ja amk:n käyneet opettajat haluavat saman arvostuksen kuin yliopistokollegat. Tämä on median silmissä uskottavaa ja siksi hyväksyttävää.
Solidaarisuus nähtiin kierona vaalitemppuna.
Helmikuun mielenosoituksessa SAK ja ammattiliitot eivät ajaneet palkankorotuksia ja muita tuttuja tavoitteita vaan työttömien etuja. Kun työttömien unohtamisesta usein kritisoitu ammattiyhdistysliike osoitti solidaarisuutta työtä vailla oleville, se nähtiin kierona vaalitemppuna.
Toki ay-liike saa kuraa niskaansa myös ”pysäyttäessään viennin” mutta niissä tilanteissa työnantajapuolikin on aktiivisesti syöttämässä herkullisia otsikoita medialle. Myös päiväkotien ulosmarssia oli löydetty kritisoimaan yksi yrittäjä, joka erottui yksinäisyydellään muiden hyväksyvästä hymistelystä.
Tilanne vaikuttaa myös sukupuolittuneelta. Lakkoileva ja kieroileva ay-liike näyttää teollisuudessa työskentelevältä mieheltä eikä naisvaltaisen varhaiskasvatuksen mielenosoitus sovi tähän mielikuvaan. Yhtäältä se johtaa asiallisempaan uutisointiin, toisaalta naisvaltaisten alojen työtaistelujen ja mielenilmausten ei ehkä odotetakaan vaikuttavan lopulta kovin paljon.
Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtajan Millariikka Rytkösen sanoin varhaiskasvatuslakiesitys on suututtanut ”Suomen kilteimmät ammattiryhmät”. Heistä ei tarvitse lukijoita varoitella.
Kamppailu varhaiskasvatuslaista menee helposti sekaisin toisen ajankohtaisen päiväkotikysymyksen kanssa. Mielenosoituksessa kuultiin kyllä hajanaista huutelua parempien palkkojen perään, mutta lastentarhanopettajien palkankorotuksista on järjestetty viime viikkoina omia Ei leikkirahaa -mielenosoituksiaan. Uutiset pääkaupunkiseudun kuntien palkkakartellista ja korkeakoulutettujen opettajien pienistä palkoista ovat varmasti vaikuttaneet myös median tapaan käsitellä keskiviikon mielenosoitusta.
Kirjoittaja on SAK:n edustajiston jäsen ja pienimmän jäsenjärjestön puheenjohtaja. Linkki sidonnaisuuksiin on toimittajasivulla.
Niko Peltokangas
4/26/2018