Rapport

Tuleeko tuulivoimaa kohta luonnonsuojelualueillekin?

Luonnonsuojelulakiin ehdotetaan muun muassa lisäystä, jonka mukaan uusiutuvan energian hankkeet ovat automaattisesti yleisen edun mukaisia. Esitys asettaa uusiutuvan energian ja luonnonsuojelun törmäyskurssille.

Avatar

Jani Kaaro

4/2/2024

Tuleeko tuulivoimaa kohta luonnonsuojelualueillekin?

Kuva: Hrant Khatchtryan / Unsplash

Lukijoiden tuella

Huolestunut kansalainen Kinnulasta otti yhteyttä. Noin kuusi kilometriä Kinnulan keskustasta sijaitsevalle Pekanrämeelle suunniteltiin uutta tuulivoima-aluetta. Ongelmana oli, että aivan voimala-alueen kupeessa sijaitsee Salamajärven kansallispuisto.
Kansallispuisto on erittäin erämaista, mistä ovat osoituksena siellä elävät maakotka, ahma ja karhu sekä kansallispuiston tunnuseläin – metsäpeura. Lähin voimala oli tulossa vain kilometrin päähän kansallispuistosta. Miten metsäpeurat reagoivat, kun tiedetään, että porot välttivät tuulivoimaa? Entä miten muut eläimet?
Pekanräme ei kuitenkaan ollut ainoa asia mikä kansalaista huolestutti. Jos kaikki tuulivoimasuunnitelmat Kinnulan ja läheisen Lestijärven alueella toteutuvat siinä mitassa kuin niitä on ehdotettu, kahden kunnan alueelle nousee lähivuosina yli 140 tuulivoimalaa. Toiseen naapurikuntaan, Pihtiputaalle, on suunniteltu yli 150 tuulivoimalaa.
Osa paikallisista vastustaa tätä kehitystä, mutta yhteydenottajan mielestä he kokevat olevansa voimattomia. Heidän mukaansa kuntapäättäjät runnovat tuulivoimaa läpi väkisin ja jopa epärehellisin keinoin. Epärehellisistä keinoista esimerkkinä Lestijärvi, joka alensi rakennusluvan hinnan tuulivoiman luvituksen ajaksi 8000 eurosta tuhanteen euroon, ja kun luvat oli myönnetty, hinta nostettiin takaisin alkuperäiselle tasolle. Poliisi selvittää syyllistyikö kunta tässä rikokseen.

Kyseessä ei toki ole ensimmäinen kerta kun tuulivoiman vastustajat ottavat minuun yhteyttä. Suomeen on noussut muutamassa vuodessa valtava määrä pieniä kansalaisliikkeitä, jotka koettavat estää oman paikkakuntansa tuuli- ja aurinkovoimahankkeen. Useimpien motiivi on suojella kotiseutunsa maisemaa ja luonnonrauhaa.
Näille kansalaisaktivisteille on tiedossa huonoja uutisia. Viime vuoden marraskuussa Suomessa astui voimaan EU:n RED III-direktiivi, jonka yhtenä tavoitteena on nopeuttaa ja sujuvoittaa uusiutuvan energian hankkeiden toteutumista. Suomen hallitus katsoi, että direktiivin velvoitteiden toteuttaminen vaatii muutoksia luonnonsuojelulakiin, ja nyt hallitus on saanut nämä muutokset lausuntokierrokselle. Jos nämä muutokset toteutuvat ehdotetulla tavalla, ne voivat avata tuuli- ja aurinkovoimahankkeille tien jopa luonnonsuojelualueille.
Kansalaisaktivistien kannalta tämä tietysti herättää seuraavan kysymyksen: jos edes jonkin alueen luonnonsuojelustatus ei riitä estämään tuuli- tai aurinkovoiman rakentamista, miten he voivat estää rakentamisen alueilla, jossa luonnonarvot ovat vähäisemmät?

Luonnonsuojelulakiin ehdotetaan lisäystä, jonka mukaan uusiutuvan energian hankkeet ovat automaattisesti yleisen edun mukaisia.


Jutun asiasanat:

tuulivoima
luonnosuojelulaki
luonnonsuojelualueet

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron journalistista työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron journalistista työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit (0)

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.