Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Lakko vei opiskelijoilta opetuksen – ja palkittiin vuoden tieteentekona

Mitä kovempaa lakko iskee, sitä tärkeämmän asian puolesta työntekijät lakkoilevat, kommentoi toimittaja Niko Peltokangas.

Poliittisten lakkojen syksyssä nähtiin toisenlainen lakkouutinen, kun Tieteentekijöiden liitto palkitsi Helsingin yliopiston henkilöstön helmikuisen lakon Vuoden tieteentekona. Liitto kehuu työtaistelua henkilöstön yhteiseksi voimanponnistukseksi ja yhteisöllisyyden osoitukseksi.
Työtaisteluihin liittyy myös Vuoden tieteentekijän valinta, joka kohdistui Tampereen yliopiston lakkopäällikköön, historiantutkija Jussi Jaloseen. Perusteluissa kiitellään Jalosen aktiivista tiedottamista, jossa sanotaan kuvastuneen historiantutkijan perusteellisuus ja asioiden tarkka taustoitus.
Samaan aikaan, kun palkintoja julkistetaan Yliopistolaisten ay-voimaa -seminaarissa, odotellaan Teollisuusliiton lakkouutisia. Parinsadantuhannen jäsenen ammattiliitto suunnittelee lehtitietojen mukaan useamman päivän lakkoa, jolla se vastustaa hallituksen esittämää irtisanomislakia.
Maanantaille ja tiistaille on jo tiedossa julkisten alojen työntekijöitä edustavan JHL:n kaksipäiväinen lakko. Se on se, joka vie ruoat koululaisilta ja palvelutalojen vanhuksilta. Hieman Teollisuusliittoa pienempi JHL ei lakkoile koko jäsenistön voimin vaan töistä ovat poissa siivous-, kiinteistöhuolto- ja ruokapalvelualojen sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuripalvelujen henkilökunta.
Irtisanomislain vastustaminen on koulujen keittäjille niin tärkeää, että he jättävät jopa koululaiset ruokkimatta.
Julkiseen ruokahuoltoon vaikuttava lakko on herättänyt mediankin eri tavalla kuin teollisuuslaitoksia pysäyttäneet työtaistelut aiemmin syksyllä. Vanhan sanonnan mukaan sellaisella lakolla ei ole mitään vaikutusta, joka ei missään tunnu. Tämän on ymmärtänyt myös se kansanosa, joka ajaa poliittisten lakkojen rajoittamista ja lakkoilun siirtämistä työajalta vapaalle.
Lakon merkitystä voi ajatella myös työntekijän kannalta. Irtisanomislain vastustaminen on koulujen keittäjille niin tärkeää, että he jättävät jopa koululaiset ruokkimatta kertoakseen, kuinka tärkeästä asiasta on kysymys. Kun koululaiset ovat pari päivää eväiden ja keittäjät lakkoavustusten varassa, se on pientä verrattuna siihen eriarvoisuuteen ja epävarmuuteen, jota pienyritysten työntekijöiden irtisanomissuojan huonontaminen aiheuttaa.
Yliopistolaisten palkittu lakko vei opiskelijoilta yhden päivän opetuksen ja johti lopulta valtakunnansovittelijan avustuksella solmittuun työehtosopimukseen. Tänä syksynä ei lakkoilla sopimuksista vaan siitä, että hallitus huonontaa lain sanelemia ehtoja edes neuvottelematta niistä työntekijöiden kanssa. Palkinnoksi ammattiyhdistysliike odottaa irtisanomislain poisvetämistä ja pääsyä takaisin neuvottelupöytiin.
Kirjoittaja on SAK:hon kuuluvan Yleisen Lehtimiesliiton puheenjohtaja, jonka lapset ovat JHL:n lakon aikaan syyslomalla koulusta.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.