Rapport

Siis ketoosi paransi skitsofrenian?

Ja muita ketoosin kummallisuuksia lääketieteellisistä tapauskertomuksista.

Avatar

Jani Kaaro

5/12/2023

Siis ketoosi paransi skitsofrenian?

Lukijoiden tuella

Ketogeeninen dieetti tarkoittaa ruokavaliota, jossa 70 prosenttia ravinnon energiasta tulee rasvasta, noin 20 prosenttia proteiinista ja loput 5-10 prosenttia hiilihydraateista. Ketogeeninen dieetti oli valtavan suosittua muutama vuosi sitten, kun ihmiset ympäri maailman koettivat saada siitä apua painonhallintaan tai muihin terveysongelmiin. 
Kiitos laajan innostuksen, ketogeenisestä dieetistä kertyi paljon kokemuksia, ja osa niistä on ollut niin erikoisia, että ne ovat päätyneet tapahtumaselostuksiksi lääketieteellisiin sarjoihin. Parhaimmillaan tällaiset anekdotaaliset havainnot voivat auttaa ymmärtämään erilaisten sairauksien patofysiologiaa uudesta näkökulmasta. Seuraavaan olen valinnut kolme kiintoisaa havaintoa. 

Skitsofrenia

Duken yliopiston lääkärit raportoivat vuonna 2009 erikoisesta skitsofrenian hoitoon liittyvästä tapauksesta Nutrition and Metabolism -sarjassa. Tapaus kertoo 70-vuotiaasta naisesta, nimimerkki C.D., joka on sairastanut skitsofreniaa 17 vuoden iästä lähtien. Hänen oireitaan olivat visuaaliset hallusinaatiot, joissa hän näki luurankoja, sekä äänet, jotka kehottivat potilasta vahingoittamaan itseään. Sairaus oli intensiivinen ja hallusinaatiot jokapäiväisiä. 
C.D. oli yrittänyt itsemurhaa useasti viimeisen kuuden vuoden aikana, esimerkiksi ottamalla yliannoksen lääkkeitä tai juomalla pesuainetta. Sairaalassa ollessaan hän oli keskustellut itsemurha-ajatuksistaan psykiatrin kanssa, joka oli koettanut säätää hänen lääkitystään paremmaksi. Hänen psyykenlääkehistoriansa käsitti seuraavia lääkkeitä: litium, olantsapiini, tsiprasidoni, apiripratsoli, lamotrigiini ja ketiapiini. Oireilun jokapäiväisyys kuitenkin tarkoitti, että lääkehoito oli tehotonta. 

C.D.:llä oli myös muita terveysongelmia, kuten ylipaino, masennus, korkea verenpaine, glaukooma, refluksitauti sekä neuropaattista kipua. Näihin ongelmiin hän käytti seitsemää eri lääkettä sekä E-vitamiinia. Hänellä oli sekasyöjän ruokavalio. C.D. oli halukas kokeilemaan ketogeenistä dieettiä, joten hänelle suunniteltiin sairaalassa ruokavalio, jossa alle 20 prosenttia energiasta tuli hiilihydraatista. 
C.D. tuli terveystarkastukseen seitsemän päivää ruokavalion aloittamisen jälkeen. Hän kertoi tuntevansa itsensä energisemmäksi, mutta hallusinaatiot olivat jatkuneet. Seuraava tarkastuskäynti oli 19 päivää tästä. Nyt hän kertoi, että hallusinaatiot olivat kadonneet alkaen kahdeksantena päivänä ruokavalion aloittamisesta. Hallusinaatioiden katoaminen oli rauhoittanut hänen mieltään ja hän tunsi olonsa normaalimmaksi. 
C.D.:n lääkitys ja kaikki muukin oli ennallaan – ainoa asia, mikä oli muuttunut, oli ruokavalio. 

Kun lääkärit vuoden päästä tapasivat, C.D.:n tilanne oli ennallaan. Hallusinaatiot eivät olleet palanneet, vaikka hän oli pari kertaa repsahtanut pasta-ateriaan. 

Jutun asiasanat:

ketoosi
lääketiede
skitsofrenia

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron journalistista työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron journalistista työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit (0)

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.