Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Lämpenevän ilmaston uudet eläimet

Kauniiden valkohäntäpeurojen mukana lisääntyvät myös punkit, villisiat kantavat usein afrikkalaista sikaruttoa ja supikoirat rabiesta. Kun ilmasto muuttuu, muuttuvat myös Suomen luonnossa viihtyvät lajit. Vieraslajit tuovat mukanaan täällä uusia tauteja ja mullistavat elinympäristöille tuttua elämän.

Afrikkalainen sikarutto on sikojen ja villisikojen vakava verenvuotokuumetauti. Se tarttuu hyvin helposti, ja sitä on löydetty laheltä Suomea, muun muassa Virosta. Suomesta tautia ei ole löydetty – ja viranomaiset pyrkivät estämään sen leviämisen tänne.
Afrikkalainen sikarutto on sinnikäs tauti, ja se leviää jopa pakastetusta lihasta. Siksi villisianlihatuotteiden tuonti Virosta on kielletty. 
Tänä keväänä maa- ja metsätalousministeriö suunnitteli myös sikojen ulkona pitämisen kieltoa taudin leviämisen estämiseksi. Tämä herätti paljon kritiikkiä ja olisi muun muassa lopettanut mahdollisuudet luomutuotantoon.
Tauti on kuitenkin jo lähellä Suomea, ja ilmastonmuutoksen eteneminen lisää sen leviämisriskiä entisestään.
Metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen Luonnonvarakeskuksesta (Luke) kertoo, että villisika on levinnyt Suomeen kaakkoisrajan kautta, mutta Suomenlahden saarilta on jo joskus löytynyt hukkuneita villisikoja, jotka ovat luultavasti yrittäneet uida tänne Virosta.
”Ei niitä taida kukaan tänne kaivata, afrikkalaisen sikaruton takia”, Henttonen sanoo.
Sika tonkii kärsällään maata, ja sille talvinen maan jäätyminen on ongelma. Paksu lumipeite haittaa villisian liikkumista. Mitä vähälumisempia ja lämpimämpiä  talvet ovat, sen houkuttelevampi uusi alue on sioille.
 
Leviääkö rabies, yleistyvätkö punkit?
Muuttajien pelätään tuovan tänne muitakin tauteja. Ilmaston lämmetessä supikoira- ja kettukannat runsastuvat. Näiden koiraeläinten runsastuminen lisää rabieksen eli vesikauhun leviämisen riskiä. Kettu ja supikoira voivat levittää myös myyräekinokokkia, joka on Keski-Euroopassa ja Baltiassa yleinen. Myyräekinokokki aiheuttaa ihmiselle maksasairauden, joka voi johtaa kuolemaan. Suomessa tätä loista ei ole vielä tavattu.
Valkohäntäpeura ja metsäkauris ovat jo levinneet laajalti Suomessa. Niitä on tosin tuotu tänne jo aiemminkin. Valkohäntäpeuraa toivat “lahjaksi ja maan kaunistukseksi” 1930-luvulla amerikansuomalaiset, metsäkauris on levinnyt luontaisesti Pohjanlahden ympäri ja kaakosta, mutta sen levi-ämistä autettiin aikoinaan siirtoistutuksilla.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.