Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Moniääninen journalismi on tärkeää, mutta kannattaako siitä maksaa?

Mitä jos lehden tekeminen tai rahoittaminen ei olisi aatteellisen yhteisön kiva lisäpalvelu vaan osa toimivaa infraa, kysyy omaa lehmäänsä ojasta naaraava toimittaja Niko Peltokangas.

Uutiset järjestöjen kustantaman journalismin hiipumisesta vetävät joka kerta surulliseksi. Journalismi sinänsä ei hiivu, mutta erilaisissa yhteisöissä päätetään aina välillä, ettei sen rahoilla tehdä journalismia.
Vantaan seurakunnat irtaantuivat Kirkko ja kaupunki -lehden maksamisesta. Useampi ylioppilaskunta, äskettäin Tampereella ja Itä-Suomessa, on lakkauttanut ylioppilaslehtensä. Vaalien häviäjät leikkaavat puoluelehdiltä eivätkä voittajatkaan ole lisäämässä omiensa rahoitusta.
Kysyttäessä moni näistäkin leikkaajista sanoisi pitävänsä moniäänistä journalismia tärkeänä.
Näen järjestöjen rahoittamien lehtien ahdingossa myös häivähdyksen journalismin ahdinkoa. Siis sitä, että sen tarpeellisuus täytyy pystyä jatkuvasti perustelemaan.
Vallan vahtiminen ja yhteiskunnan läpivalaisu ovat hyviä perusteluja vain, jos media luottaa niihin itse eikä yritä houkutella yleisöä kovan asian äärelle yhä viihteellisemmillä ja pinnallisemmilla tavoilla. Journalistin eettiset ohjeet eivät riitä vakuudeksi niin kauan kuin ne mahdollistavat rasismin ja transvihan levittämisen, kunhan juttu on muodollisesti pätevä.
Samat kipuilut olen kohdannut myös omalla urallani. Aikanaan ammattikorkeakouluni opiskelijakunnassa tehtiin journalistista lehteä, jonka tehtävänä ei ollut järjestön promoaminen. Päätoimitin sitä vähän aikaa itsekin. Ehkä onnistuimme liian hyvin tai huonosti, sillä lehti muutettiin sittemmin tiedotuslehdeksi, ja viime vuonna koko julkaisu pantiin hyllylle.
***
Kun journalististen lehtien kustantamisesta tai tukemisesta keskustellaan, kuulee usein, ettei lehti ole järjestön ydintehtävä. Samat rahat halutaan käyttää viestintään tai johonkin muuhun, joka tukee koettua ydintehtävää – edunvalvonta, lobbaaminen, jäsenpalvelu, vaalityö – paremmin.
Liun mukaan journalismi pitäisi nähdä infrastruktuurin osana.
Entä jos journalismin ajateltaisiin kuitenkin olevan samanlainen edellytys hyvälle toiminnalle kuin viestintä tai vaikka jäsenrekisterin ylläpitäminen? Tekniikasta kirjoittava entinen start-up-yrittäjä Wendy Liu hahmottelee tällaista ajattelua kevään Tribune-lehdessä koko yhteiskunnan tasolla. Hänen mukaansa journalismi pitäisi nähdä infrastruktuurin osana, joka hyödyttää yhteiskuntaa tuottamalla tietoa ja valvomalla valtaapitäviä.
Liun mielestä mainostajia ja toimituksia erottavaan palomuuriin ei voi enää luottaa, koska mainostavien yritysten valta on kasvanut suhteettoman suureksi. Printtijournalismin aikakaudella mainostuotot saattoivat olla paras vaihtoehto, hän kirjoittaa, mutta internetin laskettua dramaattisesti jakelukustannuksia ja vallattua mainosmarkkinat katseet pitäisi kääntää muihin vaihtoehtoihin.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.