Rapport

Voiko vasemmalla olla onnellinen — miksi ahdistusepidemia on iskenyt pahimmin poliittisesti vasemmalla oleviin nuoriin

Kun ahdistusepidemia alkoi, se iski ensin ja syvemmin poliittisesti liberaaleihin tyttöihin. Jonathan Haidtin mukaan kaikkina aikoina on ollut yhteiskunnallisia muutoksia, mutta nykyinen ahdistusepidemia alkoi vasta lasten saatua älypuhelimet.

Avatar

Jani Kaaro

4/23/2024

Voiko vasemmalla olla onnellinen — miksi ahdistusepidemia on iskenyt pahimmin poliittisesti vasemmalla oleviin nuoriin

Lukijoiden tuella

Kuuntele juttu tästä.

0:00

0:00

Jonathan Haidtin teosta The Anxious Generation on käsitelty viime aikoina ilahduttavan paljon valtamediassa. Kuten lukijani tietävät, esittelin kirjan teemoja jo ennen sen ilmestymistä jutussa Vahingoittaako sosiaalinen media nuoria, johon sain Haidtilta luvan julkaista kirjan tilastografiikoita.
Kirjan toista teemaa, eli miten vapaan leikin ja vapaan ajan kutistuminen on vaikuttanut nuorten ahdistusepidemiaan, olen käsitellyt useassakin jutussa, esimerkiksi Kun viisivuotias paistia laittoi. Haidtin kirja on herättänyt paljon keskustelua ja kannanottoja puolesta sekä vastaan, ja keskustelu epäilemättä jatkuu vielä pitkään.
Tässä jutussa nostan Haidtin aineistosta näkökulman, jota ei meillä ole juurikaan käsitelty, eli kysymyksen ahdistusepidemian poliittisista rajalinjoista. Haidt kollegoineen todistaa mielestäni varsin vakuuttavasti, että kun ahdistusepidemia alkoi, se iski ensin ja syvemmin poliittisesti liberaaleihin tyttöihin. Vaikka konservatiiviset tytöt tulivat perässä, he ovat olleet johdonmukaisesti vähemmän ahdistuneita.
Miksi?
Voisiko se liittyä vasemmiston ja oikeiston eroihin yleisemmin?

Ahdistunut nuoriso

Haidt kertoo havahtuneensa ilmiöön nähtyään Pew Research Centerin vuonna 2020 julkaiseman aineiston, jossa mitattiin amerikkalaisten mielenterveystrendejä. Kyselyaineisto sisälsi kysymyksen: ”Onko lääkäri tai muu terveydenhuollon henkilö koskaan kertonut sinulle, että sinulla on mielenterveyden ongelma?” Koska vastaajat olivat ilmoittaneet poliittisen kantansa, tulokset voitiin analysoida liberaali–konservatiiviakselilla. Ne osoittivat, että liberaalit vastasivat tähän kysymykseen ”kyllä” huomattavasti useammin kuin konservatiivit.
Haidt otti yhteyttä tutkijoihin ja pyysi heitä analysoimaan aineiston erikseen sukupuolen ja iän mukaan. Nämä tulokset osoittivat, että edellämainittuun kysymykseen vastasivat ”kyllä” todennäköisimmin naiset, nuoret ja liberaalit. Jos siis olit nuori, liberaali ja nainen, voitit koko potin.

Ahditusepidemia iski ensin ja syvemmin poliittisesti liberaaleihin tyttöihin. Vaikka konservatiiviset tytöt tulivat perässä, he ovat olleet johdonmukaisesti vähemmän ahdistuneita. Miksi?


Jutun asiasanat:

konservatiivit
liberaalit
onnellisuus

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron journalistista työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron journalistista työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit (0)

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.