Rapport

Viikon vaikuttavin viserrys – karhuja, populismia ja lakialoitteita

Tässä maanantaisin ilmestyvässä sarjassa käydään läpi kansanedustajien edellisviikon vaikuttavimmat twiitit. Vaihtuva asiantuntija valitsee ansiokkaimman viidestä esikarsinnan läpäisseestä viserryksestä.

Viikon vaikuttavin viserrys – karhuja, populismia ja lakialoitteita
Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset puhutti kansanedustajia ylivoimaisesti eniten Twitterissä viikolla 21, ja varsin kauniita muisteloita esiteltiin joka puolueesta. Muita paljon viserryspalstamillimetrejä saaneita aiheita olivat maataloustuet, Manchesterin terrori-isku sekä työllisyysraportti ja huoli työttömyysasteesta.
Viime viikkojen kestoaiheetkin toki pitivät pintansa. Vihreät spekuloivat tulevaa puheenjohtajaansa, ja alkoholilain etenemisestä ei saa kukaan selvää. Oppositio-hallitus-vastakkainasettelun näkökulmasta eniten vääntöä saatiin aikaan siitä, että Tuomas Pöysti aloittaa oikeuskanslerina, ja sijaisuusjärjestelyt kestävät kahdeksan kuukauden ajan toukokuusta vuoden loppuun. Viisi onnistuneinta twiittiä ovat kuitenkin nämä: Laura Huhtasaari (ps.) on oikeassa nostaessaan esille, että julkisessa keskustelussa media pitää keski-ikäisten miesten yliedustusta perusuomalaisten äänestäjissä ongelmallisena, mutta akateemisten naisten yliedustuksessa vihreissä ei nähdä samaan tapaan yhtä suurta ongelmaa. 
 
Tämä on Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistön kestovastaus syytteille populismista. Silmänkääntötemppu on joka tapauksessa sanana hyvää retoriikkaa. Ja oikeassahan Niinistö on siinä, että häntä populistiksi haukkuvat taitavat sekoittaa voimakkaan tunteisiin vetoamisen ja populismin, etenkin jos populismi ymmärretään kuten se on tavattu perinteisesti ymmärtää.
 
Viikon puolivälissä uutisoitiin näyttävästi Espoossa nähdystä karhusta. Aiheesta uutisoivat ainakin Helsingin Sanomat ja Yle, ja Poliisikin tiedotti asiasta. Luontoihmisenä tunnetun Pertti Salolaisen (kok.) sarkastisessa twiitissä kysytään, menikö kohkaus turhan pitkälle.
 
Kansanedustajat twiittaavat ymmärrettävästi usein uutisia, joihin ovat antaneet itse kommentteja. Niin tekee myös Tytti Tuppurainen (sd.). Pisteet tulevat kuitenkin siitä, että Tuppuraisen twiitin ensimmäinen lause kertoo jutun sisällöstä enemmän kuin jutun otsikko.
 
Kansanedustajan näkökulmasta kansanedustajan “omien” aiheiden esillä pitäminen sosiaalisessa mediassa on luonnollisesti järkevää. Lakialoitteen maksuttomasta ehkäisystä tehnyt Hanna Sarkkinen (vas.) pitää aloitettaan esillä säännöllisesti, ja tälläkin kertaa nasevasti.
 

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.