Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Siveltimenveto sysäsi tanssijan liikkeeseen

Tanssijoiden aivoja väitöskirjassaan tutkiva Hanna Poikonen ihmettelee, miten voimakkaan kehollisesti kuvataiteen voi kokea. Juttusarjassa ihmiset tieteen ja taiteen eri aloilta kertovat, mikä viimeksi ällistytti.

Toimittajan kuva

Anna Tommola

10/29/2017

Vain mustia täpliä ja viivoja valkealla pohjalla.
Tanssija ja neurotieteilijä Hanna Poikonen tuijotti kiehtovaa taideteosta pikkuruiselta kännykän ruudulta hotellihuoneessaan Costa Ricassa eräänä iltana viime elokuussa. Hän tunsi kehossaan voimakkaan reaktion, kuin sysäyksen liikkeeseen.
Kuva ruudulla oli japanilainen nykykalligrafian työ, jonka Poikosen taiteilijaystävä oli lähettänyt chatissa.
Miksi se tuntui niin vahvasti liikkeenä?
Vaikutusta saattoi voimistaa matkasta aiheutunut parin kuukauden taidepaasto, mutta jotakin kalligrafiassa itsessäänkin täytyi olla. Matkan jälkeen Poikonen alkoi etsiä tietoa aiheesta. Hän katseli netistä videoita taiteilijoiden työskentelystä.
”Esimerkiksi jo muinaisessa Kiinassa kalligrafiaa on pidetty perustavanlaatuisena kuvataiteena, johon nimenomaan kehollisuus liittyy vahvasti. Tosielämässä tuokin teos oli kooltaan ainakin metri kertaa metri. Sen tekeminen on siis ollut iso fyysinen työ”, Poikonen sanoo.
Kalligrafiataiteilijan työssä on tarkka rytmi ja koko keho mukana. Maalarin täytyy nostaa kymmenen kilon sivellin, kastaa se mustesaaviin ja sitten piirtää tarkkaan viivat ja pilkut.
”Luulenkin, että juuri tämän takia katsojana reaktioni oli niin voimakas – etenkin kun itselläni on kehollinen koulutus”, Poikonen pohtii. ”Toisaalta se liike, joka minulle tanssijana tuli mieleen, oli kuitenkin eri kuin taiteilijan.”

MITÄ TANSSI TEKEE AIVOILLE?

Poikonen on tanssinut lapsesta asti. Hänestä tuntui kuitenkin aina selvältä, että sen ohessa hän haluaa ymmärtää myös fysiikkaa ja lääketiedettä. Hän päätti lukea itsensä lääketieteellisen tekniikan diplomi-insinööriksi.
Tanssi hiipi kuitenkin salavihkaa mukaan työhön. Siitä tuli Poikosen väitöskirjan aihe.
Toimittajan kuva

Anna Tommola

10/29/2017

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.