Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Norjan öljyn tulevaisuus

Ensi maanantaina Norjassa pidetään parlamenttivaalit. Vaalien suuri kysymys on ollut, kannattaako Norjan jatkaa öljynporausta – vai ehkä keksiä tilalle muuta. Yhä useampi haluaa jättää öljyn maan alle.

Jo vuosia öljyteollisuus on haaveillut Norjan Lofoottien saarten öljystä, jota pitäisi olla paljon. Nyt yhä useampi norjalainen kuitenkin kysyy, pitäisikö öljynporaus unohtaa ilmastonmuutoksen takia 
Jääkö Lofoottien öljynporaus haaveeksi? 
Lofoottien saariryhmä on vieläpä hieno luontoihme.
Aihe on ollut keskeisesti esillä nyt vaalien alla. Norjan parlamenttivaalit eli suurkäräjävaalit pidetään ensi maanantaina 11. syyskuuta.
Kaksi suurinta puoluetta – oikeistolainen konservatiivipuolue ja tällä hetkellä oppositiossa oleva työväenpuolue – ovat pitkään ajaneet politiikkaa, joka on avannut yhä uusia alueita öljyn etsinnöille. Tähän mennessä Lofootit on kuitenkin saanut olla rauhassa. Koeporauksisia alueella on tehty jo pitkään.
Tuoreissa kyselyissä suurimmat puolueet ovat melko tasoissa, konservatiivit hieman johdossa.
Jos kumpikaan ei saa ehdotonta enemmistöä, se antaa vaa’ankieliaseman vihreälle puolueelle. Vihreät taas ovat luvanneet lopettaa uusien öljyesiintymien etsinnät heti ja koko öljyn tuotannon 15 vuodessa. Vihreiden mahdollisuudet tällaiseen ovat hyvin pienet, mutta puolue nostaa kannatustaan.
 
Öljylöydöt 1950-luvun lopulla nostivat Norjan seuraavalla vuosikymmenellä rikkaaksi valtioksi. Nyt öljyteollisuus on Norjan tärkein teollisuuden ala, ja se työllistää yli 180 000 ihmistä.
Lofoottien alue on varsinainen luontoaarre. Sen rannoilla on maailman suurin kylmän veden koralliriutta. Kalastus ja turismi ovat alueella hyvin tärkeitä elinkeinoja. Saarilla elää myös Euroopan suurin merilintuyhdyskunta.
Öljynporausten vastustajat varoittelevat öljyonnettomuuksien riskeistä. Sallimalla poraukset Norja ei ympäristöjärjestöjen mukaan myöskään pysyisi Pariisin ilmastosopimuksen lupauksissaan.
Eturintamassa porauksia suunnittelee pääosin valtion omistama öljy-yhtiö Statoil asa, joka haluaisi ylläpitää Norjan öljyn ja kaasun tuotantoa. Lofoottien öljy antaisi tähän mahdollisuuden. Norjan öljyhuippu nähtiin vuonna 2014, ja sen jälkeen tuotanto on pudonnut jo 14 prosenttia. Varantojen lasketaan hiipuvan vuoteen 2025 mennessä.
Norja on Länsi-Euroopan suurin öljyn ja kaasun tuottaja, mutta keskustelu bisneksen tulevaisuudesta käy kuumana. Ilmastonmuutoksen hillitseminen on noussut yhä vahvemmin esiin. Tuoreen kyselyn mukaan noin 44 prosenttia norjalaisista haluaisi jättää osan öljystä maan alle ilmastonmuutoksen takia, 42 prosenttia ei.
Samaan aikaan uusiutuvan energian hinnat laskevat, ja esimerkiksi OPEC on nostanut ennusteitaan sähköautojen myynnin edistymisestä. Kysymys onkin paljon myös siitä, tarvitaanko uutta raakaöljyä ylipäätään.
 
Editointi: Anna Tommola
Kuva: Pixabay / Gustav Melin
Seuraan Norjan öljybisneksestä käytävää taistoa tämän syksun ajan. Tämä juttu on sarjan ensimmäinen.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.