Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Eniten ärsyttävät numerologia ja vaalikoneet

Vaalinumerollaan itsekin aikanaan hassutellut toimittaja Niko Peltokangas avautuu vaalinumerologian päättömyydestä ja vaalikoneiden rajallisuudesta.

Nykyaikaisen mediakommentoinnin parhaiden perinteiden mukaisesti kerron nyt, mikä minua ärsyttää. Aiheena on eduskuntavaalien viestinnän rasittavimmat piirteet.
***
Vaalinumerologia. Numerologia on okkulttista näennäistiedettä eli huuhaata, ja sitä se on myös vaaleissa.
Yksi vaalien nyppivimpiä vaiheita on se, kun ehdokasnumerot saadaan arvottua ja ehdokkaat rientävät internetiin keksimään muistisääntöjä, riimittelemään ontuvia iskulauseita ja muuten vain julistamaan uutta onnennumeroaan.
Okei, varmasti on joku, joka on joskus äänestänyt väärin, koska ei muistanut ehdokkaansa numeroa tai sekoitti sen vaalimainoksessa olleeseen ikään. Hauskan vitsin saa myös kertoa, vaikka se liittyisikin ehdokasnumeroon. Iloittelinpa itsekin viime kunnallisvaalipäivänä omalla pikkutuhmalla numerollani – mutta vasta vaalipäivänä, jolloin vaalityö oli jo tehty.
Mutta mihin sitä numeroa oikein tarvii? Äänestyskopista löytyy jokaisen ehdokkaan nimi ja numero. Ehdokasnumero tuntuu olevan tärkeä varsinkin sellaiselle äänestäjäpolvelle, joka on ehtinyt tutustua äänestämisen käytäntöön jopa kymmenissä vaaleissa.
Presidentinvaaleissa naureskeltiin Pekka Haavistolle (vihr), jonka vaalijulisteissa ei ollut numeroa lainkaan. Minusta se oli hyvä veto, koska huomio kiinnittyi paremmin siihen, mitä julisteesta löytyi. Numerottomuus tuskin oli syynä siihen, että Haavisto jäi toiseksi 371 254 äänellä.
Numerologia kelpaa vitsiksi siinä, missä muukin harmiton huuhaa, mutta saisiko sen yhdistettyä jotenkin vaalien teemoihin ja varsinaiseen politiikkaan? 69 tapaa torjua ilmastonmuutosta olisi varmasti parempaa vaaliviestintää kuin seksiasentohassuttelu, johon itse lankesin.
Täytyy myöntää, että inhoni vaalinumerologiaa ja ylipäänsä ehdokasnumeroiden korostamista kohtaan juontuu osittain vaaligraafikkona toimimisesta. Kun työn alla on parhaimmillaan useamman ehdokkaan materiaalit, numeropäivästä tulee helposti hyvin työläs ja stressaava. Saattaapa käydä niinkin, että stressistä selvittyään saa tekstiviestin, jossa kysellään, miksi kymmeniintuhansiin koteihin jaetussa vaalilehdessä on aivan väärä numero joka sivulla. Hänetkin muuten valittiin numerosekoilusta huolimatta.
***
Vaalikoneet. Ehdokkaat tuskailevat vaalikoneiden suuren määrän kanssa, äänestäjät väittävät saavansa niistä aivan vääriä tuloksia. Minua risoo erityisesti kysymysten puutteellisuus ja monitulkintaisuus.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.