Rapport

Tapauskertomuksia: Seksuaalisuuden sabotöörit

Mielialalääkkeiden seksuaaliset sivuvaikutukset voivat jäädä pysyviksi.

Avatar

Jani Kaaro

5/25/2023

Tapauskertomuksia: Seksuaalisuuden sabotöörit

Kuvat: Pexels. Kuvanmuokkaus: Rapport

Lukijoiden tuella

Mielialalääkkeet ovat maailman käytetyimpiä lääkkeitä. Niinpä niistä on kertynyt paljon kokemusta, ja näiden kokemusten joukossa odottamattomia sivuseurauksia. Käsittelen tässä niistä muutamia lääketieteellisten tapauskertomusten valossa.
Kun SSRI-lääkkeet tulivat markkinoille masennuksen hoitoon, monet huomasivat negatiivisen vaikutuksen seksielämään. Halut katosivat, miesten oli vaikea saada erektiota tai pitää sitä yllä, ja orgasmien saaminen muuttui vaikeaksi tai peräti mahdottomaksi. Asia ei kuitenkaan herättänyt erityistä huolta potilaissa tai lääkäreissä, sillä oireiden ajateltiin katoavan, kun lääke lopetettiin. Tulevat vuodet kuitenkin osoittivat, että seksuaaliset ongelmat saattoivat kehittyä varsin vaikeiksi ja pysyviksi. 

Puutunut penis

Hollantilaiset tutkijat kuvasivat vuonna 2015 European Journal of Psychopharmacology -sarjassa tapauksen, jossa potilas A menetti kokonaan tunnon peniksestään.
Potilas A oli 43-vuotias mies, joka hakeutui toukokuussa 2008 psykiatrin vastaanotolle avioeroon liittyvän masennuksen vuoksi. Hänelle määrättiin paroksetiinia (20 mg), jota hän käytti marraskuuhun 2010 asti. Noin seitsemän päivää lääkkeen aloittamisesta hän menetti haju- ja makuaistinsa ja samalla hänen kehonsa tuntoaistimukset vaimentuivat etenkin peniksen ja kivesten alueella. Hänen oli mahdotonta saada orgasmia ja erektionkin saavuttaminen oli vaikeaa. Lääkkeestä vieroittautumisen jälkeen kehon tuntoaistimus palasi vähitellen, mutta ei sukuelimissä. 

Ongelmien syvyys alkoi valjeta, kun potilas A aloitti uuden parisuhteen ja heillä oli ensimmäisen kerran seksiä huhtikuussa 2011. Potilas A ei tuntenut peniksen alueella mitään. Terska oli täysin tunnoton, kiveksissä tuntoa oli vähän. Tämä oli täysin poikkeuksellista, sillä aikana ennen paroksetiinia hän oli saanut erektion pienimmästäkin stimulaatiosta ja sai orgasmin herkästi. Nyt hän ei kyennyt ejakuloimaan lainkaan, ei mastuboiden tai seksissä. Seksihalut sen sijaan olivat korkeat ja erektion hän sai Viagran avulla. 
Potilas A oli testannut peniksensä tuntoaistia tiikeripalsamilla, jonka pitäisi tuottaa peniksessä polttavaa kirvelyä. Hän ei ollut tuntenut mitään. 
Peniksen tuntoaistia koetettiin palauttaa laserilla. Osin siinä onnistuttiinkin, mutta orgasmi- ja erektiovaikeudet jatkuivat. Kertomus päättyy surullisesti siihen, että heinäkuussa 2014 potilas A:n tyttöystävä lopetti parisuhteen seksivaikeuksista johtuen. 

Psychotherapy & Psychosomatics -sarjassa kuvataan vuonna 2006 kolme tapausta, jotka muistuttavat potilas A:ta, ja joissa seksuaaliset oireet eivät ole kadonneet lääkkeen lopettamisen jälkeen. Esimerkiksi B.B., tuolloin 27-vuotias nuori nainen, oli aloittanut fluoksetiinin vuonna 1998. Kolmen päivän sisällä lääkkeen aloittamisesta hän havaitsi, että seksihalut olivat tiessään ja tuntoaisti sukuelinten ja nännien ympärillä oli vaimentunut. Hän lopetti fluoksetiinin seitsemän kuukauden jälkeen, mutta vielä vuonna 2006 suurin osa oireista oli tallella. Hän onnistui saamaan orgasmin, mutta sen intensiteetti oli vain varjo entisestään. Genitaalien tuntoaisti oli vaimea ja seksihalut täysin poissa. 

Jutun asiasanat:

ssri
seksuaalisuus
lääkkeet

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron journalistista työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron journalistista työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit (0)

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.