Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport

Viikon vaikuttavin viserrys – karhuja, populismia ja lakialoitteita

Tässä maanantaisin ilmestyvässä sarjassa käydään läpi kansanedustajien edellisviikon vaikuttavimmat twiitit. Vaihtuva asiantuntija valitsee ansiokkaimman viidestä esikarsinnan läpäisseestä viserryksestä.

Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset puhutti kansanedustajia ylivoimaisesti eniten Twitterissä viikolla 21, ja varsin kauniita muisteloita esiteltiin joka puolueesta. Muita paljon viserryspalstamillimetrejä saaneita aiheita olivat maataloustuet, Manchesterin terrori-isku sekä työllisyysraportti ja huoli työttömyysasteesta.
Viime viikkojen kestoaiheetkin toki pitivät pintansa. Vihreät spekuloivat tulevaa puheenjohtajaansa, ja alkoholilain etenemisestä ei saa kukaan selvää. Oppositio-hallitus-vastakkainasettelun näkökulmasta eniten vääntöä saatiin aikaan siitä, että Tuomas Pöysti aloittaa oikeuskanslerina, ja sijaisuusjärjestelyt kestävät kahdeksan kuukauden ajan toukokuusta vuoden loppuun. Viisi onnistuneinta twiittiä ovat kuitenkin nämä: Laura Huhtasaari (ps.) on oikeassa nostaessaan esille, että julkisessa keskustelussa media pitää keski-ikäisten miesten yliedustusta perusuomalaisten äänestäjissä ongelmallisena, mutta akateemisten naisten yliedustuksessa vihreissä ei nähdä samaan tapaan yhtä suurta ongelmaa. 
 
Tämä on Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön kestovastaus syytteille populismista. Silmänkääntötemppu on joka tapauksessa sanana hyvää retoriikkaa. Ja oikeassahan Niinistö on siinä, että häntä populistiksi haukkuvat taitavat sekoittaa voimakkaan tunteisiin vetoamisen ja populismin, etenkin jos populismi ymmärretään kuten se on tavattu perinteisesti ymmärtää.
 
Viikon puolivälissä uutisoitiin näyttävästi Espoossa nähdystä karhusta. Aiheesta uutisoivat ainakin Helsingin Sanomat ja Yle, ja Poliisikin tiedotti asiasta. Luontoihmisenä tunnetun Pertti Salolaisen (kok.) sarkastisessa twiitissä kysytään, menikö kohkaus turhan pitkälle.
 
Kansanedustajat twiittaavat ymmärrettävästi usein uutisia, joihin ovat antaneet itse kommentteja. Niin tekee myös Tytti Tuppurainen (sd.). Pisteet tulevat kuitenkin siitä, että Tuppuraisen twiitin ensimmäinen lause kertoo jutun sisällöstä enemmän kuin jutun otsikko.
 
Kansanedustajan näkökulmasta kansanedustajan “omien” aiheiden esillä pitäminen sosiaalisessa mediassa on luonnollisesti järkevää. Lakialoitteen maksuttomasta ehkäisystä tehnyt Hanna Sarkkinen (vas.) pitää aloitettaan esillä säännöllisesti, ja tälläkin kertaa nasevasti.
 
Tämän viikon voittajan valitsee Noin viikon uutisten ankkuri, stand up -koomikko ja toimittaja Jukka Lindström, joka on twiitannut eläessään reilut 9000 twiittiä. Hän valitsee voittajaksi Pertti Salolaisen sarkastisen viserryksen. Lindströmin mukaan huumori toimii Twitterissä silloin, kun se osuu kohdilleen. – Huumorin avulla twiitti voi saada useita suuntia ja laajempia merkityksiä kuin mitä 140 merkkiin muuten mahtuisi, Lindström toteaa.
Lindströmin mukaan huumorin ja varsinkin sarkasmin tai ironian kanssa kannattaa olla varovainen. – Yyleensä olen sanonut, että poliitikkojen pitäisi jättää vitsit koomikoille ja kolumnisteille. Niissä on liian iso riski väärinymmärtämisestä, varsinkin ironian käytössä. Salolainen kuitenkin onnistuu ironisessa ja sarkastisessa twiitissään, joka koskee ilmeisesti Espoossa havaittua karhua. Liioittelua on tarpeeksi, jotta sen ymmärtää ironiaksi. Lisäksi pienet välimerkkivirheet ja huolimaton kirjoitusasu vahvistavat koomista vaikutelmaa, Lindström täsmentää.

ONNEA PERTTI SALOLAINEN!

Kilpailun säännöt: Seuraan suomalaisten kansanedustajien twiittejä Suomen eduskunnan laatiman kansanedustajat-listan kautta. Periaatteessa teen esikarsinnan diktaattorin elkein enkä esimerkiksi välitä, vaikka viisi vaikuttavinta twiittiä sattuisivat saman puolueen jäsenille. Yhdeltä kansanedustajalta viisikkoon voi kuitenkin mahtua korkeintaan yksi twiitti viikossa. Seuraan twiittejä "arkiviikon ajan" eli maanantaiaamusta perjantaihin kello 16.15 saakka. Sen jälkeen siirrän kapulan viikottain vaihtuvalle asiantuntijalle (en ikinä poliitikolle), joka valitsee viikon vaikuttavimman viserryksen. Rapportin seuraajille rapportoin edellisen viikon Suomen sisäpoliittisen visertelyn annin aina maanantaisin.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.