Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Kasvien vapaa liikkuvuus yli rajojen halutaan estää

Kansainvälinen kasvikauppa lisääntyy. Samalla kasvaa kasvitautien leviämisen riski. Siksi moni haluaisi sulkea rajat taimilta. Kuvassa kastanjansurman runtelema kastanjapuun runko Italiassa.

Syksyllä 2015 Vantaalla metsäalueelle pääsi leviämään ikävä kovakuoriainen: lehtipuita tuhoava aasianrunkojäärä. Otukset olivat kulkeutuneet ilmeisesti kiinalaisen kivitavaran pakkausmateriaalien mukana. Se oli vaarallinen tilanne luonnolle ja vaati järeitä toimia. Lajin leviäminen saatiin pysäytettyä nopeasti kaatamalla alueen metsää ja estämällä kaadetun puutavaran vienti pois alueelta. Kansainvälinen kasvikauppa lisääntyy, ja samalla kasvavat riskit kasvintuhoojien leviämisestä. Suomelle metsä on hyvin tärkeä, jo taloudellisestikin. Ovatko Suomen metsät vaarassa?

 


Saarnensurmaisen puun oksat ovat kuolleet, mutta puu on yrittänyt pelastaa itsensä kasvattamalla rungosta uusia niin sanottuja vesioksia.
 

KORISTEKASVIT SUURIN RISKI

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan riskejä on, mutta melko turvassa Suomi on. Evira tutki vuonna 2014 kasvien tuontia Suomeen ja tuonnin tuottamaa uhkaa. Uhkia aiheuttavat etenkin koristekasvit. Ihmiset haluavat pihoihinsa yhä eksoottisempia taimia, eikä näitä kasveja tarkisteta yhtä tarkkaan kuin metsäpuiden taimia. Osa tuhoojista voi levitä useiden kasvilajien mukana. Esimerkiksi monet metsäpuita uhkaavat tuhoojat voivat levitä uusille alueille avomaan koristekasvien taimien mukana. EU selvitti viitisen vuotta sitten, onko kasvitautien ja tuhohyönteisten leviäminen lisääntynyt. Tulos oli, että kyllä on, eksponentiaalisesti. EU:ssa kasvien, niin kuin lähes kaiken muunkin kauppa on vapaata. Vain Portugalin puukauppa on kiellettyä, koska sinne on levinnyt luultavasti Kiinasta havupuita tuhoava mäntyankeroinen.

KASTANJANSURMA OLI TUHOISA

Toistaiseksi Suomeen ei ole juuri levinnyt vakavia kasvitauteja tuontipuun mukana. Riski kuitenkin kasvaa, kertoo metsäpatologian professori Jarkko Hantula Luonnonvarakeskuksesta (Luke). Muualla maailmassa laajaa metsätuhoa on nähty. Esimerkiksi amerikankastanja oli Yhdysvalloissa hyvin yleinen, kuin koivu täällä. Sitten lajiin iski itäaasialainen sienitauti kastanjansurma, joka havaittiin ensimmäistä kertaa New Yorkissa vuonna 1904. Kastanjansurma levisi kastanjasta toiseen ja hävitti ne melkein kaikki. Tuho oli laajoilla alueilla suunnilleen samanlainen kuin jos Suomesta häviäisivät kaikki koivut muutamassa vuosikymmenessä. 50 vuodessa laji taantui uhanalaiseksi.
Vuonna 2011 joukko kansainvälisiä metsäpatologeja vaati kansainvälisen taimikaupan kieltämistä Montesclaros-julistuksessaan.

KAUPAN RISKIT KAUPPIAIDEN NISKOILLE?

Taimikauppa on pääosin täysin vapaata edelleen. Hantulan mielestä asiassa auttaisi eteenpäin ainakin se, että kaupan riskit langetettaisiin taimia maiden ja mantereiden välillä kuljettaville kauppiaalle. Nyt mahdollisista kaupan mukana leviävistä riskeistä vastaa maanomistaja ja mahdollisesti myös hänen naapurinsa. Ylitarkastaja Kari Leinonen Evirasta sanoo, että Suomi on melko turvassa metsäpuiden taimien mukana leviäviltä kasvitaudeilta. Suomessa kaupallisesti merkittäviä lajeja on kolme: mänty, kuusi ja koivu, ja näiden lajien taimia, etenkin ruotsalaisia kuusen taimia, tuotiin Suomeen viime vuonna 4 miljoonaa. ”Ruotsalaisten metsätaimitarhojen kasviterveystilanne ei poikkea juurikaan kotimaisten tarhojen tilanteesta, joten kasvituholaisten leviämisriski metsänviljelyyn tarkoitettujen taimien osalta ei ole erityisen korkea."

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.