Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Nyt se on nähty – lakko, joka kelpasi mediallekin

Päiväkotien ulosmarssi sai mediassa paljon paremman vastaanoton kuin aktiivimallin vastustaminen Senaatintorilla. Toimittaja Niko Peltokangas pohtii syitä.

Uusmaalaisten päiväkotien henkilökuntaa marssi keskiviikkona ulos työpaikoiltaan vastalauseena hallituksen esittämällä varhaiskasvatuslain uudistukselle. Eduskuntatalon edessä puhuivat ammattijärjestöjen puheenjohtajat ja päiväkotien varhaiskasvattajat, väki huusi ja heilutti paperisia räikkiään.
”Jos haluatte laatua, lain täytyy kaatua!” rallattivat mielenosoittajat, jotka eivät hyväksy korkeakoulutetun henkilökunnan osuuden korottamista eivätkä yliopistosta valmistuneiden lastentarhanopettajien nostamista ammattikorkeakoulutettujen sosionomien yläpuolelle.
Meininki muistutti pääpiirteissään helmikuun alussa Senaatintorilla pidettyä aktiivimallin vastaista mielenosoitusta. Molemmissa oli kyse poliittisesta mielenilmauksesta eikä niinkään palkkavaatimuksista tai paremmista työehdoista. Mielenosoitukset pyrkivät vaikuttamaan hallitukseen ja eduskuntaan työnantajien sijaan.
Yksi merkittävä ero mielenosoituksissa kuitenkin oli. Media suhtautui niihin hyvin eri tavoilla.
Siinä missä Ääni työttömälle -mielenosoituksen alla maalailtiin kaaosta ja syytettiin sitä vasemmistopuolueiden vaalitempuksi, varhaiskasvattajien ulosmarssista uutisoitiin hyvin neutraaliin sävyyn. Esimerkiksi Helsingin Sanomat kokosi ”yhteen keskeiset faktat, jotka auttavat ymmärtämään, mistä ulosmarssissa on kyse”. Aktiivimallin vastustajien argumentit peittyivät mediassa puolestaan kaaokseen ja kansanedustajille buuamiseen.

AY-LIIKE EI NÄYTÄ PÄIVÄKOTITÄDILTÄ

Median reaktioista syntyy kaksi johtopäätöstä: Ammattiyhdistysliikkeen odotetaan olevan itsekäs. Lisäksi sukupuoli näkyy tässäkin asiassa.
Lastenhoitajat ja lastentarhanopettajat vaativat oikeutta itselleen. Hoitajat pelkäävät työpaikkojensa puolesta ja amk:n käyneet opettajat haluavat saman arvostuksen kuin yliopistokollegat. Tämä on median silmissä uskottavaa ja siksi hyväksyttävää.
Solidaarisuus nähtiin kierona vaalitemppuna.
Helmikuun mielenosoituksessa SAK ja ammattiliitot eivät ajaneet palkankorotuksia ja muita tuttuja tavoitteita vaan työttömien etuja. Kun työttömien unohtamisesta usein kritisoitu ammattiyhdistysliike osoitti solidaarisuutta työtä vailla oleville, se nähtiin kierona vaalitemppuna.
Toki ay-liike saa kuraa niskaansa myös ”pysäyttäessään viennin” mutta niissä tilanteissa työnantajapuolikin on aktiivisesti syöttämässä herkullisia otsikoita medialle. Myös päiväkotien ulosmarssia oli löydetty kritisoimaan yksi yrittäjä, joka erottui yksinäisyydellään muiden hyväksyvästä hymistelystä.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.