Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Pihabongaus kokoaa jälleen lintuharrastajat – tuloksena arvokasta tutkimustietoa

Tunnin mittainen bongaushetki kokoaa jopa 25 000 lintuharrastajaa kiikareiden ääreen tammikuun viimeisenä viikonloppuna.

Toimittajan kuva

Pi Mäkilä

1/15/2024

Veera, Heidi, Iiro ja Lauri Moilanen Pihabongaamassa. Kuva: Jyrki Mäkelä

Aiherahoitettu artikkeli
Kun aamu valkenee, Helsingin Arabianrannassa asuva Katja Bargum suuntaa läheiselle lintutornille ja kaivaa kiikarit esiin. Jos hyvä tuuri käy, kiikareista voi pian näkyä käpytikka tai jopa hiirihaukka.
Vanhankaupunginlahden lintutornit ovat tulleet Bargumille viime vuosina tutuiksi. Syy juontaa juurensa korona-aikaan. Tuolloin Bargum vietti perheensä kanssa paljon aikaa luonnossa, ja joka-aamuisesta pienestä lenkistä lintutornille tuli mukava oma hetki, jonka äärelle pystyi rauhoittumaan. 
Bargum on koulutukseltaan biologi, ja lintuharrastus oli hänelle tuttua puuhaa jo opiskeluajalta. Moni opiskelukaveri oli innostunut lintubongauksesta, ja tuolloin Bargumkin oli päätynyt katselemaan lintuja ensimmäisiä kertoja. Vuosien mittaan harrastus kuitenkin jäi. Sen kummempaa kipinää ei syttynyt ennen korona-aikaa.
– Innostuin siitä, että lintuja bongatessa aloin tuntea luontoa paremmin. Ja hiljalleen innostus kasvoi, Bargum sanoo.
Nälkä kasvoi syödessä. Bargum liittyi Helsingin Seudun Lintutieteelliseen yhdistykseen Tringaan ja alkoi käydä opastetuilla linturetkillä. Pian hän osallistui Birdlife Suomen Tunnista 100 lintulajia -haasteeseen, ja ensimmäiseen Pihabongaus-tapahtumaan.

Pihabongaus on Suomen suosituin luontotapahtuma. Tammikuun viimeisenä viikonloppuna järjestettävään tapahtumaan on viime vuosina osallistunut jopa 25 000 henkilöä.

Birdlife Suomen järjestämä Pihabongaus-tapahtuma on Suomen suosituin luontotapahtuma. Tammikuun viimeisenä viikonloppuna järjestettyyn tapahtumaan on viime vuosina osallistunut jopa 25 000 henkilöä. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään 27–28. tammikuuta. Myös Bargum on tuolloin mukana. 
– Ensimmäisellä kerralla osallistuin tapahtumaan lasten kanssa. Hengailimme kerrostalomme pihalla ja havainnoimme lintuja kiikareilla. Se oli lapsillekin hauskaa. Tykkään itse siitä tunteesta ja ajatuksesta, että moni ihminen tekee samaa asiaa samaan aikaan, vaikkakin eri paikoissa, Bargum sanoo.

Aiherahoitettu artikkeli

Tämä juttu on Aiherahoitettu artikkeli. Jutun tilaaja on BirdLife Suomi.

Rapportin Aiherahoitetussa artikkelissa tilaaja tuo toimittajan haluamansa aiheen äärelle. Toimittaja kirjoittaa jutun itsenäisesti.

Jutun asiasanat:

lintubongaus
pihabongaus
luonto
Toimittajan kuva

Pi Mäkilä

1/15/2024

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.