Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Kahdeksan paahtavaa tuntia Porissa, osa 2 – kepu ja kristilliset

Toimittaja Niko Peltokangas istui SuomiAreenassa kahdeksan puoluetuntia, jotka eduskuntapuolueet siis saavat käyttää ihan mihin haluavat. Tiistaina 17.7. Porin Raatihuoneen puistossa propagoivat keskusta ja kristillisdemokraatit.

KESKUSTALLA ON POKKAA

Keskustan puoluetunti on jo alkanut, kun kiiruhdan paikalle. Pääministeripuolue on tuonut Purje-lavalle tuttuun tyyliin kourallisen ministereitä tentattavaksi. Yleisömäärän perusteella tämä on oikea tapa toimia.
Kesäpartaisen Juha Sipilän ja muun valtioneuvoston lisäksi keskustalla on vahvuus, jonka käyttämättä jättäminen olisi tyhmää. Ministeritenttiä juontaa nimittäin puolueen viestintäpäällikkö Laura Ruohola. Hänen äänensä tekee tapahtumasta lähes yhtä jännittävän kuin urheilutapahtumat, joista Ruohola aikoinaan toimittajana raportoi.
Kunnon tupailtatyyliin yleisö pääsee esittämään kysymyksiä. Paikalle sattuneen tutun nuorison kanssa keksimme kuitenkin parempia. Kysymättä jää, mites tuo Meri-Lapin sote, miksi lohi ei nouse, miksi nuorisolla ei ole perunannostolomaa, miksi mitään ei saa enää sanoa ja onko #MeToo mennyt liian pitkälle.
Tunnin puolivälin paikkeilla yleisön joukkoon istahtaa tonttulakkinen kaveri nukkuvat.fi-sivustoa mainostavan lipun kanssa. Varjosta nauttinut korvanappihenkilö siirtyy aurinkoiseen katsomoon tonttulakin lähelle. Järjestyksenvalvojat käyvät määräämässä tonttulakin lippuineen katsomon ulkopuolelle. Korvanappihenkilö palaa varjoihin. Tonttulakista kerrotaan myöhemmin uutisissa.
Yleisöstä kysytään naisten ja tyttöjen asemasta Suomen ulkopolitiikan painotuksissa, ja Sipilän vastaus kuulostaa siltä kuin ulkoministeri Soinia ja tämän abortinvastaisia mielenosoituksiaan ei olisi olemassakaan. Kehitysyhteistyöhön tehtyjen kipeiden leikkausten jälkeen vahvana tavoitteena on taas sen osuuden nostaminen 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta. ”Kunhan meillä on luksusta, annetaan vähän perusoikeuksia muillekin”, toteaa kanssakatsoja.
Hallituksen pääpuolueen juttuja tulee kuunneltua jopa kriittisemmin kuin muita. Ensimmäisen ja viimeisen kerran puoluetuntien aikana totean kuitenkin, että pitäisiköhän liittyä tähän joukkueeseen, kun ministerikööri ottaa taloussuhdanteiden suotuisat vaihtelut omiin nimiinsä. Politiikassa arvostan nimittäin ennen kaikkea pokkaa. Sitä keskustalla on.

KRISTILLISDEMOKRAATIT JA KOHUJUONTAJA

Opposition ainoan hallituspuolueen kristillisdemokraattien puoluetunnilla aurinko porottaa kuin helvetissä, mutta onneksi suurin osa yleisöstä on varustautunut Aito avioliitto -liikkeen lipuilla, joita voi viritellä päänsä suojaksi. Vaikka tämä on ehkä vaikea uskoa, lipuista lähtee heiluttaessa raikas tuulahdus.
Kristillisten puoluetuntia vetää Aki Ruotsala. Kyllä, se sama, joka sai pikapotkut Pori Jazzien toimitusjohtajan tehtävistä, kun hänen homovastaiset kannanottonsa alkoivat häiritä festivaalin julkikuvaa. Kohujuontaja on puoluevaltuuston puheenjohtaja. Leyhyttelen itseäni sateenkaariviuhkalla, mutta koska KD ei ole oikea hallituspuolue, paikalla ei ole korvanappihenkilöitä mielenosoituksesta kiinnostumassa.
Ruotsala haastattelee puolueen kansanedustajia sekä puoluesihteeri Asmo Maanselkää, jonka Kannustava perusturva -kirjaa ovat kuulemma kehuneet ”maan uskottavin sosiaalipolitiikan professori” (Heikki Hiilamo) sekä ammattiyhdistysliike (Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder). Maanselän mukaan perustulo ei ole hyvä idea, koska esimerkiksi maahanmuuttajat tarvitsevat kannustimia opiskellakseen suomea. Hallituksen perustuloskokeilun tulosten uskottavuutta heikentää puolestaan se, että koehenkilöistä on tullut kansainvälisiä julkkiksia, joita on haastateltu peräti Guardianiin.
Puolueen varapuheenjohtaja Tiina Tuomelaa haastatellaan kansalaisaloitteesta, jonka hän on perustanut vanhusvaltuutetun viran perustamiseksi. Kansanedustaja Sari Tanukselle taputetaan, koska hän on syntynyt Porissa. Lisää aplodeja satelee, kun selviää, että Tanuksen lapset pelaavat jääkiekkoa ja yksi on jopa 18-vuotiaiden maailmanmestari.
Kiinnostavin haastattelu on kuitenkin heti alussa. Puheenjohtaja Sari Essayah perustelee, miksi kannatti vaaleissa istuvaa presidenttiä. Niinistöön nyt vain ollaan niin tyytyväisiä. Ruotsala alleviivaa, kuinka Essayah näkyi myös televisiossa Niinistön rinnalla vaalivalvojaisissa. Tuli samalla sitä näkyvyyttäkin, mikä oman ehdokkaan puuttuessa menetettiin.
Neliosaisen sarjan seuraavassa osassa arvioidaan RKP:n ja kokoomuksen suoritukset. Toimittaja on itse Vasemmistoliiton jäsen. Linkki sidonnaisuuksiin on profiilisivulla.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.