Rapport

Kilpajuoksu lautaselle – pelastuuko maailma uuselintarvikkeilla?

Tulevaisuuden ravintola suosittelee alkupalaksi hunajalla maustettua sirkkaa. Jalat on poistettu valmistusvaiheessa, tietysti. Pääruoaksi on omassa laboratoriossamme kasvatettu, täysin keinotekoinen pihvi, jonka kantasolut on viritetty tuottamaan huipputerveellisiä rasvahappoja. Oletteko valmiita tilaamaan? Tai ehkä haluatte miettiä vielä hetken?

Kilpajuoksu lautaselle – pelastuuko maailma uuselintarvikkeilla?
Kun matkustaa junalla Amsterdamista Maastrichtiin, Etelä-Hollantiin ymmärtää hyvin, miksi keinoliha keksittiin täällä. Tiheään asutussa ja rakennetussa maassa ei ole tilaa paisuttaa karjamäärää. Ei ainakaan moninkertaiseksi eikä niin, että eläimillä olisi mahdollisuus laiduntaa koko pitkä kesä tai käyttäytyä muuten lajityypillisesti.

Professori Mark Post tarkastaa lihassolujen kasvuvaiheen mikroskoopin näytöltä laboratoriossaan Maastrichtissa.
"Käytämme 70 prosenttia maatalouden kapasiteetista lihan tuottamiseen. WHO:n ennusteen mukaan vuonna 2050 lihaa syödään 50 prosenttia enemmän kuin nyt. Nykymenetelmillä se ei yksinkertaisesti ole mahdollista", sanoo keinolihan keksijä, Maastrichtin yliopiston fysiologian professori Mark Post
Post puhuu lihantuotannosta globaalissa mittakaavassa. Hän työskenteli aiemmin lääketieteen tutkijana ja kehitti ohitusleikkauksissa käytettävien verisuonten laboratoriokasvatusta, mutta aloitti työn keinolihan parissa vuonna 2008. Ruoalla on hänen mukaansa nyt paljon merkittävämpi vaikutus yhteiskuntaan kuin lääketieteen sovelluksilla.
"Kaikki tietävät, että lihantuotannon tehostaminen heikentää eläinten hyvinvointia. Ihmiset vain yrittävät olla ajattelematta sitä. Tiedämme myös, että nautakarjat tuottavat 15–20 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä. Se on paljon. Haluaisimme pienentää noita lukuja."

UUSI ASETUS AVAA MARKKINAT

Alalla kilpaillaan kovaa. Lihaa korvaavia, ilmastoystävällisiä proteiinilähteitä koodataan lukuisten muidenkin tutkijoiden pöydillä. Kun Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen uudistus astuu voimaan 1.1.2018, ruokainnovoijat ovat valmiina. 
Keinoliha, hyönteisproteiini ja muut uutuudet eivät kuitenkaan ilmaannu kauppojen hyllyihin heti vuoden alussa. Tuon päivämäärän jälkeen voi vasta hakea Euroopan komissiolta lupaa markkinoida elintarvikkeita, joita ei ole Euroopassa aiemmin käytetty.
Post ei ole huolissaan keinolihan lupaprosessista. Markkinoilla jo olevien kasvisproteiinien etumatkakaan ei hänen mukaansa ratkaise, mitä tulevaisuudessa syödään.
"Kasvipohjaisten proteiinien kehittäjillä on ollut vuosikymmeniä aikaa tehdä lihan korvaava tuote, mutta ei siellä ole kovin paljon saatu aikaiseksi. Tuotteita ei ole vielä riittävästi, ja pahoin pelkään, että niitä ei tule markkinoille tarpeeksi nopeasti", Post sanoo ja viittaa lihan kulutuksen nopeaan lisääntymiseen etenkin kehittyvissä maissa.

Kommentit (0)

Kommenttia ei voi muokata jälkikäteen.

Viesti:

Nimi:

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.