Rapport

Ravitsemustieteilijät ajavat sammutetuin lyhdyin

Selluloosaa jätskiin ja selluloosaa kaljaan. Asiantuntijoiden mukaan ongelmaa ei ole, mutta onko totuus näin yksinkertainen?

Avatar

Jani Kaaro

3/20/2024

Ravitsemustieteilijät ajavat sammutetuin lyhdyin

Lukijoiden tuella

Moni mediankuluttaja on saattanut maaliskuun aikana törmätä uutiseen, jossa Aalto-yliopiston professori Olli Dahl kertoo syöneensä joka aamu lusikallisen selluloosapulveria. Ilta-Sanomien mukaan Dahl lihoi selluloosadieetillään kolmessa kuukaudessa kuusi kiloa, ja muun muassa tämän vuoksi jutussa ehdotetaan, että selluloosaa voisi lisätä nälänhädästä kärsivien elintarvikkeisiin. Dahl väittää, että selluloosa auttaa suolistoa ottamaan ravinnosta enemmän irti.
Selluloosa on näköjään pinnalla, sillä sama juttu toistettiin suunnilleen samassa muodossa useissa tiedotusvälineissä.
Lisäksi tätä aiemmin YLE:n Tiedeykkönen käsitteli selluloosan käyttömahdollisuuksia ja ihmetteli, miten puupohjaista ainetta voidaan lisätä elintarvikkeisiin. Kaikissa jutuissa ja ohjelmissa toistettiin, että selluloosa on terveellistä ja että se vain kulkee suolen läpi tekemättä mitään – paitsi että jos se jotakin tekee, se toimii eräänlaisena kuituna ja on näin ollen terveysvaikutteinen.

Kaikissa jutuissa ja ohjelmissa toistettiin, että selluloosa on terveellistä ja että se vain kulkee suolen läpi tekemättä mitään – paitsi että se toimii eräänlaisena kuituna ja on näin ollen terveysvaikutteinen.

Uutisoinnin taustalta löytyi yritys nimeltä Nordic Bioproducts Group, joka kehittää erilaisia raaka-aineita metsäteollisuuden sivuvirroista ja joka on juuri avannut tai avaamassa tuotantoa Lappeenrannassa. Dahl on yksi yrityksen perustajista ja hän on kehittänyt menetelmän, jolla voidaan tuottaa ekologisesti mikrokiteistä selluloosaa. Tälle kotimaiselle mikrokiteiselle selluloosalle etsitään nyt kuumeisesti markkinoita etenkin elintarviketeollisuudesta.
Esimerkiksi Kehittyvä elintarvike -lehti listasi tuoreessa artikkelissaan selluloosalle useita elintarviketeollisuuden käyttökohteita, kuten leipomotuotteet (kosteuden ylläpitäminen), juustoraasteet (paakkuuntumisenesto), lihavalmisteet (kiinteyttävä vaikutus ja rasvan korvaaminen) ja monia muita.

Selluloosakumia pidetään niin vatsaystävällisenä, ettei sen käytölle ole määritelty enimmäisrajaa.


Jutun asiasanat:

selluloosa
ravitsemus
lisäaineet

Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään

Lue juttu loppuun

Valitse itse ohitatko maksumuurin vai tuetko toimittajan työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Saat oivaltavat tiedekolumnit sähköpostiisi ennen muita

  • Päätät tilausmaksusi itse, alk. vain 3,90 € / kk

  • Mahdollistat tiedekolumnien jatkumisen

  • Tuet Jani Kaaron journalistista työtä

  • Pääset heti lukemaan jutun loppuun

  • Et saa tiedekolumneja sähköpostiisi ennen muita

  • Et tue Jani Kaaron journalistista työtä

  • Et mahdollista tiedekolumnien jatkumista

  • Ohitat maksumuurin ja kirjaudut sisään ilmaiskäyttäjänä

Lukijoiden tuella

"Pidätkö lukemastasi? Tiedekolumnini Rapportissa ovat mahdollisia vain teidän maksavien lukijoiden ansiosta, koska kirjoitan elääkseni.

Kiitos sinulle!"

Jani Kaaro

Jani Kaaro

Kommentit (0)

Puheenaiheet

Tilaa maksuton Puheenaiheet-uutiskirjeemme

Haluan tarkkoja näkökulmia, ajattelemaan houkuttelevia juttuja ja tuoreimmat kuulumiset Rapportilta.

Tietosuojaselosteemme.
Rapport — hyviä juttuja. Lukijat, tekijät, aiheet ja rahoittajat kohtaavat uudella tavalla.