Oikeudessa tavataan!
Elina Venesmäki
10/25/2017
Ilmastoaktivisteilla on uusi nyt keino yrittää hillitä ilmastonmuutosta. Ne haastavat saastuttajat oikeuteen. Yksi voitto on jo nähty, Hollannissa, Jossa Urgenda-niminen järjestö sai vuonna 2015 oikeuden määräämään, että Hollannin pitää leikata kasvihuonekaasupäästöjään ainakin 25 prosentilla vuoteen 2020 mennessä vuoden 1990 tasosta. Muutama muukin vastaavanlainen juttu on vireillä.
Norjassa oikeudenkäynti hallitusta vastaan alkaa 14.11. Greenpeace ja toinen ympäristöjärjestö Natur og Ungdom ovat haastaneet Norjan valtion oikeuteen, koska valtio on myöntänyt uusia öljynporauslupia Pohjois-Norjassa useille öljy-yhtiöille. Nämä luvat Norja on myöntänyt sen jälkeen, kun maa allekirjoitti Pariisin ilmastosopimuksen.
Norja oli ensimmäisiä Pariisin sopimuksen allekirjoittajia, ja järjestöjen mukaan öljynporauksen laajentaminen estäisi ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamisen.
NORJA USKOO PÄÄSEVÄNSÄ ILMASTOTAVOITTEISIIN
Norjassa valtion puolesta oikeutta käy öljy- ja energiaministeriö. Nyt ennen oikeudenkäyntiä ministeriö on vaitonainen. Viestinnästä sanotaan, että Norjan öljypolitiikasta on laaja konsensus.
”Olemme valmistelleet Norjan osallisuutta Pariisin sopimuksesta sillä ajatuksella, että saavutamme ilmastotavoitteet, vaikka pidämme kiinni myös vahvasta ja kilpailukykyisestä öljyteollisuudestamme.”
Tämän enempää ministeriö ei tahdo kommentoida.
Samankaltaisia oikeusjuttuja on maailmalla nähty monia muitakin.
Ilmastoaiheisia kansalaiset vs. hallinto -kanteita on vireillä myös Belgiassa, Yhdysvalloissa ja Filippiineillä.
”LUONNONVAROJEN SÄILYTTÄVÄ TULEVILLE SUKUPOLVILLE”
Joulukuussa 2015 solmitulla Pariisin ilmastosopimuksella tavoitellaan lämpötilan nousun pysäyttämistä 2 tai jopa 1,5 asteeseen.
Norjan Greenpeacen maajohtaja Truls Gulowsen sanoo, ettei tiedä lainkaan, miten oikeudessa käy.
”Meidän pitäisi voittaa. Tiede on vahvasti puolellamme. Tämä on kuitenkin ensimmäinen kerta, kun tätä testataan ja siksi emme osaa yhtään arvioida, miten käy.”
Greenpeace ja toinen haastaja Natur og Ungdom vetoavat perustuslain pykälään 112, joka sanoo, että ”jokaisella ihmisellä on oikeus terveyttä edistävään ympäristöön ja luontoon, jonka tuottavuutta ja monimuotoisuutta ylläpidetään. Luonnonvaroja tulee hallita tavalla, joka perustuu laajaan ja pitkäjänteiseen harkintaan, ja siten varmistaa tämän saman oikeuden säilymisen myös seuraaville sukupolville. Valtiovallan vastuulla on toimia niin, että nämä periaatteet toteutuvat.”
Gulowsen kertoo, että ainakin oikeusjuttu on lisännyt keskustelua öljyteollisuuden oikeutuksesta Norjassa. Syyskuun parlamenttivaaleissa valta säilyi tähänkin asti valtaa pitäneillä. Mikään ei siis muuttunut, vaikka öljynporaus oli yksi suurista kysymyksistä vaaleissa.Öljynporauksen rajoittaminen on hyvin kahtia jakautunut kysymys Norjassa. Öljy on tuonut paljon rahaa Norjalle, ja nyt kun öljyn maailmanmarkkinahinta on alhaalla, moni öljyn parissa työskennellyt on menettänyt työnsä.
Tuoreen kyselyn mukaan noin 44 prosenttia norjalaisista haluaisi jättää osan öljystä maan alle ilmastonmuutoksen takia, 42 prosenttia ei.
Elina Venesmäki
10/25/2017