Sinulla on tallentamattomia muutoksia

Rapport

Tilaa Rapport
REKRY: Hei, sinä digimarkkinoinnin ja somen osaaja! >

Oulun rikokset sopivat vaaliaseeksi muillekin kuin rasisteille

Oululaislähtöinen toimittaja Niko Peltokangas arvioi ulkomaalaisten tekemiä seksuaalirikoksia kahden eri ryhmän vaaliaseena.

Oulun muuttuminen seksuaalirikosten symboliksi hämmentää. Avojalakasena oululaisena ja isänä lapsiin kohdistuneet rikokset ovat tulleet normaalia lähemmäs, ja toimittajana olen seurannut kiinnostuneena median edesottamuksia tapausten ympärillä.
Muukalaisvastaisuutta ja pelkoa lietsovat kolumnit ja uutiskulmat ovat vahvistaneet käsitystä siitä, että media kertoo pohjimmiltaan sen, mitä se ajattelee yleisön haluavan kuulla. Toiseksi moni on huomannut, että seksuaalirikosten torjuminen ja rangaistusten oikeudenmukaisuus alkoi kiinnostaa yleisesti vasta, kun tekijät olivat ulkomaalaisia.
Kolmanneksi rikokset ja maahanmuutto ottivat kertaheitolla valtavan tilan eduskuntavaaleja koskevasta mediakeskustelusta. Samalla vasemmistolle vahvat työmarkkinakysymykset ja vastatuulessa oleva sote-uudistus tipahtivat kakkosaiheiksi.
***
Seksuaalirikosten kiihottama keskustelu maahanmuutosta on oivallinen vaaliase ainakin kahdelle ryhmälle. Ensin ovat oikeiston kuri ja järjestys -politiikot, jotka yleensäkin vaativat kovempia rangaistuksia ja kontrollia yhteiskunnan altavastaajille.
Toisen ryhmän muodostavat kaikki ne, jotka toivovat äänestäjien unohtavan hallituspolitiikan, joka on kurittanut pienituloisia, työttömiä, palkansaajia, opiskelijoita ja turvapaikanhakijoita, joitain ryhmiä mainitakseni.
Asetelma on hyvin perinteinen: porvari jakaa tavallisen kansan ryhmiin ja panee ne tappelemaan keskenään. Nyt avautui tilaisuus lyödä kiila valkoisten suomalaisten ja muunväristen täällä asujien väliin.
Jälleen ajankohtaisessa tarinassa porvari nappaa yhtä vaille kaikki pullat pöydältä ja varoittaa työläistä, että vieressä oleva turvapaikanhakija saattaa viedä tämän ainoan pullan.
***
Vasemmistossa tiedetään, ettei sillä ole voitettavaa maahanmuuttokeskustelussa. Ihmisoikeuksia pitää puolustaa, mutta aiheeseen liittyvä viha ja pelko eivät laannu ilman ihmisryhmien välistä arkista vuorovaikutusta ja kunnolla resursoitua kotoutumista.
Radikaalioikeiston tavoite on päinvastainen: turvapaikanhakijoiden ja muiden ulkomaalaisten eristäminen yhteiskunnasta. Vaaliväittelyiden ja median kilpalaulannassa pärjää usein vetoamalla pelkoihin ennemmin kuin järkiperäisiin ratkaisuihin.

Kommentit

Tilaa Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Puheenaiheet uutiskirjeemme tarjoaa sinulle tuoreimmat kuulumiset. Älä jää paitsi!

Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.